Φωτογραφίες και βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα ειδησεογραφικά δίκτυα σε όλο τον κόσμο, τις τελευταίες 24 ώρες έδειξαν Ουκρανούς πολίτες να χρησιμοποιούν σταθμούς του μετρό ως καταφύγια έκτακτης ανάγκης, να κάνουν ουρές για να περάσουν στην Πολωνία και να θρηνούν στα συντρίμμια που αφήνει πίσω της, η ρωσική επίθεση ευρείας κλίμακος, στην Ουκρανία.
«Ξυπνάς σε μια εντελώς νέα πραγματικότητα στις 5:00 π.μ. και ανακαλύπτεις ότι ο κόσμος δεν είναι πλέον το ασφαλές μέρος που φανταζόσασταν» λέει μια Ουκρανή, σε έναν πολυσύχναστο σταθμό του μετρό. «Δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της Ρωσίας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας».
Συγκρατώντας τα δάκρυά της, η γυναίκα προσθέτει ότι θέλει ο ρωσικός λαός να γνωρίζει ότι οι δυνάμεις εισβολής «δεν επιτίθενται μόνο στις στρατιωτικές βάσεις, στην πραγματικότητα επιτίθενται στις γειτονιές μας και μας κάνουν να νιώθουμε ανασφάλεια και να νιώθουμε πολύ ανασφαλείς».
Σκηνές με Ουκρανούς να πλημμυρίζουν τους σιδηροδρομικούς σταθμούς για να γλιτώσουν από τη ρωσική επίθεση θύμισαν τους Λονδρέζους, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Και οι υποστηρικτές της ειρήνης βγήκαν στους δρόμους, η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης προειδοποίησε ότι «η ανθρωπιστική καταστροφή που θα προκύψει από έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε βαρύ ανθρώπινο πόνο. Ο κόσμος θα γίνει μάρτυρας αθώων θανάτων, καταστροφής αμάχων, βασικών υποδομών και μαζικών εκτοπισμών εντός της χώρας και σε όλη την Ευρώπη».
Οι ρωσικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο του Τσερνόμπιλ, τον τόπο της ιστορικής πυρηνικής καταστροφής του 1986. Ένας Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι «η κατάσταση του πρώην πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, του περιορισμού και των εγκαταστάσεων αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων είναι άγνωστη».
Ορισμένοι Ουκρανοί που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους έχουν πάει στην Πολωνία, η οποία έχει ανοίξει κέντρα υποδοχής για πρόσφυγες. Ένας δημοσιογράφος απαθανάτισε ένα μποτιλιάρισμα που εκτείνεται σε πάνω από 10 χιλιόμετρα, στη μεθόριο.
Φωτορεπόρτερ σε όλη την Ουκρανία κατέγραψαν επίσης ζημιές από ρωσικές επιθέσεις με ρουκέτες και πολίτες που μάταια αναζητούσαν ασφάλεια.
Here's what the first day of Russia's invasion of Ukraine looked like around the country. The attack left dozens dead and drew new sanctions that President Biden said would buckle Russia’s economy.
Follow live updates as the fighting continues. https://t.co/dQyc5v1EbW pic.twitter.com/e7Men35AJa— The New York Times (@nytimes) February 24, 2022
Ενώ οι δημοσιογράφοι και άλλοι στην Ουκρανία μοιράστηκαν τρομακτικά πλάνα από την αεροπορική και χερσαία επίθεση της Ρωσίας, το πρακτορείοReuters επισήμανε ορισμένες εικόνες και βίντεο που παραποιήθηκαν.
Άλλοι δημοσιογράφοι έχουν δημιουργήσει γραφικά που παρακολουθούν τις ρωσικές επιθέσεις σε ολόκληρη την Ουκρανία, η οποία εκτείνεται σε περίπου 233.000 τετραγωνικά μίλια.
Ο Ζελένσκι, σε δήλωσή του σε βίντεο, είπε ότι ρωσικές ομάδες έχουν εισέλθει στην ουκρανική πρωτεύουσα και στοχεύουν τον ίδιο και την οικογένειά του.
“Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο εχθρός με σημάδεψε ως στόχο Νούμερο 1, την οικογένειά μου, ως στόχο Νούμερο 2. Θέλουν να καταστρέψουν πολιτικά την Ουκρανία καταστρέφοντας τον αρχηγό του κράτους. Έχουμε πληροφορίες ότι ομάδες σαμποτάζ του εχθρού έχουν εισέλθει στο Κίεβο.” είπε. «Μένω στην κυβερνητική συνοικία μαζί με άλλους».
«Το ερώτημα τώρα στο Κίεβο», είπε ο Ουκρανός δημοσιογράφος Oleksiy Sorokin, «είναι… αν θα επιβιώσουμε».
Ο Sorokin, ο οποίος γράφει στην εφημερίδα «The Kyiv Independent» δήλωσε στο MSNBC: «Μας είπαν ότι δεν έπρεπε να υπάρχουμε».
“Το Κίεβο ήταν μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Το Κίεβο είχε μπαρ, είχε κλαμπ. Αγαπάμε. Είχαμε ελευθερία λόγου. Πηγαίναμε στον κινηματογράφο. Απολαμβάναμε τη ζωή. Είχα σχέδια για το μέλλον. Έκανα μια ανακαίνιση διαμερίσματος που βρίσκεται σε εξέλιξη”, είπε ο Σορόκιν. . «Ήθελα να ζήσω… στην πόλη, στην πρωτεύουσα ενός ευρωπαϊκού κράτους».
«Και εξαιτίας ενός τρελού, ενός απολύτως τρελού», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον Πούτιν, «κάθομαι σε καταφύγιο βομβών και η κύρια προτεραιότητά μου αυτή τη στιγμή είναι να επιβιώσουν η γιαγιά μου, ο πατέρας μου, η οικογένειά του – και αυτός είναι ο κόσμος ζούμε, το 2022, στην Ευρώπη».