άγαλμα Γουολστοουνκραφτ
Ioana Marinescu

Οι περισσότεροι όταν ακούν την λέξη “φεμινισμός” το μυαλό τους τρέχει κατευθείαν στην Simone de Beauvoir, στην υπαρξίστρια φιλόσοφο του 20ου αιώνα και συγγραφέα του δεύτερου φύλου, καθώς εξαιτίας της έντονης πολιτικής της δράσης αλλά και της ιδιαίτερης σχέσης που είχε με τον Jean – Paul Sartre, αποτελεί τη γυναίκα σύμβολο για το φεμινιστικό κίνημα. Ωστόσο, ταξιδεύοντας πίσω στους αιώνες, την εποχή πριν από τις “Σουφραζέτες”, στην Βρετανία είχε δραστηριοποιηθεί μια γυναίκα που με τα βιβλία της ενέπνευσε τις γυναίκες όλης της χώρας και κατ’ επέκταση όλου του πλανήτη: Την Mary Wollstonecraft.

Η Mary Wollstonecraft, η «Η μητέρα του φεμινισμού» για τους Άγγλους, 200 χρόνια μετά το θάνατό της, αν και καθυστερημένα, απέκτησε το δικό της άγαλμα. Η σπουδαία συγγραφέας, εκπαιδευτικός και φιλόσοφος έχει αφήσει σπουδαία παρακαταθήκη για το φεμινιστικό κίνημα εξαιτίας των ριζοσπαστικών κειμένων της που αποτέλεσαν την αρχή για την γυναικεία χειραφέτηση.

Ποιά ήταν η Mary Wollstonecraft

Οι απαρχές του φεμινιστικού κινήματος ανάγονται στο κίνημα του Διαφωτισμού (17ος και 18ος αιώνας), οπότε για πρώτη φορά ανοίγεται ο δρόμος για τη χειραφέτηση του ανθρώπου, από τις δεισιδαιμονίες και τις προκαταλήψεις του Μεσαίωνα.  Γεννημένη λοιπόν εκείνη την λαμπρή εποχή, το 1759 στην Αγγλία, η Wollstonecraft, υπήρξε εκπαιδευτικός, φιλόσοφος και συγγραφέας που με τα βιβλία της ενέπνευσε της γυναίκες ολόκληρης της Βρετανίας. Με το πρωτοποριακό της έργο με τίτλο «Δικαίωση στα Δικαιώματα των Γυναικών» (1792), η Wollstonecraft, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα της ελλιπούς παιδείας, εξηγούσε πως οι γυναίκες δεν είναι κατώτερες από τους άντρες, ενώ ταυτόχρονα διατύπωσε το πρώτο συστηματικό πολιτικό επιχείρημα για τα δικαιώματα των γυναικών. Οι γυναίκες είναι έλλογα όντα, άρα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ίσες με τους άντρες, επομένως να έχουν φωνή στα πολιτικά και στα κοινά. Οι γυναίκες δεν έπρεπε να περιορίζονται στην ιδιωτική σφαίρα. Οι γυναίκες ήταν εξίσου ικανές να μεταλαμπαδεύσουν τις ιδέες του διαφωτισμού που μιλούσαν για την ελευθερία. Μπορούσαν και αυτές να συμμετέχουν στα κοινά ως ελεύθεροι και ανεξάρτητοι άνθρωποι.

 

Το γλυπτό

Το γλυπτό δημιουργήθηκε από την διάσημη καλλιτέχνη Maggi Hambling, το οποίο είναι μικρό σε μέγεθος και απεικονίζει μια γυναίκα γυμνή και ελεύθερη. Η Hambing χαρακτήρισε το έργο της ως «ζωτικής σημασίας για όλα όσα πρέπει να επιτευχθούν την σύγχρονη εποχή», ενώ τόνισε πως «Αυτό το γλυπτό ενθαρρύνει μια “οπτική συνομιλία” με όλα τα εμπόδια που ξεπέρασε η Wollstonecraft, τα ιδανικά για τα οποία προσπάθησε και όλα όσα συνέβησαν».

Άννα Σαϊνίδου