Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες με την Ουκρανία στο Μινσκ, την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, αναφέρει το επίσημο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.
Αλλά είπε ότι αυτό θα πρέπει να αφορά τη δήλωση της Ουκρανίας “ουδέτερου καθεστώτος” – που θα περιλαμβάνει αποστρατικοποίηση. Η Ρωσία ήθελε από παλιά να αποκλείσει η Ουκρανία να ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας κάλεσε για συνομιλίες τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι θα συμφωνήσει σε συνομιλίες σε αυτή τη βάση.
Το Μινσκ είναι σημαντικό γιατί εκεί υπογράφηκαν συμφωνίες για να προσπαθήσουν να τερματίσουν τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία που ξέσπασε το 2014.
Με την εισβολή στην Ουκρανία, ο ηγέτης της Ρωσίας θεωρείται ότι διέλυσε αυτές τις συμφωνίες.
Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι δεν θα μπορούσαν να γίνουν συνομιλίες μέχρι ο ουκρανικός στρατός να καταθέσει τα όπλα.