Η Starbucks απέλυσε την Τρίτη υπαλλήλους σε καφέ της στο Μέμφις, στις κεντρικές ΗΠΑ, που σκόπευαν να ενταχθούν στο Starbucks Workers United (SWU), το πρώτο συνδικάτο εργαζομένων της αλυσίδας στη χώρα, που δημιουργήθηκε πρόσφατα.

Επισήμως πρόσαψε στους επτά υπαλλήλους που απολύθηκαν ότι παραβίασαν τον εσωτερικό κανονισμό της, επιτρέποντας σε δημοσιογράφους να εισέλθουν στο κατάστημά της πέραν του ωραρίου λειτουργίας για να παραχωρήσουν συνεντεύξεις, δήλωσε εκπρόσωπος του ομίλου στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Επρόκειτο πάνω απ’ όλα για «αντίποινα» στους εργαζομένους διότι ήθελαν το συνδικάτο να επεκταθεί στο υποκατάστημα, αντέταξε το SWU σε ανακοίνωσή του.

«Σ’ εμένα δεν είχαν μιλήσει ποτέ, δεν είχαν αναφερθεί» στον εσωτερικό κανονισμό που επικαλέστηκε η Starbucks για τις απολύσεις, τόνισε η Νίκι Τέιλορ, υπεύθυνη βάρδιας στο συγκεκριμένο καφέ, το Poplar & Highland, που είναι ανάμεσα στους ανθρώπους που απολύθηκαν.

Πρόκειται για ξεκάθαρη προσπάθεια από πλευράς της Starbucks να επιβληθούν αντίποινα σε όσους μάχονται για να υπάρξει συνδικάτο στο κατάστημα και να εκφοβιστούν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι

πρόσθεσε, σύμφωνα με την ανακοίνωση του συνδικάτου.

Θα κατατεθούν προσφυγές στην ομοσπονδιακή υπηρεσία που είναι αρμόδια για τα δικαιώματα των εργαζομένων και τις εργασιακές σχέσεις στις ΗΠΑ (National Labor Relations Board, NLRB), τόνισε η οργάνωση.

Σύμφωνα με τη Starbucks, οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν δεν τήρησαν τις προβλεπόμενες διαδικασίες κλεισίματος του καταστήματος και άφησαν να εισέλθουν στο καφέ άνθρωποι που δεν ανήκαν στο προσωπικό της, δημοσιογράφοι, και υπάλληλοι που βρίσκονταν σε άδεια. Η εταιρεία διαβεβαίωσε πως οι υπάλληλοί της γνώριζαν ότι η παραβίαση του κανονισμού αποτελούσε αιτία άμεσης απόλυσης.

Η επιχείρηση «σέβεται το δικαίωμα των εργαζομένων (της) να ενταχθούν σε συνδικάτο» και «δεν επιδίδεται σε καμιά αντισυνδικαλιστική δράση», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της Starbucks το Γαλλικό Πρακτορείο χθες. Όμως «αναμένει οι υπάλληλοί της να τηρούν τους κανονισμούς των καταστημάτων (της)», πρόσθεσε.

Η έγκριση τον Δεκέμβριο της δημιουργίας συνδικάτου από την πλειοψηφία των υπαλλήλων δύο καφέ της αλυσίδας Starbucks στο Μπάφαλο, κοντά στα σύνορα με τον Καναδά, είχε προκαλέσει ενθουσιασμό.

Η Starbucks είχε κινητοποιήσει τα μεγάλα μέσα για να τους αποτρέψει, στέλνοντας στελέχη της στην περιοχή και πολλαπλασιάζοντας τις προσφυγές της στην NLRB. Μολαταύτα, το SWU έκανε την είσοδό του σε δύο από τα τρία καφέ όπου οργανώθηκε ψηφοφορία και πλέον οι εργαζόμενοι σε πάνω από 50 ακόμη επιδιώκουν ενεργά να ενταχθούν σε αυτό.

Το συνδικάτο ανακοίνωσε πως δημιούργησε ειδικό ταμείο για την υποστήριξη των υπαλλήλων που απολύθηκαν. Μερικές ώρες αργότερα, είχαν συγκεντρωθεί σχεδόν 25.000 δολάρια.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