Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δηλώνουν πως η συνάντηση, που είχε διάρκεια 50 λεπτών, πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα, αναφέροντας πως «έσπασε ο πάγος» μεταξύ των δύο πλευρών και πως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να αφήσουν πίσω τους την ένταση του 2020, παρά τις πολύ σημαντικές διαφορές που υπάρχουν.

Ούτως ή άλλως βέβαια η Αθήνα είχε βάλει χαμηλά τον πήχυ και ουδείς ανέμενε κάποια συγκλονιστική εξέλιξη από αυτη τη συναντηση.

Ο κ. Μητσοτακης όμως ήθελε να θέσει εκ νεου τα όρια της Ελλάδας και ταυτόχρονα να στείλει το μήνυμα ότι παρόλο που μπορεί τα “μεγάλα” θέματα να μη λυθούν άμεσα, οι δύο χώρες μπορούν να προχωρήσουν τη συνεργασία τους σε θέματα πιο “χαμηλής πολιτικής” οπως η οικονομία και το περιβάλλον και πάντως να τεθούν οι βάσεις για να είναι αυτό το καλοκαίρι πιο ήρεμο σε σχέση με το περσινό.

Σημειώνεται πως μετά το αίτημα Ερντογάν να αναλάβει χρέη διερμηνέα κατά την διάρκεια της συνάντησης ο προεδρικός σύμβουλος, Ιμπραήμ Καλίν, στο τετ α τετ συμμετείχε από την ελληνική πλευρά και η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά το τετ α τετ των δύο ηγετών, «Η συνάντηση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν αποτέλεσε ένα βήμα προς ένα πιο ήσυχο καλοκαίρι».

Σύμφωνα με τα ίδια πρόσωπα, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε «σε καλό κλίμα και υπήρξε μία συμφωνία αμοιβαίας κατανόησης ότι η ένταση του 2020 δεν μπορεί να επαναληφθεί, ως εκ τούτου, θα πρέπει να γίνει μία προσπάθεια να αποφευχθούν οι προκλήσεις, που ενδέχεται να οδηγήσουν σε δύσκολα διαχειρίσιμες καταστάσεις».

Διευκρινίστηκε, δε, κατά τις ίδιες πηγές, ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές σε μία σειρά ζητημάτων με κυριότερο αυτό της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όμως αυτές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και στο πλαίσιο συζητήσεων, όπως οι διερευνητικές επαφές, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και οι πολιτικές διαβουλεύσεις, ως το πλαίσιο συνεννόησης, που μπορεί να οδηγήσει στην εκτόνωση της έντασης».