Havana Cuba

Σύμφωνα με την έκθεση του 2015, το Sustainable Development Index (SDI) μας λέει πως η πιο αειφορικά αναπτυγμένη χώρα στον κόσμο, είναι η Κούβα. Το σοσιαλιστικό νησί ξεπερνά τις προηγμένες χώρες με τα καπιταλιστικά συστήματα στην κατάταξη, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες έχουν υποβάλει την Κούβα σε ένα οικονομικό εμπάρκο εδώ και έξι δεκαετίες.

Ο Δείκτης Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDI), που σχεδιάστηκε από τον ανθρωπολόγο και συγγραφέα Δρ Jason Hickel, υπολογίζει τα αποτελέσματά του διαιρώντας τη βαθμολογία «ανθρώπινης ανάπτυξης» ενός έθνους: Εξετάζει δηλαδή τα στατιστικά στοιχεία για το προσδόκιμο ζωής, την υγεία και την εκπαίδευση, όπως και τον σεβασμό προς το περιβάλλον. Αυτό το γίνεται με το κατά πόσο το κατά κεφαλήν αποτύπωμα άνθρακα της κάθε χώρας, υπερβαίνει τα φυσικά όρια της Γης. Οι χώρες με ισχυρή ανθρώπινη ανάπτυξη και χαμηλότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις έχουν υψηλή θέση στην κλίμακα. Σύμφωνα λοιπόν με το SDI, η Κούβα είναι πρώτη με βαθμολογία 0,859, ενώ η Βενεζουέλα είναι 12η και η Αργεντινή 18η.

 

SDI
Οι πρώτες χώρες στην κατάταξη του SDI

Γιατί δημιουργήθηκε το SDI

Το SDI δημιουργήθηκε για να συμπληρώσει τον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης (HDI), που αναπτύχθηκε από τον Πακιστανό οικονομολόγο Mahbub ul Haq και χρησιμοποιήθηκε από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την παραγωγή των ετήσιων εκθέσεων του από το 1990.

Το HDI λαμβάνει υπόψη το προσδόκιμο ζωής, την εκπαίδευση και το ακαθάριστο εθνικό κατά κεφαλήν εισόδημα, αλλά αγνοεί την περιβαλλοντική υποβάθμιση που προκαλείται από την οικονομική ανάπτυξη κρατών όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ.

«Αυτές οι χώρες συμβάλλουν σημαντικά στην κλιματική αλλαγή και σε άλλες μορφές οικολογικής κατάρρευσης, η οποία επηρεάζει δυσανάλογα τις φτωχότερες χώρες του παγκόσμιου Νότου, όπου η κλιματική αλλαγή προκαλεί ήδη αύξηση των ποσοστών πείνας», δήλωσε ο κ. Hickel.

«Υπό αυτήν την έννοια, το HDI προωθεί ένα μοντέλο ανάπτυξης που είναι εμπειρικά ασυμβίβαστο με την οικολογία και το οποίο ενσωματώνει μια θεμελιώδη αντίφαση: η επίτευξη υψηλής ανάπτυξης σύμφωνα με το HDI σημαίνει την προώθηση της ανάπτυξης σε άλλο μέρος του κόσμου. Για έναν δείκτη ανάπτυξης που υποτίθεται ότι είναι καθολικός, μια τέτοια αντίφαση είναι απαράδεκτη.»

Η Βρετανία, που βρίσκεται στην 14η θέση του HDI του 2018, πέφτει στην 131η θέση στο SDI, ενώ οι ΗΠΑ, που κατέχουν την 13η στο δείκτη ul Haq, βρίσκονται στην 159η θέση από τις 163 χώρες που εμφανίζονται στην έκθεση της αειφορικής ανάπτυξης.

Ο κ. Hickel πρόσθεσε: «Η κατάταξη SDI αποκαλύπτει ότι όλες οι χώρες εξακολουθούν να   «  αναπτύσσονται », οι χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα ανθρώπινης ανάπτυξης πρέπει ακόμη να προσπαθήσουν ακόμη περισσότερο για να μην επηρεάζει η δραστηριότητα τους αρνητικά το περιβάλλον, ενώ οι χώρες με τα χαμηλότερα επίπεδα οικολογικής επίδρασης πρέπει ακόμη να βελτιώσουν σημαντικά τις απόδοση στους κοινωνικούς δείκτες.

 

Πηγή: morningstaronline.co.uk

Επιμέλεια: Άννα Σαϊνίδου