
Υποφέρουν οι άνθρωποι από το πρωτοφανές κύμα καύσωνα που έχει χτυπήσει τη χώρα, με καταγραφή θερμοκρασιών ρεκόρ για την εποχή. Διακοπή ρεύματος στην πρωτεύουσα και στο φόντο η κλιματική αλλαγή.
Ακραίες θερμοκρασίες επικρατούν αυτή τη στιγμή στην Αργεντινή, οι οποία πλήττεται τις τελευταίες μέρες από έναν πρωτοφανή καύσωνα, με τον υδράργυρο να έχει ξεπεράσει τους 40°C, με αποτέλεσμα να προκύπτουν σοβαρές διακοπές και βλάβες στο δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας.
Υπό αυτές τις συνθήκες οι πιο φτωχοί κάτοικοι της Αργεντινής αναγκάζονται να βρουν καταφύγιο στη σκιά για να ανακουφιστούν από την αφόρητη ζέστη, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που δεν διαθέτουν καν συσκευή κλιματισμού στο σπίτι και οι ανεμιστήρες είναι αναποτελεσματικοί, σύμφωνα με μαρτυρίες.
Μάλιστα, σε ορισμένα τμήματα της χώρας της Λατινικής Αμερικής, η θερμοκρασία φτάνει τους 45 βαθμούς, την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στο Μπουένος Άιρες και την ευρύτερη περιφέρεια έβραζαν κυριολεκτικά κάτω από το τσιμέντο χωρίς να έχουν ρεύμα για ώρες ή και μέρες.
«Επέστρεψα στο σπίτι και δεν είχαμε ρεύμα, το σπίτι ήταν φούρνος», λέει ο 42χρονος Χοσέ Κασαμπάλ, ο οποίος αναζητούσε με τα παιδιά τους ένα δροσερό μέρος ως καταφύγιο.
«Έτσι τα πήγα στο σπίτι της γιαγιάς τους για να κολυμπήσουν στην πισίνα», συμπληρώνει.
Το φαινόμενο «Λα Νίνια»
Οι θερμοκρασίες στην Αργεντινή συνοδεύονται από έντονη ξηρασία που πλήττει τη γεωργική παραγωγή, εξαιτίας του φυσικού φαινομένου Λα Νίνια (Το Κοριτσάκι), κατά τη διάρκεια του οποίου, η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας στο ανατολικό ισημερινό τμήμα του κεντρικού Ειρηνικού Ωκεανού είναι χαμηλότερη από την κανονική κατά 3 έως 5°C. Το Λα Νίνια διαρκεί για τουλάχιστον 5 μήνες και επηρεάζει τον καιρό σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στη Βόρεια Αμερική .
Κατά συνέπεια η Αργεντινή μετατράπηκε για πολλές ώρες στο θερμότερο σημείο στον πλανήτη -ακόμη και περισσότερο από την Αυστραλία.
«Ακόμη και πολύ νωρίς το πρωί έκανε πολλή ζέστη, περίπου 31 βαθμούς», λέει ο 34χρονος Γκουστάβο Μπάριος από την πόλη Τίγκρε καθώς κάθεται κάτω από τη σκιά των δέντρων. «Δεν έχω κλιματισμό στο σπίτι και είμαστε μόνο με τον ανεμιστήρα που ανακύκλωνε τον θερμό αέρα. Είναι αφόρητο», εξηγεί.
Οι αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους να μην κάθονται στον ήλιο στη διάρκεια της μέρας, να ντύνονται με ελαφρά ρούχα και να παραμένουν ενυδατωμένοι.
«Αυτός είναι ένας καύσωνας με ακραία χαρακτηριστικά, με ακραίες θερμοκρασίες, ο οποίος θα αναλυθεί μετά την έλευσή του και πιθανόν να καταγράψει ιστορικά ρεκόρ ως προς τις θερμοκρασίες στη χώρα και τη διάρκειά τους», εξηγεί ο μετεωρολόγος Λούκας Μπερένγκουα.
Μην ξεχνάμε την κλιματική αλλαγή
Αυτή η συνθήκη παραπέμπει αναπόφευκτα στην πιο επίκαιρη από ποτέ κουβέντα των ημερών μας για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις τους που εμφανίζονται ολοένα και πιο έντονες σε όλο τον κόσμο, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την ίδια μας την επιβίωση στο μέλλον.
Υπενθυμίζεται ότι έχουν προκληθεί ασυνήθιστα πολλές δασικές πυρκαγιές γύρω από το δέλτα του κεντρικού της ποταμού της Αργεντινής τα τελευταία χρόνια, ενώ ταυτόχρονα η στάθμη του έπεσε σε σχεδόν ιστορικό χαμηλό των τελευταίων 80 χρόνων.