Οι εργαζόμενοι θα δικαιούνται  άδεια τριών ημερών και θα ισχύει για τις μητέρες και τους συντρόφους τους.

H βουλευτής Ginny Andersen είπε ότι το νομοσχέδιο θα επιτρέψει στους γονείς να συνειδητοποιήσουν  απώλεια τους.

«Η θλίψη που έρχεται με αποβολή δεν είναι ασθένεια. είναι μια απώλεια », είπε χαρακτηριστικά. «Αυτή η απώλεια απαιτεί χρόνο – χρόνο για να ανακάμψει σωματικά και χρόνο για να ανακάμψει διανοητικά».

Το κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας ψήφισε ομόφωνα για να δώσει στις μητέρες και τους συντρόφους τους τρεις ημέρες πένθους μετά από αποβολή ή θάνατο.

Η Νέα Ζηλανδία δεν είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που προχώρησε στη νομοθεσία για την άδεια αποβολής. Ο ινδικός νόμος ορίζει ότι οι γυναίκες δικαιούνται άδεια έξι εβδομάδων εάν αποβάλλουν ένα μωρό, αλλά επειδή η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων ασκούν άτυπη εργασία λίγοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτήν.

 

Ορισμένες άλλες χώρες έχουν προβλέψεις για άδεια μετ ‘αποδοχών εάν μια γυναίκα γεννήσει ένα νεκρό μωρό.

Στην καναδική επαρχία του Οντάριο εάν μια γυναίκα χάσει ένα μωρό 17 εβδομάδες ή λιγότερο πριν από την ημερομηνία λήξης της, δικαιούται 17 εβδομάδων μη αμειβόμενης άδειας εγκυμοσύνης.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο μια αποβολή πριν από το τέλος της 24ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης δεν πληροί τις προϋποθέσεις για άδεια πένθους, αλλά ένα νεκρό παιδί που γεννήθηκε μετά από αυτήν την ημερομηνία σημαίνει ότι η μητέρα δικαιούται άδεια μητρότητας και σχετική αμοιβή.