παιδί
endingchildpoverty.org

Η 15ετής παγκόσμια προσπάθεια για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων  μέσω της επίτευξης των 17 Στόχων Αειφoρικής Ανάπτυξης (SDGs) έως το 2030, είχε ήδη αρχίσει να «λοξοδρομεί» μέχρι το τέλος του 2019. Σήμερα, η πανδημία του COVID -19 σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, κατόρθωσε να προκαλέσει πρωτοφανή κρίση, πλήττωντας τις πιο φτωχές και πιο ευάλωτες κοινωνίες του κόσμου ακόμα περισσότερο, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα από το Υπουργείο Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την Έκθεση των SDGs 2020, έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος – η οποία φαίνεται να είναι άνιση και ανεπαρκής για την επίτευξη των Στόχων – σε τομείς όπως η βελτίωση της υγείας των μητέρων και των παιδιών, η επέκταση της πρόσβασης στην ηλεκτρική ενέργεια και η αύξηση της εκπροσώπησης των γυναικών στην κυβέρνηση. Ωστόσο, ακόμη και αυτές οι εξελίξεις έχουν αντισταθμιστεί με την αύξηση της επισιτιστικής ανασφάλειας, την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και τις έντονες ανισότητες.

Πανδημία COVID-19: H χειρότερη ανθρώπινη και οικονομική κρίση της ζωής μας

Δυστυχώς, η πανδημία και οι επιπτώσεις της εξαπλώνονται σε όλες τις χώρες, με τον παγκόσμιο αριθμό θανάτων να ξεπερνά τους 500.000 και τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια.

«Όπως αναγνωρίστηκε από τα κράτη μέλη στη Διάσκεψη Κορυφής των SDG’s που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι παγκόσμιες προσπάθειες μέχρι σήμερα ήταν ανεπαρκείς για να επιτύχουν την αλλαγή που χρειαζόμαστε, θέτοντας σε κίνδυνο την υπόσχεση υλοποίησης της Ατζέντας στις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. «Τώρα, λόγω του COVID-19, μια άνευ προηγουμένου υγειονομική, οικονομική και κοινωνική κρίση απειλεί ζωές και βιωτικό επίπεδο, καθιστώντας την επίτευξη των στόχων ακόμη πιο δύσκολη».

Ακόμη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ τόνισε πως ο κορωνοϊός δεν τους επηρεάζει όλους με τον ίδιο τρόπο.

Χρησιμοποιώντας τα πιο πρόσφατα στοιχεία και εκτιμήσεις, αυτή η ετήσια έκθεση απολογισμού σχετικά με την πρόοδο της επίτευξης των 17 Στόχων για την αειφορική ανάπτυξη, δείχνει ότι οι φτωχότεροι και οι πιο ευάλωτοι – συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ατόμων με αναπηρία, των μεταναστών και των προσφύγων που πλήττονται περισσότερο από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19. Οι γυναίκες σηκώνουν επίσης το μεγαλύτερο βάρος των επιπτώσεων της πανδημίας.

Μεταξύ των βασικών ευρημάτων:

  • Υπολογίζεται ότι 71 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να γυρίσουν πίσω στην απόλυτη φτώχεια το 2020: Η απώλεια εισοδήματος, η περιορισμένη κοινωνική πρόνοια και η αύξηση των τιμών σημαίνουν ότι ακόμη και εκείνοι που ήταν προηγουμένως ασφαλείς θα μπορούσαν να βρεθούν σε κατάσταση φτώχειας και πείνας.
  • Η υποαπασχόληση και η ανεργία λόγω της κρίσης σημαίνουν ότι περίπου 1,6 δισεκατομμύρια ήδη ευάλωτοι εργαζόμενοι στην παραοικονομία – το ήμισυ του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού – ενδέχεται να επηρεαστούν σημαντικά, με τα εισοδήματά τους να υπολογίζεται ότι μειώθηκαν κατά 60% τον πρώτο μήνα της κρίσης.
  • Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο κάτοικοι σε όλο τον κόσμο διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο από τις συνέπειες του COVID-19, καθώς υποφέρουν από έλλειψη επαρκούς στέγασης, δεν έχουν τρεχούμενο νερό στο σπίτι, χρησιμοποιούν κοινόχρηστες τουαλέτες σε μικρά ή ανύπαρκτα συστήματα διαχείρισης αποβλήτων, υπερπλήρεις δημόσιες συγκοινωνίες και περιορισμένη πρόσβαση σε επίσημες εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης.
  • Οι γυναίκες και τα παιδιά είναι επίσης μεταξύ εκείνων που είναι πιο ευάλωτοι στις επιπτώσεις της πανδημίας. Η διαταραχή στις υπηρεσίες υγείας και εμβολιασμού και η περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες διατροφής και διατροφής έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν εκατοντάδες χιλιάδες επιπλέον θανάτους κάτω των 5 ετών και δεκάδες χιλιάδες επιπλέον θανάτους από μητέρες το 2020. Πολλές χώρες έχουν δει μια αύξηση των αναφορών ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών και των παιδιών.
  • Το κλείσιμο των σχολείων έχει στερήσει στο 90 τοις εκατό των μαθητών παγκοσμίως (1,57 δισεκατομμύρια) τα μαθήματα ενώ οδήγησε πάνω από 370 εκατομμύρια παιδιά να χάσουν τα σχολικά γεύματα από τα οποία εξαρτώνται. Η έλλειψη πρόσβασης σε υπολογιστές και στο Διαδίκτυο στο σπίτι σημαίνει ότι η απομακρυσμένη μάθηση δεν είναι εφικτή σε πολλούς. Ακόμη, περίπου 70 χώρες ανέφεραν μέτρια ή πλήρη αναστολή των υπηρεσιών εμβολιασμού παιδικής ηλικίας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020.
  • Καθώς οι περισσότερες οικογένειες βρίσκονται σε απόλυτη φτώχεια, τα παιδιά σε φτωχές και μειονεκτούσες κοινότητες διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να αναγκαστούν να εργαστούν, να τα εξαναγκάσουν σε γάμο αλλά και να πέσουν θύματα εμπορίας παιδιών. Στην πραγματικότητα, τα παγκόσμια κέρδη από τη μείωση της παιδικής εργασίας είναι πιθανό να αντιστραφούν για πρώτη φορά σε 20 χρόνια.
  • Η έκθεση δείχνει επίσης ότι η αλλαγή του κλίματος εξακολουθεί να συμβαίνει πολύ πιο γρήγορα από ό, τι αναμενόταν. Το έτος 2019 ήταν το δεύτερο θερμότερο ρεκόρ και το τέλος της θερμότερης δεκαετίας 2010 έως 2019. Εν τω μεταξύ, η οξίνιση των ωκεανών επιταχύνεται. η υποβάθμιση της γης συνεχίζεται. τεράστιος αριθμός ειδών κινδυνεύουν να εξαφανιστούν · και τα μη βιώσιμα πρότυπα κατανάλωσης και παραγωγής παραμένουν διαδεδομένα.

Πηγή: un.org
Επιμέλεια: Άννα Σαϊνίδου