ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστραλία ανακοίνωσαν χτες μια ευρεία εταιρική σχέση ασφαλείας στη ζώνη του Ινδο-Ειρηνικού, με στόχο την  ανάπτυξη ενός μετώπου ενάντια στην αυξανόμενη κινεζική επιρροή στην περιοχή. Μια κίνηση όμως που έχει άμεσο αντίκτυπο στις γαλλικές βλέψεις της περιοχής.

Στην τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπίντεν, του Πρωθυπουργού του ΗΒ Μπόρις Τζόνσον και του Αυστραλού Πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον, ανακοινώθηκε η πρώτη σημαντική πρωτοβουλία του συμφώνου AUKUS, θα είναι η παράδοση ενός στόλου πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στην Αυστραλία.

Μετά από αυτή τη θεαματική ανακοίνωση, η οποία θα φέρει τις ΗΠΑ να μοιράζονται ιδιαίτερα ευαίσθητης τεχνολογία, η Αυστραλία θα πρέπει να ακυρώσει, σύμφωνα με τον αυστραλιανό Τύπο, μια γιγαντιαία παραγγελία συμβατικών υποβρυχίων από τη Γαλλία, ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, την οποία ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν έχει δεσμευτεί να υπερασπιστεί.

Παρότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν σημείωσε στην τοποθέτηση του ότι το Παρίσι «είναι ένας βασικός εταίρος» των ΗΠΑ, η αντίδραση από τη γαλλική πρωτεύουσα ήρθε άμεσα. «Η απόφαση των ΗΠΑ να παραμερίσουν τη Γαλλία από μια συμφωνία που είχε συνάψει με την Αυστραλία για την προμήθεια υποβρυχίων δείχνει μια έλλειψη συνοχής σε μια στιγμή που οι δύο σύμμαχοι αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού», ανακοίνωσε χθες το Παρίσι.

Οι Γάλλοι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας ανέφεραν επίσης σε ανακοίνωσή τους ότι η απόφαση της Αυστραλίας να αθετήσει τη σύμβαση είναι αντίθετη με το πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Από την πλευρά του ο Βρετανός Πρωθυπουργός δήλωσε ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ θα συνδεθούν ακόμη στενότερα, γεγονός που αντικατοπτρίζει το επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ μας και το βάθος της φιλίας μας», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος με αυτή τη συμφωνία καταγράφει μια διπλωματική επιτυχία στη στρατηγική του για αποφυγή διεθνούς απομόνωσης της Βρετανίας μετά το Brexit.

Τη συμφωνία όμως δεν είδε με καλό μάτι ούτε η Νέα Ζηλανδία, η οποία σύμφωνα με δηλώσεις της Πρωθυπουργού Τζασίντα Άντερσεν, «θα διατηρήσει την απαγόρευση εισόδου πυρηνικών πλοίων στα χωρικά της ύδατα, καθώς η Αυστραλία, στενός της σύμμαχος, αποφάσισε να αναπτύξει στόλο πυρηνικών υποβρυχίων».