Το CNN σε ανάλυσή του εξετάζει τις εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία και αναφέρεται στο μεγάλο δίλημμα της Δύσης.
Στις 54 ημέρες έχει φτάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της να αντιμετωπίζουν ένα νέο δίλημμα για τη βοήθεια στη χώρα, όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του το CNN.
Ο στρατός της Ουκρανίας πήρε μια ασυμβίβαστη στάση αυτό το Σαββατοκύριακο, όπως τονίζει το αμερικάνικο ΜΜΕ, αρνούμενος να υποχωρήσει στην απαίτηση της Ρωσίας να παραδοθούν τα στρατεύματα του Κιέβου στην πόλη – λιμάνι Μαριούπολη.
Την ίδια στιγμή που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και οι σύμμαχοί του αντιμετωπίζουν ένα νέο σκληρό δίλημμα όσον αφορά την απόφαση για το πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν οι ΗΠΑ στον εξοπλισμό της μαχόμενης χώρας, καθώς η Ρωσία έχει δείξει ότι μπορεί να αναλάβει πιο επιθετική δράση για να σταματήσει τη ροή όπλων από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.
Τι ανησυχεί τη Δύση
Υπάρχουν νέες ανησυχίες σχετικά με το πόσο γρήγορα η Ουκρανία θα μπορούσε να ξεμείνει από πυρομαχικά καθώς εντείνονται οι σκληρές μάχες στο Ντονμπάς, όπου η Ρωσία προσπαθεί να περικυκλώσει και να αποκόψει τις ουκρανικές δυνάμεις στην προσπάθειά της να ελέγξει την περιοχή.
Καθώς προσπαθεί να συνεχίσει να πιέζει τους συμμάχους να παράσχουν μεγαλύτερη υποστήριξη σε αυτή την επόμενη φάση του πολέμου, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστηρίζει ότι η Δύση πρέπει να δει αυτή τη μάχη ως ένα κρίσιμο σημείο χαλιναγώγησης των φαινομενικά αχαλίνωτων φιλοδοξιών του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Ουκρανός πρόεδρος, επίσης, ζητά από τη Δύση να δείξει τη δέσμευση της να υπερασπιστεί τη δημοκρατία έναντι μιας αδηφάγου αυταρχικής δύναμης, όπως σημειώνει το CNN.
Ο Ζελένσκι προειδοποίησε ότι η μάχη που θα δοθεί στο Ντονμπάς «μπορεί να επηρεάσει την πορεία ολόκληρου του πολέμου» και δήλωσε ότι η χώρα του δεν έχει καμία πρόθεση να εγκαταλείψει εδάφη στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας για να τερματιστεί ο πόλεμος κατά τη διάρκεια αποκλειστικής συνέντευξης στον Τζέικ Τάπερ του CNN που προβλήθηκε την Κυριακή στην εκπομπή «State of the Union» του CNN.
CNN's @jaketapper asks Ukrainian President Volodymyr Zelensky to give some clarity on the sinking of an important Russian warship in the Black Sea. #CNNSOTU
See more from the CNN exclusive interview: https://t.co/rPT8k2pNEG pic.twitter.com/AgTR8R1zxx
— CNN (@CNN) April 17, 2022
«Καμπανάκι» για το Ντονμπάς
Εάν η Ρωσία καταφέρει να καταλάβει την περιοχή του Ντονμπάς, προειδοποίησε, είναι απολύτως πιθανό ο Πούτιν να ανανεώσει την προσπάθειά του να πάρει τον έλεγχο του Κιέβου.
Όταν ο δημοσιογράφος του CNN τον πίεσε να απαντήσει για το αν είναι ικανοποιημένος από την ανακοίνωση των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα για την παροχή νέας στρατιωτικής βοήθειας ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση των δυνάμεων της Ουκρανίας στο Ντονμπάς, ο Ζελένσκι απάντησε: «Φυσικά και χρειαζόμαστε περισσότερα».
«Ποτέ δεν θα υπάρξουν αρκετά. Το αρκετό δεν είναι δυνατό», δήλωσε ο Ζελένσκι, καθώς εξήγησε τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά σχετικά με την ανατολική περιοχή της χώρας του.
