Η Κίνα δήλωσε πως απέσυρε το Tripadvisor από τα app stores καθώς η κυβέρνηση πραγματοποιεί μία ευρεία επιχείρηση «εκκαθάρισης» του διαδικτύου. Με ανακοίνωσή που έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη, η διεύθυνση κυβερνοχώρου της Κίνας, ανέφερε πως αφαίρεσε 105 εφαρμογές που θεωρεί «παράνομες», ανάμεσά τους και αυτή του Tripadvisor.
Οι περισσότερες πλατφόρμες ανήκαν σε τοπικές κινεζικές εταιρείες, και δεν έγινε σαφές γιατί το Tripadvisor, στο οποίο οι χρήστες αξιολογούν καταλύματα και τουριστικούς προορισμούς, συμπεριλήφθηκε ανάμεσα σε αυτές. Σύμφωνα με το CNN, η εταιρεία, με έδρα τη Μασαχουσέτη, δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό του γεγονότος. Έως το απόγευμα της Τρίτης το Tripadvisor ήταν ακόμη διαθέσιμο στην Κίνα.
Σύμφωνα με τις κινεζικές ρυθμιστικές αρχές, οι εφαρμογές που καταργήθηκαν ήταν οι πρώτες από τις πολλές που θα καταργηθούν στα πλαίσια μίας ευρείας «εκκαθάρισης» του διαδικτύου που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα. Η εκστρατεία βασίζεται σε μία σειρά κινεζικών νόμων και έχει ως στόχο να εξαλείψει περιεχόμενο που σχετίζεται με παράνομες δραστηριότητες και προάγει την πορνογραφία, τη πορνεία, τη βία, τον τζόγο ή εξαπατά, σύμφωνα με τις αρχές.
Οι χρήστες του ίντερνετ στην Κίνα δραστηριοποιούνται πίσω από το «μεγάλο τείχος ασφαλείας» εδώ και χρόνια. Τόσο το Facebook, όσο και το Twitter είναι μπλοκαρισμένα εδώ και χρόνια στην χώρα, ενώ ΗΠΑ και Κίνα συγκρούονται όλο και πιο συχνά για την τεχνολογία. Πρόσφατα, η κυβέρνηση Τραμπ, απειλούσε με μπλοκάρισμα το TikTok αν αυτό δεν πωλούταν από την κινεζική μητρική εταιρεία ByteDance. Οι διαπραγματεύσεις είναι ακόμα σε εξέλιξη.
Η Κίνα έχει σκληρές γραμμές για το διαδικτυακό περιεχόμενο, ακόμα και για πλατφόρμες που δημιουργήθηκαν εκεί και είναι διάσημες. Το 2018 οι αρχές της χώρας απέσυραν το Toutiao, μια εφαρμογή ειδήσεων που έως τότε ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία του ByteDance, από καταστήματα εφαρμογών iOS και Android λόγω «πορνογραφικού και χυδαίου περιεχομένου στις ροές του».
Την επόμενη ημέρα το Πεκίνο έδωσε διαταγή στην ByteDance να κλείσει διαπαντός το Neihan Duanzi, ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Την ίδια χρονιά η Κίνα μπλόκαρε για μία εβδομάδα τη σελίδα του ομίλου ξενοδοχείων Marriott. Το μπλοκάρισμα επιβλήθηκε όταν έγινε αντιληπτό πως η εταιρεία είχε ταξινομήσει το Μακάο και το Χογνκ Κονγκ ως ανεξάρτητες χώρες στις πλατφόρμες της. Η κίνηση αυτή προκάλεσε την οργή των κινεζικών αρχών.