
Το «θρίλερ» με την Μαρία Κολέσνικοβα συνεχίζεται για ακόμα μια ημέρα. Η κρατική τηλεόραση της Λευκορωσίας μετέδωσε ότι η σημαντική προσωπικότητα της αντιπολίτευσης συνελήφθη τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ενώ προσπαθούσε να διασχίσει τα σύνορα και να περάσει στην Ουκρανία.
Ωστόσο, από χθες υπάρχουν φωνές πως μασκοφόροι συνέλαβαν την Κολέσνικοβα χθες, στο κέντρο του Μινσκ και την πήραν μαζί τους μ’ ένα βαν.
Η κρατική τηλεόραση διέψευσε την πληροφορία αυτή και υποστήριξε ότι οι αρχές βρήκαν σήμερα το πρωί την Κολέσνικοβα σε αυτοκίνητο, με το οποίο προσπαθούσε να διασχίσει τα σύνορα, και την απομάκρυναν απ’ αυτό.
Η προεδρική υποψήφια, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, που έχει καταφύγει στη Λιθουανία, καταγγέλλει ότι η Κολέσνικοβα απήχθη από την αστυνομία για να αποσταθεροποιηθεί η αντιπολίτευση και να εκφοβιστούν τα μέλη της.
Αντιδρώντας στην πληροφορία της εξαφάνισης της Μαρίας Κολέσνικοβα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Xάικο Μάας, ζήτησε από τους αρμόδιους πολιτικούς της Λευκορωσίας «να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με την τύχη της πολιτικού της αντιπολίτευσης Μαρίας Κολέσνικοβα. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανησυχεί πολύ γι’ αυτήν. Οι συνεχιζόμενες συλλήψεις και η καταστολή είναι απαράδεκτες».
Την ανησυχία του εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος σημείωσε ότι στην Ε.Ε. «ανησυχούμε βαθιά για τη συνεχιζόμενη καταστολή και τον εκφοβισμό του πληθυσμού», ενώ προειδοποίησε για επιβολή κυρώσεων σε όσους ευθύνονται για την καταγγελλόμενη νοθεία στις εκλογές, την αστυνομική καταστολή και τη βία.
Πηγή : EFSYN