Έκθεση δυτικών μυστικών υπηρεσιών αναφέρει ότι ανώτεροι Κινέζοι αξιωματούχοι ζήτησαν από ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους στις αρχές Φεβρουαρίου να μην εισβάλουν στην Ουκρανία πριν από το τέλος των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο, σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν και έναν Ευρωπαίο αξιωματούχο

 

Τα παραπάνω αναφέρει δημοσίευμα των New York Times. Το δημοσίευμα – «βόμβα» έρχεται να αποδείξει ότι η Κίνα γνώριζε για τη ρωσική εισβολή και μάλιστα είχε εκφράσει άποψη για την ημερομηνία στρατιωτικής επέμβασης.

Σε μια περίοδο που οι γεωστρατηγικές ισορροπίες θεωρούνται εύθραυστες, ερευνάται ο ακριβής ρόλος του Πεκίνου στην ουκρανορωσική σύρραξη.  Όπως αποκαλύπτει ειδικότερα το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης, ανώτεροι Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν ενημερώσει τη ρωσική πλευρά στις αρχές Φεβρουαρίου να μην εισβάλει στην Ουκρανία πριν από το τέλος των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο.

Οι «Times» ανέφεραν ότι έκθεση των δυτικών μυστικών υπηρεσιών αποδεικνύει ότι ανώτεροι Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν κάποιο επίπεδο γνώσης σχετικά με τα σχέδια ή τις προθέσεις της Ρωσίας να εισβάλει στην Ουκρανία, προτού εκκινήσει τη διαδικασία την περασμένη εβδομάδα.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ στις 4 Φεβρουαρίου στο Πεκίνο πριν την τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Μόσχα και Πεκίνο εξέδωσαν μια ανακοίνωση 5.000 λέξεων στην οποία διακήρυτταν πως η συνεργασία τους είναι «δίχως όρια».

Στην ίδια ανακοίνωση κατήγγειλαν την διεύρυνση του ΝΑΤΟ και διαβεβαίωσαν πως θα εγκαθιδρύσουν ένα νέο παγκόσμιο σύστημα με αληθινή «δημοκρατία».