Το Γερμανικό Reuters σχολίασε τα όσα έγιναν με τις υποκλοπές στο τηλέφωνο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη και την αιφνίδιά παραίτηση του προέδρου της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέων.
Αναλυτικά τα όσα μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο:
“ΑΘΗΝΑ, 5 Αυγούστου (Reuters) – Ο επικεφαλής της ελληνικής υπηρεσίας πληροφοριών παραιτήθηκε, ανακοίνωσε την Παρασκευή το γραφείο του πρωθυπουργού, μετά τις αυξανόμενες πιέσεις στην κυβέρνηση να ρίξει φως στη χρήση κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης.
Ο επικεφαλής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων υπέβαλε την παραίτησή του «μετά από λανθασμένες ενέργειες που διαπιστώθηκαν κατά τις νόμιμες διαδικασίες υποκλοπών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο του πρωθυπουργού.
Ο Κοντολέων δεν ήταν άμεσα προσβάσιμος για σχόλια.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δύο νομοθέτες που μίλησαν στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας είπαν ότι ο Κοντολέων είχε παραδεχτεί κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής επιτροπής στις 29 Ιουλίου ότι η υπηρεσία του είχε κατασκοπεύσει τον Θανάση Κουκάκη, έναν οικονομικό δημοσιογράφο που εργάζεται στο CNN Greece. Διαβάστε περισσότερα
Αυτή η κεκλεισμένων των θυρών ακρόαση συγκλήθηκε αφού ο αρχηγός του κόμματος της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης ΠΑΣΟΚ υπέβαλε καταγγελία στους ανώτατους εισαγγελείς για απόπειρα παραβίασης του κινητού του τηλεφώνου με λογισμικό παρακολούθησης. Διαβάστε περισσότερα
Σε ξεχωριστή ανακοίνωση την Παρασκευή, το γραφείο του πρωθυπουργού ανέφερε ότι παραιτήθηκε και κορυφαίος βοηθός του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο γενικός γραμματέας του Γρηγόρης Δημητριάδης, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Η ΕΥΠ αναφέρεται στο γραφείο του πρωθυπουργού.
Η κυβέρνηση λέει ότι οι ελληνικές αρχές δεν χρησιμοποιούν το λογισμικό υποκλοπής spyware που φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για το χακάρισμα του Κουκάκη και δεν συναλλάσσονται με εταιρείες που το πωλούν.
Τον Απρίλιο, ένας Έλληνας εισαγγελέας ξεκίνησε έρευνα για τον ισχυρισμό του Κουκάκη ότι το smartphone του είχε μολυνθεί από λογισμικό παρακολούθησης.”
Την ίδια μέρα πρώτη είδηση και στο Aljazeera έπαιξε η παραίτηση του Προέδρου της ΕΥΠ αναφορικά με όσα έλαβαν χώρα τη τελευταία βδομάδα στη χώρα μας.
“Ο επικεφαλής της ελληνικής υπηρεσίας πληροφοριών παραιτήθηκε, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, εν μέσω σκανδάλου σχετικά με την εικαζόμενη χρήση κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης.
Ο αρχηγός της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων υπέβαλε την παραίτησή του «μετά από λανθασμένες ενέργειες που διαπιστώθηκαν κατά τις νόμιμες διαδικασίες υποκλοπών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή το γραφείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Μητσοτάκης αποδέχτηκε την παραίτηση, πρόσθεσε.
Το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus στόχευσε ακτιβιστές δημοκρατίας της Ταϊλάνδης: Έκθεση
τέλος της λίστας
Η ανακοίνωση ήρθε μια εβδομάδα αφότου ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου κόμματος ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατέθεσε μήνυση στο ανώτατο δικαστήριο για «απόπειρα» κατασκοπείας του κινητού του τηλεφώνου με κακόβουλο λογισμικό Predator.
«Πριν από λίγες μέρες ενημερώθηκα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι έγινε απόπειρα παραβίασης του κινητού μου με λογισμικό παρακολούθησης Predator», είπε στους δημοσιογράφους ο Ανδρουλάκης, ο οποίος είναι επίσης ευρωβουλευτής, καθώς έφευγε από το δικαστήριο της Αθήνας στις 26 Ιουλίου.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημιούργησε μια ειδική υπηρεσία για τους ευρωβουλευτές για να ελέγχουν τα τηλέφωνά τους για παράνομο λογισμικό παρακολούθησης μετά από hacks χρησιμοποιώντας spyware παρόμοιο με το Predator που ονομάζεται Pegasus.
Το λογισμικό μπορεί να διεισδύσει σε κινητά τηλέφωνα για εξαγωγή δεδομένων ή να ενεργοποιήσει μια κάμερα ή μικρόφωνο για να κατασκοπεύσει τους κατόχους τους.
Ο Ανδρουλάκης χρησιμοποίησε την υπηρεσία για «προληπτικό έλεγχο του τηλεφώνου του στις 28 Ιουνίου 2022» και «από τον πρώτο έλεγχο εντοπίστηκε ύποπτος σύνδεσμος που σχετίζεται με το εργαλείο παρακολούθησης Predator», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.
Εν τω μεταξύ, δύο νομοθέτες που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα δήλωσαν ότι ο Κοντολέων είχε παραδεχτεί κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής επιτροπής στις 29 Ιουλίου ότι η υπηρεσία του είχε κατασκοπεύσει τον Θανάση Κουκάκη, έναν οικονομικό δημοσιογράφο που εργάζεται για το δίκτυο μέσων ενημέρωσης CNN Greece.
Η κυβέρνηση λέει ότι οι ελληνικές αρχές δεν χρησιμοποιούν το λογισμικό υποκλοπής spyware που φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για το χακάρισμα του Κουκάκη και δεν συναλλάσσονται με εταιρείες που το πωλούν.
Τον Απρίλιο, ένας Έλληνας εισαγγελέας ξεκίνησε έρευνα για τον ισχυρισμό του Κουκάκη ότι το smartphone του είχε μολυνθεί από λογισμικό παρακολούθησης.”