Έπειτα από έξι εβδομάδες φονικών μαχών, οι κυβερνήσεις του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας υπέγραψαν υπό την αιγίδα της Ρωσίας συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Πιο συγκεκριμένα, χθες, Δεύτερα 9 Νοεμβρίου, στις 23:00 ώρα Ελλάδας, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψαν συμφωνία «πλήρους» κατάπαυσης του πυρός, του τερματισμού «όλων των στρατιωτικών ενεργειών».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε, ότι θα αναπτυχθούν σχεδόν 2.000 στρατιωτικοί, με 90 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και άλλος, ειδικός εξοπλισμός και θα έχουν ρόλο ειρηνευτικής δύναμης, στην περιοχή, όπου ζουν κυρίως Αρμένιοι, που αποσχίστηκαν από το Αζερμπαϊτζάν το 1990.

Η συμφωνία προκάλεσε οργή στο Γερεβάν, όπου χιλιάδες διαδηλωτές αργά το βράδυ πολιόρκησαν το κτίριο του κοινοβουλίου με πολλούς από αυτούς να εισβάλλουν και να προκαλούν εκτεταμένες φθορές. Μάλιστα, κραύγαζαν ότι η κυβέρνηση του Πασινιάν αποτελείται από «προδότες», απαιτούσαν την «παραίτησή» της και να αναλάβει τη διακυβέρνηση το επιτελείο.

Ο αρμένιος πρωθυπουργός Πασινιάν παραδέχθηκε μέσω Facebook ότι η υπογραφή της συμφωνίας ήταν «απίστευτα οδυνηρή», αλλά η απόφαση επιβαλλόταν «έπειτα από ανάλυση σε βάθος της στρατιωτικής κατάστασης».

Από την άλλη ο Αλίεφ, παρότι θριαμβολόγησε για την «συνθηκολόγηση» του εχθρού, οι δυνάμεις του δεν ανέκτησαν όλο το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ωστόσο, είπε πως «είχα πει ότι θα τους διώχναμε από τα εδάφη μας (τους Αρμένιους) σαν τα σκυλιά, και το κάναμε».

Ο Πούτιν από την πλευρά του ανέφερε ότι οι περιοχές υπό αρμενικό έλεγχο θα παραμείνουν και θα τις συνδέει ένας διάδρομος με την Αρμενία. Σημείωσε επίσης, ότι τα δύο μέρη συμφώνησαν να ανταλλάξουν αιχμαλώτους πολέμου, αλλά και τα πτώματα των πεσόντων, ενώ οι πρόσφυγες θα επιστρέψουν στα εδάφη τους, με ευθύνη της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες. Ακόμα πρόσθεσε, πως με τη συμφωνία αυτή ευελπιστεί ότι «θα δημιουργηθούν οι αναγκαίες συνθήκες» για να υπάρξει «μακρόχρονη και πλήρης επίλυση της κρίσης».

Αξίζει ακόμα να υπογραμμιστεί, ότι η συμφωνία σημειώθηκε μία μέρα αφού οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν είχαν καταλλάβει τη Σούσα – πόλη στρατηγικής σημασίας, πάνω στη βασική οδική αρτηρία που συνδέει τα εδάφη τους με την Αρμενία. Η πτώση αυτής της πόλης λοιπόν, ήταν το σημείο καμπής.

Εν τέλει, η αιματηρή αυτή σύρραξη στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 1.300 ανθρώπους από την 27η Σεπτεμβρίου μέχρι και τις τελευταίες μέρες. Βέβαια, οι νεκροί, στην πραγματικότητα, θεωρείται πως είναι πολλές ακόμα χιλιάδες.