Δεν ξέρουμε αν είναι από τα παράδοξα της εποχής, ωστόσο είναι μια χρηματοπιστωτική πραγματικότητα, το ότι οι  Δανοί βλέπουν τα οικονομικά τους να βελτιώνονται εν μέσω πανδημίας.

Σύμφωνα με έκθεση της Τράπεζας της Δανίας, τα νοικοκυριά της χώρας είχαν καθαρά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία –κυρίως με τη μορφή αποθεμάτων και ομολόγων– 5,66 τρισ. κορώνες, ποσό αντίστοιχο των 930 δισ. δολαρίων, το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Τα τελευταία δύο τρίμηνα, ο χρηματοοικονομικός πλούτος αυξήθηκε κατά 709 δισ. κορώνες κι η άνοδος αυτή ήταν αρκετή ώστε να υπερκαλύψει  τις απώλειες που είχαν καταγραφεί στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2020 στις απαρχές της πανδημίας. Τότε οι απώλειες είχαν φτάσει στο επίπεδο ρεκόρ των 541 δισ. κορωνών το πρώτο τρίμηνο.

Η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι ο χρηματοοικονομικός πλούτος πρόκειται να αυξηθεί σε νέο ρεκόρ το τέταρτο τρίμηνο, καθώς οι αγορές συνέχισαν να βελτιώνονται κι αυτό θα βοηθήσει να ξεπεραστεί το αρνητικό αποτέλεσμα του νέου lockdown που επέβαλε η δανική κυβέρνηση. . Ο μέσος οικογενειακός πλούτος είναι περίπου 2 εκατ. κορώνες, αλλά οι περισσότερες οικογένειες έχουν λιγότερα από αυτά, ανέφερε η κεντρική τράπεζα. Κοιτώντας μόνο τις αποταμιεύσεις συντάξεων, το 43% κατέχει το 10% του πληθυσμού.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι Δανοί “πηγαίνουν κόντρα” στα χρηματοοικονιμικά δεδομένα. Πριν δύο χρόνια οι Δανοί ήταν πλουσιότεροι από ποτέ παρά τα αρνητικά επιτόκια καθώς είχαν σχεδόν σταματήσει τις καταναλωτικές δαπάνες, με αποτέλεσμα να διευρύνεται διαρκώς το χάσμα ανάμεσα στην κατανάλωση και τον πλούτο των νοικοκυριών.

Οι οικονομολόγοι δυσκολεύονται να εξηγήσουν την συμπεριφορά αυτή του δανέζικου λαού. Κι η ερμηνεία έγκειται στο γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη νωπές μνήμες από την τελευταία οικονομική κρίση.  Ωστόσο η “οικονομία’ δεν ήταν ποτέ ίδιον του δανέζικου λαού, προ κρίσεων, εν αντιθέσει διακρίνοταν για τις “σπατάλες του, μια συμπεριφορά όμως που σαφώς και επηρεάστηκε από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.