«Σήμερα διεξάγεται ένας πόλεμος πλήρους κλίμακας, οπότε χρειαζόμαστε ακόμη πολύ περισσότερα από αυτά που έχουμε σήμερα. Δεν έχουμε τεχνικά πλεονεκτήματα έναντι του εχθρού μας. Απλώς δεν είμαστε στο ίδιο επίπεδο εκεί», εξήγησε ο Ουκρανός πρόεδρος.
«Για την επιβεβαιωμένη υποστήριξη 800 εκατομμυρίων δολαρίων από τον Μπάιντεν, αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι η ταχύτητα», πρόσθεσε.
Πόσο γρήγορα
Αλλά ακόμη και καθώς η τελευταία αυτή βοήθεια έχει αρχίσει να φτάνει στην περιοχή, η Μπάρμπαρα Σταρ του CNN ανέφερε αυτό το Σαββατοκύριακο ότι αυξάνεται η ανησυχία για το πόσο γρήγορα η Ουκρανία θα μπορούσε να εξαντλήσει τα αποθέματα πυρομαχικών της σε αυτή την επόμενη μάχη.
Αν και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι στέλνουν 18 πυροβόλα – οβιδοβόλα των 155 χιλιοστών και 40.000 σφαίρες πυροβολικού ως μέρος του τελευταίου πακέτου τους, η Σταρ ανέφερε ότι ένας Αμερικανός αξιωματούχος προειδοποίησε ότι η βοήθεια θα μπορούσε να εξαντληθεί μέσα σε λίγες ημέρες, καθώς οι σφοδρές μάχες εντείνονται στο Ντονμπάς.
Δεδομένων αυτών των πιέσεων, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πρέπει να είναι πιο σαφείς στον καθορισμό των στόχων τους και στο κατά πόσο η Αμερική δεσμεύεται να κάνει ό, τι χρειάζεται για να βοηθήσει την Ουκρανία να κερδίσει, δήλωσε την Κυριακή ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Μπεν Χότζες, πρώην διοικητής του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Face the Nation with Margaret Brennan» του CBS. Αν και ο τελευταίος γύρος αμερικανικής βοήθειας ήταν «σημαντικός», είπε ότι δεν ήταν αρκετός.
«Αυτό που χρειάζονται απεγνωσμένα οι Ουκρανοί είναι πυρά μεγάλου βεληνεκούς, ρουκέτες, πυροβολικό, μη επανδρωμένα αεροσκάφη που μπορούν να επηρεάσουν ή να καταστρέψουν τα συστήματα που προκαλούν τόσες ζημιές στις ουκρανικές πόλεις και τα οποία θα διαδραματίσουν επίσης κρίσιμο ρόλο σε αυτή την επόμενη φάση, εάν και όταν αυτή ξεκινήσει», δήλωσε ο Χότζες.
«Θα ήθελα πραγματικά να ακούσω τη διοίκηση να μιλάει για νίκη και να έχει μια αίσθηση επείγοντος για να φτάσουν αυτά τα πράγματα εκεί. Διαφορετικά, αυτό το παράθυρο ευκαιρίας που έχουμε, τις επόμενες δύο εβδομάδες, για να διαταράξουμε πραγματικά την προσπάθεια της Ρωσίας να ενισχύσει τη δύναμή της, θα περάσει», εξήγησε.
Η «κόκκινη γραμμή» στη Μαριούπολη
Ένα κρίσιμο ζήτημα της τρέχουσας εκστρατείας της Ρωσίας είναι η κατάληψη της πόλης – λιμάνι της Μαριούπολης σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί η επιθυμητή από τον Πούτιν χερσαία γέφυρα από την ανατολική Ουκρανία μέχρι τη χερσόνησο της Κριμαίας.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είχε απαιτήσει από τους Ουκρανούς στρατιώτες στη Μαριούπολη να παραδοθούν μέχρι τη 1 μ.μ. τοπική ώρα την Κυριακή, αλλά στη συνέχεια ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι το τελεσίγραφο αγνοήθηκε.
Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε ότι είχε περικυκλώσει τους εναπομείναντες Ουκρανούς στρατιώτες και άλλους που κρατούσαν αντίσταση στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal. «Σε περίπτωση περαιτέρω αντίστασης, όλοι τους θα εξοντωθούν», ανέφερε η ανακοίνωση.
Σύμβουλος του δημάρχου της Μαριούπολης δήλωσε την Κυριακή ότι οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι η πόλη θα κλείσει για την είσοδο και την έξοδο τη Δευτέρα και ότι έχουν αρχίσει να εκδίδουν τα διαβατήρια που θα απαιτούνται για την κίνηση εντός της ίδιας της πόλης.
Τόσο ο Ζελένσκι όσο και ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα διατύπωσαν τη άποψη ότι η τύχη της Μαριούπολης είναι ένα ακόμη κρίσιμο σημείο καμπής στον πόλεμο, εν μέρει επειδή ο απολογισμός των θυμάτων του ανελέητου ρωσικού βομβαρδισμού της πόλης αυτής είναι ακόμη άγνωστος, όπως τονίζει το CNN.
Ο Ζελένσκι έχει προειδοποιήσει προηγουμένως ότι η εξάλειψη των στρατιωτικών δυνάμεων στη Μαριούπολη θα μπορούσε να σταματήσει οποιεσδήποτε περαιτέρω ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Την Κυριακή, ο Κουλέμπα σημείωσε ότι είναι δύσκολο για τη χώρα του να συνεχίσει τις συνομιλίες με τη Ρωσία μετά τις φρικαλεότητες στην Μπούκα. Η αποφασιστικότητα της Ρωσίας να ισοπεδώσει τη Μαριούπολη «με οποιοδήποτε κόστος» θα μπορούσε να γίνει «κόκκινη γραμμή», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο «Face the Nation with Margaret Brennan» του CBS.
Ανατριχιαστική παραδοχή
Σε μια ανατριχιαστική παραδοχή, ο Ζελένσκι είπε στον Τάπερ ότι κανείς δεν γνωρίζει ακόμη πόσοι άνθρωποι έχουν πεθάνει στη Μαριούπολη. «Αν κάποιος σας δώσει έναν αριθμό, θα είναι ένα απόλυτο ψέμα», δήλωσε ο Ζελένσκι.
Πρόσθεσε ότι «αρκετές χιλιάδες, δεκάδες χιλιάδες» αναγκάστηκαν να εκκενώσουν την πόλη προς τη Ρωσία, χωρίς να αφήσουν ίχνη εγγράφων, και ότι η ουκρανική κυβέρνηση δεν γνωρίζει πού βρίσκονται.
«Περίπου 5.000 παιδιά απελάθηκαν από την περιοχή αυτή προς την πλευρά της Ρωσίας, επειδή δεν τους επέτρεψαν να πάνε στην πλευρά της Ουκρανίας», δήλωσε ο Ζελένσκι στη συνέντευξη.
«(σ.σ. Αυτά) Τα παιδιά. Πού βρίσκονται; Κανείς δεν ξέρει», είπε.
Αν και δήλωσε ότι εξακολουθεί να είναι έτοιμος να συμμετάσχει σε διπλωματικές συζητήσεις με τη Ρωσία, αν παρουσιαστεί αυτή η ευκαιρία, έχει γίνει πιο δύσκολο να το κάνει καθώς παρακολουθεί τον συγκλονιστικό φόρο αίματος της επιθετικότητας του Πούτιν στη χώρα του. «Ποιο είναι το τίμημα όλων αυτών; Είναι οι άνθρωποι. Οι πολλοί άνθρωποι που έχουν σκοτωθεί», δήλωσε ο Ζελένσκι. «Και ποιος καταλήγει να πληρώνει για όλα αυτά; Η Ουκρανία. Μόνο εμείς», εξήγησε.
Μέχρι πού θα το πάει ο Πούτιν;
Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την κυβέρνηση Μπάιντεν και τους συμμάχους της μέχρι στιγμής ήταν να καθορίσουν πού βρίσκεται η «κόκκινη γραμμή» του Πούτιν και πόσο μπορούν να συνεχίσουν να βοηθούν την Ουκρανία χωρίς να προκαλέσουν τον Ρώσο πρόεδρο να διευρύνει τον πόλεμο, θέτοντας ενδεχομένως τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ σε κίνδυνο.
