Πληθωρισμός, αλλά και ενεργειακή, επισιτιστική και κλιματική κρίση, αποτελούν τις τέσσερεις πληγές της παγκόσμιας οικονομίας

Πολλαπλές απειλές, σύμφωνα με το  Reuters, για την παγκόσμια οικονομία βλέπουν επιχειρηματίες και ηγέτες κυβερνήσεων στο ετήσιο φόρουμ του Νταβός της Ελβετίας, με κάποιους μάλιστα να προειδοποιούν για τον κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης.

Πολιτικοί και επικεφαλής επιχειρήσεων συγκεντρώθηκαν στην Ελβετία για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) με τον πληθωρισμό σε Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία, Ευρώπη και άλλες οικονομικά ισχυρές χώρες να καταγράφει ρεκόρ πολλών δεκαετιών.

Τέσσερις κρίσεις συνυφασμένες η μια με την άλλη

Αυτές οι αυξήσεις τιμών υπονομεύουν την καταναλωτική εμπιστοσύνη, κλονίζοντας τις διεθνείς αγορές χρήματος και ωθώντας τις κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, σε αύξηση επιτοκίων.

Στο μεταξύ, οι επιπτώσεις στις αγορές πετρελαίου και τροφίμων από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο – την οποία η Μόσχα περιγράφει ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση»- και τα lockdown για την COVID-19 στην Κίνα με άγνωστο τον χρόνο τερματισμού τους, έχουν επιδεινώσει την κατάσταση.

«Έχουμε τουλάχιστον τέσσερις κρίσεις, οι οποίες είναι συνυφασμένες η μία με την άλλη. Έχουμε υψηλό πληθωρισμό… έχουμε ενεργειακή κρίση… έχουμε επισιτιστική κρίση και έχουμε κλιματική κρίση. Και δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα αν συγκεντρωθούμε μόνο σε μία από τις κρίσεις», δήλωσε ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ.

«Αλλά εάν δεν λυθεί κανένα από τα προβλήματα, πραγματικά φοβάμαι ότι μπαίνουμε σε μια παγκόσμια ύφεση με τρομερές επιπτώσεις… στην παγκόσμια σταθερότητα», δήλωσε ο Χάμπεκ κατά τη διάρκεια συζήτησης στο πάνελ του WEF. 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) τον περασμένο μήνα μείωσε τις προοπτικές του για την παγκόσμια ανάπτυξη για δεύτερη φορά φέτος, επικαλούμενο τον πόλεμο στην Ουκρανία και χαρακτηρίζοντας τον πληθωρισμό ως «ξεκάθαρο και παρόντα κίνδυνο» για πολλές χώρες.

Ανάπτυξη και πληθωρισμός

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, που πρόκειται να μιλήσει την Τρίτη στο Νταβός, προειδοποίησε ότι η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός βρίσκονται σε αντίθετες πορείες, καθώς οι αυξανόμενες πιέσεις στις τιμές περιορίζουν την οικονομική δραστηριότητα και πλήττουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

«Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας μπορεί κάλλιστα να αποδειχθεί ένα σημείο καμπής για την υπερ-παγκοσμιοποίηση», δήλωσε σε ανάρτησή της σε blog τη Δευτέρα.

«Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στο να γίνουν οι αλυσίδες εφοδιασμού λιγότερο αποτελεσματικές για λίγο και, κατά τη διάρκεια της μετάβασης, να δημιουργήσει πιο επίμονες πιέσεις κόστους για την οικονομία», πρόσθεσε η Λαγκάρντ.

Ωστόσο, υποσχέθηκε ουσιαστικά αυξήσεις επιτοκίων τόσο τον Ιούλιο όσο και τον Σεπτέμβριο για να μπει φρένο στον πληθωρισμό, παρόλο που είναι βέβαιο ότι το αυξανόμενο κόστος δανεισμού θα επιβαρύνει την ανάπτυξη.

Πηγή: ΟΤ