Η διαχειρίστρια εταιρεία του γερμανορωσικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream 2, η οποία έχει έδρα την Ελβετία, κήρυξε πτώχευση και απέλυσε τους 106 εργαζομένους της, όπως ανακοίνωσε σήμερα το βράδυ η αρμόδια για τις οικονομικές υποθέσεις της περιοχής.

«Ενημερωθήκαμε σήμερα ότι η εταιρεία αυτή δεν μπορούσε να συνεχίσει», είπε η Τάλμαν-Γκουτ. «Αναγκάστηκε να κηρύξει πτώχευση και οι υπάλληλοί της έλαβαν την επιστολή απόλυσής τους», εξήγησε στο κανάλι SRF.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στη Nord Stream 2 AG την περασμένη εβδομάδα μετά την αναγνώριση από τη Ρωσία της ανεξαρτησίας των δύο αυτοαποκαλούμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία και πριν την εισβολή, που επέφερε κύμα οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία. Ακολούθησε κύμα δυτικών οικονομικών κυρώσεων.

«Μετά τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις που οδήγησαν στην επιβολή κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Nord Stream 2 AG, η εταιρεία αναγκάσθηκε να λύσει τα συμβόλαια με τους υπαλλήλους της. Λυπούμαστε πάρα πολύ για την εξέλιξη αυτή», ανέφερε νωρίτερα σε ανακοίνωση της η εταιρεία.

Ο μήκους 1.230 χλμ. αγωγός φυσικού αερίου δεν ξεκίνησε να λειτουργεί καθώς περίμενε την πιστοποίησή του από τη Γερμανία, με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να βάζει στον πάγο τη διαδικασία την περασμένη εβδομάδα στον πάγο τη διαδικασία λόγω της κλιμακούμενης κρίσης στην Ουκρανία.

Το Γραφείου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών με εκτελεστικό του διάταγμα της 23ης Φεβρουαρίου εξουσιοδοτεί «την εκκαθάριση συναλλαγών αναφορικά με τη Nord Stream 2 AG», ή «οιαδήποτε οντότητα, στην οποία η εταιρεία κατέχει άμεσα ή εμμέσως ποσοστό 50% ή μεγαλύτερο» μέχρι τις 2 Μαρτίου.

Η ρωσική Gazprom έχει καταβάλει το μισό κόστος κατασκευής του Nord Stream 2 και το άλλο μισό από τις βρετανική Shell, αυστριακή OMV, γαλλική Engie και τις γερμανικές Uniper και Wintershall DEA.

       NordStream 2

Άγνωστη παραμένει η εξέλιξη και ότι σχετίζεται με την εταιρεία ή το πως σχεδιάζει η Gazprom να προχωρήσει στη συντήρηση του αγωγού. Ο Ελβετός υπ. Οικονομίας, Γκι Παρμελέν, είπε χθες ότι απολύθηκε όλο το προσωπικό της Nord Stream 2 AG, που εργαζόταν στα γραφεία της στο Τσουγκ της Ελβετίας. Αφότου η Ρωσία εισέβαλε την περασμένη εβδομάδα στην Ουκρανία, πολλές μεγάλες εταιρείες, περιλαμβανομένων και πετρελαϊκών κολοσσών, είπαν ότι εγκαταλείπουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία, μεταξύ άλλων η Shell, που δεν θα μετέχει πλέον στο Nord Stream 2 μεταξύ άλλων επενδύσεων.

Πηγή: Αυγή