Νέος μπελάς για την παγκόσμια κοινότητα αποτελεί η μετάλλαξη στελέχους του κορωνοϊού το οποίο έχει βρεθεί σε μινκ, σε 6 τουλάχιστον χώρες του εξωτερικού, όπως η Δανία, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Σουηδία, ενώ τις προηγούμενες ημέρες κρούσματα εντοπίστηκαν και σε φάρμες εκτροφής μινκ στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Στην Δανία ήδη θανατώθηκαν 17 εκατομμύρια μινκ, ώστε να προλάβουν την εξάπλωση του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού στον άνθρωπο.
Το “Cluster 5”, το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού που έχει εντοπιστεί στα μινκ, έχει την μικρότερη ευαισθησία σε αντισώματα, πράγμα που κάνει την επιστημονική κοινότητα να διχάζεται με το τί θα συμβεί όταν επιστρέψει μεταλλαγμένο στον άνθρωπο.
Η περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας
Τις προηγούμενες ημέρες στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας όπου υπάρχουν φάρμες εκτροφής μινκ, ξεκίνησαν να διεξάγονται τεστ από τον ΕΟΔΥΥ σε όλους τους εργαζόμενους ενώ το ζήτημα έχουν αναλάβει να διερευνήσουν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.
Σύμφωνα με σημερινές πληροφορίες του kozanimedia.gr, θετικά στον κορωνοϊό ήταν τελικά όλα τα δείγματα από τα νεκρά, αλλά και από τα ζωντανά μινκ φάρμας σε περιοχή του Βοϊου, στην οποία έχουν βρεθεί ήδη θετικοί ο ιδιοκτήτης-εκτροφέας, αλλά και συγγενικό του πρόσωπο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Kozanimedia, τα δείγματα εστάλησαν άμεσα, από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, σε εργαστήρι της Θεσσαλονίκης, όπου αναλύθηκαν κατά προτεραιότητα και, δυστυχώς, επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις, με όλα τα δείγματα να είναι θετικά.
Πλέον, το πιθανότερο σενάριο είναι η θανάτωση όλων των ζώων στο εν λόγω εκτροφείο, μια απόφαση, πάντως, η οποία θα ληφθεί από τις αρμόδιες αρχές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.
Γιατί είναι τόσο έντονη η ανησυχία για τα μινκ
Καθώς το “Cluster 5” αποτελεί μια μετάλλαξη στελεχών του κορωνοϊού και έχει μεταφερθεί από τον άνθρωπο στα ζώα, μόλις η διαδικασία συνεχιστεί και μεταφερθεί πάλι πίσω στον άνθρωπο, δεν θα έχει την ίδια μορφή. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να μειώσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, καθώς το στέλεχος αυτό, προκαλεί μειωμένη δραστικότητα των αντισωμάτων του ανθρώπου. «Οι πρώτες παρατηρήσεις δείχνουν ότι η κλινική εικόνα, η σοβαρότητα και η μεταδοτικότητα των ατόμων που μολύνονται (από το στέλεχος αυτό) είναι παρόμοιες με αυτές άλλων στελεχών του SARS-CoV-2 που κυκλοφορούν», σχολίασε ο ΠΟΥ. Παρόλα αυτά, η επιστημονική κοινότητα δεν έχει κατορθώσει ακόμη να κατανοήσει πλήρως την δράση του στελέχους αυτού και να δώσει μια ασφαλή απάντηση με το τί μπορεί να σημαίνει πρακτικά αυτή η μετάλλαξη για τον άνθρωπο.
Με πληροφορίες από lifo.gr και kozanimedia.gr