Καθώς οι ΗΠΑ ετοιμάζονταν να στείλουν το πακέτο βοήθειας ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία προειδοποίησε με επίσημο έγγραφο προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι θα υπάρξουν «απρόβλεπτες συνέπειες» εάν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι συνεχίσουν να στέλνουν τον βαρύτερο οπλισμό που ζητούσε η Ουκρανία.
Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες ερμήνευσαν το διάβημα ως ένδειξη ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να στοχεύσει όχι μόνο τα ίδια τα όπλα καθώς φτάνουν στο ουκρανικό έδαφος, αλλά και τις αυτοκινητοπομπές ανεφοδιασμού του ΝΑΤΟ που μεταφέρουν τα όπλα στα σύνορα της Ουκρανίας.
Καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες προσπαθούν να καταλάβουν τι σκέφτεται ο Πούτιν – και μέχρι πού μπορεί να φτάσει στην προσπάθεια να τιμωρήσει τα έθνη που βοηθούν την Ουκρανία – ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ, ο οποίος συναντήθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με τον Πούτιν την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ότι είναι σαφές ότι ο Ρώσος πρόεδρος πιστεύει ότι κερδίζει τον πόλεμο και λειτουργεί «με τη δική του πολεμική λογική».
Δεν εμπιστεύεται τη διεθνή κοινότητα
«Πιστεύει ότι ο πόλεμος είναι απαραίτητος για τις εγγυήσεις ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Δεν εμπιστεύεται τη διεθνή κοινότητα. Κατηγορεί τους Ουκρανούς για γενοκτονία στην περιοχή του Ντονμπάς», δήλωσε ο Νεχάμερ στην εκπομπή «Meet the Press» του NBC την Κυριακή, αναφερόμενος στην προπαγάνδα που έχει εκτοξεύσει ο Πούτιν για να δικαιολογήσει τις επιθετικές του ενέργειες εναντίον της Ουκρανίας.
«Βρίσκεται τώρα στον κόσμο του, αλλά νομίζω ότι γνωρίζει τι συμβαίνει τώρα στην Ουκρανία», είπε ο Νεχάμερ.
Δεδομένων των τεράστιων προκλήσεων της αντιμετώπισης ενός ηγέτη με αυτή τη στρεβλή και άκαμπτη νοοτροπία, ο Ζελένσκι προσπαθεί να πείσει τους παγκόσμιους ηγέτες να εμπλακούν περισσότερο στην επόμενη φάση, προειδοποιώντας ότι θα πρέπει να ανησυχούν για τις πιθανές συνέπειες των επόμενων βημάτων του Πούτιν – συμπεριλαμβανομένου ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο, επειδή έδειξε τόσο λίγο σεβασμό για τις ανθρώπινες ζωές κατά την εισβολή του στην Ουκρανία.
Ο Ζελένσκι απηύθυνε επίσης μια πρόκληση προς τους συμμάχους της Ουκρανίας όταν ο Τάπερ τον ρώτησε αν η υπόσχεση που δίνουν κάθε χρόνο οι παγκόσμιοι ηγέτες την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος – με το σύνθημα «Ποτέ ξανά» – ακούγεται πλέον κούφια, δεδομένου ότι οι προσπάθειές τους μέχρι στιγμής δεν έχουν καταφέρει να σταματήσουν τις φρικαλεότητες που προκάλεσε η Ρωσία καθ’ όλη τη διάρκεια της απρόκλητης εισβολής της, τονίζει το CNN.
«Δεν πιστεύω τον κόσμο», δήλωσε ξεκάθαρα ο Ζελένσκι όταν ρωτήθηκε σχετικά με αυτό το σύνθημα. «Ποτέ ξανά. Πραγματικά, όλοι μιλούν γι’ αυτό και όμως, όπως μπορείτε να δείτε, δεν έχουν όλοι τα κότσια».