Τρεις ημέρες μετά τον τυφώνα “Άιντα” (“Ida”), πολλοί άνθρωποι στη Λουιζιάνα παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα λόγω των καταστροφών του δικτύου ρεύματος.

Μεγάλα τμήματα της πολιτείας υφίστανται διακοπές ρεύματος λόγω της πτώσης των καλωδίων. Σύμφωνα με τα δελτία ειδήσεων, πολλοί άνθρωποι επίσης δεν έχουν πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό και βενζίνη λόγω των καταστροφών στις υποδομές.
Μια ομάδα επιστημόνων από το Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA και της Ένωσης Πανεπιστημιακών Διαστημικών Ερευνών Πανεπιστημίων (USRA- Universities Space Research Association) χαρτογράφησε τις διακοπές χρησιμοποιώντας δορυφορικά δεδομένα. Οι παρακάτω εικόνες δείχνουν δεδομένα νυχτερινών φώτων τα οποία ελήφθησαν στις 9 και 31 Αυγούστου από τον δορυφόρο Suomi NPP.
«Οι εικόνες είναι εκπληκτικές με την απουσία νεφών. Συνήθως θα χρειάζονταν τουλάχιστον 48 ώρες για να καθαρίσει αρκετά ο ουρανός μετά από ένα τέτοιο γεγονός », πρόσθεσε ο Miguel Román, επιστήμονας της USRA και επικεφαλής του Black Marble Project.
Μέχρι το πρωί της 1ης Σεπτεμβρίου 2021, περισσότεροι από 985.000 συνδρομητές αναφέρθηκαν ότι βρισκόταν χωρίς ρεύμα στη Λουιζιάνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το PowerOutage.US από δημόσιες πηγές. Άλλοι 33.000 βρέθηκαν χωρίς ρεύμα στο Μισισιπή.
Το VIIRS διαθέτει αισθητήρα χαμηλού φωτισμού-τη μπάντα ημέρας/νύχτας-που μετρά τις εκπομπές και τις ανακλάσεις φωτός. Αυτή η ικανότητα κατέστησε δυνατή τη διάκριση μεταξύ της έντασης, των τύπων και των πηγών των φώτων και την παρατήρηση της αλλαγής τους. Στη συνέχεια, τα δεδομένα υποβάλλονται σε επεξεργασία από την ομάδα Black Marble για να λάβουν υπόψη τις αλλαγές στο τοπίο (όπως πλημμύρες), την ατμόσφαιρα και τη φάση της Σελήνης, και να ξεχωρίσουν το αδέσποτο φως από πηγές που δεν αποτελούν ηλεκτρικά φώτα.
Η ακρίβεια είναι κρίσιμη για μελέτες με νυχτερινά φώτα. Οι ακατέργαστες, ανεπεξέργαστες εικόνες μπορεί να είναι παραπλανητικές επειδή το φεγγαρόφωτο, τα σύννεφα, η ρύπανση, η εποχιακή βλάστηση – ακόμη και η θέση του δορυφόρου – μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που αντανακλά το φως και μπορεί να αλλοιώσει τις παρατηρήσεις.
Πηγή: NASA Earth Observatory