Τα κρούσματα δάγκειου πυρετού μειώθηκαν κατά 77% σε μια «πρωτοποριακή» δοκιμή που χειρίζεται τα κουνούπια που το διαδίδουν, λένε οι επιστήμονες.

Χρησιμοποίησαν κουνούπια μολυσμένα με “θαυμαστά” βακτήρια που μειώνουν την ικανότητα του εντόμου να διαδίδει δάγκειο πυρετό.

Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε στην πόλη Γιογκιακάρτα της Ινδονησίας και επεκτείνεται με την ελπίδα εξάλειψης του ιού.

Η ομάδα του Παγκόσμιου Προγράμματος Κουνουπιών λέει ότι θα μπορούσε να είναι μια λύση σε έναν ιό που έχει μεταδοθεί σε όλο τον κόσμο.

Λίγοι άνθρωποι είχαν ακούσει για δάγκειο πυρετό πριν από 50 χρόνια, αλλά ήταν μια αδυσώπητη πανδημία αργής καύσης και οι περιπτώσεις αυξήθηκαν δραματικά.

Το 1970, μόνο εννέα χώρες αντιμετώπισαν σοβαρά κρούσματα δάγκειου πυρετού, τώρα υπάρχουν έως και 400 εκατομμύρια μολύνσεις ετησίως.

Ο δάγκειος πυρετός είναι συνήθως γνωστός ως «πυρετός των οστών» επειδή προκαλεί σοβαρό πόνο στους μύες και τα οστά και εκρηκτικές εκδηλώσεις μπορεί να κατακλύσουν τα νοσοκομεία.

 

Ο εχθρός του εχθρού μου

Στη δοκιμή δοκιμή χρησιμοποίησαν κουνούπια μολυσμένα με βακτήρια Wolbachia. Ένας από τους ερευνητές, ο Δρ Katie Anders, τα περιγράφει ως «φυσικά θαυματουργά».

Τα  Wolbachia δεν βλάπτουν το κουνούπι, αλλά στρατοπεδεύουν στα ίδια μέρη του σώματός του με το οποίο πρέπει να μπει ο ιός του δάγκειου πυρετού.

Τα βακτηρίδια ανταγωνίζονται για πόρους και καθιστούν πολύ πιο δύσκολο τον πολλαπλασιασμό του ιού του δάγκειου πυρετού, έτσι το κουνούπι είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει μόλυνση όταν δαγκώσει ξανά.

Η Δρ Yudiria Amelia, επικεφαλής της πρόληψης ασθενειών στην πόλη Γιογκιακάρτα, δήλωσε: «Είμαστε ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα αυτής της δοκιμής.

«Ελπίζουμε ότι αυτή η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις περιοχές της Γιογκιακάρτα και να επεκταθεί περαιτέρω σε όλες τις πόλεις της Ινδονησίας».

Η δοκιμή είναι ένα σημαντικό ορόσημο μετά από χρόνια έρευνας, καθώς το είδος κουνουπιού που εξαπλώνει δάγκειο πυρετό – Aedes aegypti – δεν είναι συνήθως μολυσμένο με Wolbachia.