Πέντε χώρες μέσω κοινής ανακοίνωσης ζητούν να γίνει άρση της πατέντας των εμβολίων κατά του κορονοϊού, ώστε να αναχαιτιστεί η πανδημία και ιδιαίτερα στα φτωχά κράτη.

Ο κορονοϊός συνεχίζει να σαρώνει τον πλανήτη και να αφήνει σκηνές τρόμου με πολλούς νεκρούς όπως στην Ινδία, με τα εμβόλια να αποτελούν προς το παρόν το μόνο αποτελεσματικό μέσο αναχαίτισης της πανδημίας.

Πέντε χώρες λοιπόν, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση και ζητούν να γίνει προσωρινή άρση της πατέντας, ώστε να διενεργηθούν μαζικοί εμβολιασμοί και ιδιαίτερα στα φτωχά κράτη, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Έτσι, οι υπουργοί Εξωτερικών της ομάδας Brics (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) δήλωσαν ότι ένας «γενικευμένος εμβολιασμός» θα συμβάλει στον περιορισμό της πανδημίας, υπογραμμίζοντας «τον επείγοντα χαρακτήρα της ταχείας ανάπτυξης εμβολίων, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες».

Επίσης, εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην παγκόσμια εκστρατεία υπό την ηγεσία της Πρετόρια και του Δελχί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) για την προσωρινή άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια της Covid-19.

Η υπουργός της Νοτίου Αφρικής, Ναλέντι Παντόρ επιβεβαίωσε εκ νέου σε αυτή τη συνάντηση τη θέση της Πρετόρια – την οποία συμμερίζονται ιδιαίτερα το Δελχί και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) – ότι «κανείς δεν είναι ασφαλής εώς ότου είμαστε όλοι ασφαλείς».

Παράλληλα, η επίτευξη μιας συμφωνίας αναστολής «θα επέτρεπε τη χρήση της πνευματικής ιδιοκτησίας, την ανταλλαγή και τη μεταφορά τεχνολογίας», επέμεινε, επιτρέποντας «την παραγωγή εμβολίων και μια ευρύτερη διανομή».

Μάλιστα, μια προσωρινή άρση των πατεντών θα ενίσχυε την παραγωγή γενόσημων εμβολίων χαμηλού κόστους, βοηθώντας τις φτωχές χώρες που αγωνίζονται να ανοσοποιήσουν τον πληθυσμό τους, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του σχεδίου.

Μέχρι στιγμής, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει ταχθεί υπέρ, όπως και η Κίνα, εντούτοις άλλες κραταιές δυνάμεις στη φαρμακευτική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Βρετανίας και της Ιαπωνίας, παραμένουν απρόθυμες.

Οι αντίπαλοι του σχεδίου υποστηρίζουν ότι μια τέτοια προσωρινή άρση θα έθιγε τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και ότι η παρασκευή ενός εμβολίου απαιτεί τεχνογνωσία και τεχνικούς πόρους που δεν μπορούν να αυτοσχεδιαστούν εν μία νυκτί.

«Εκατομμύρια άνθρωποι σε πλούσιες χώρες έχουν εμβολιαστεί, ενώ δισεκατομμύρια σε φτωχές χώρες εξακολουθούν να περιμένουν και παραμένουν ευάλωτοι σε μολύνσεις, ασθένειες και θανάτους», τόνισε η Παντόρ.