Ο πάπας Φραγκίσκος διαμηνύει στους οικονομικούς ηγέτες του κόσμου ότι οι φτωχές χώρες που έχουν πληγεί από τις οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας έχουν ανάγκη περικοπής του χρέους τους και ενίσχυσης του λόγου τους στον παγκόσμιο μηχανισμό λήψης αποφάσεων.

Σε επιστολή προς τους συμμετέχοντες στην εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας τράπεζας, ο πάπας δηλώνει ότι η πανδημία έχει φέρει τον κόσμο αντιμέτωπο με αλληλοσυνδεόμενες κοινωνικοοικονομικές, οικολογικές και πολιτικές κρίσεις.

«Η έννοια της ανάκαμψης δεν μπορεί να αρκεσθεί στην επιστροφή σε ένα άνισο και μη βιώσιμο μοντέλο οικονομικής και κοινωνικής ζωής, όπου μία ισχνή μειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού έχει στην κατοχή της το ήμισυ του πλούτου», γράφει ο ποντίφικας στην επιστολή με ημερομηνία 4 Απριλίου.

Ζητεί ένα νέο «παγκόσμιο σχέδιο», το οποίο «αναγκαστικά σημαίνει την προσφορά στις φτωχότερες και λιγότερο αναπτυγμένες χώρες μεριδίου στην λήψη αποφάσεων και διευκόλυνσης της πρόσβασης στην διεθνή αγορά».

Ενα πνεύμα παγκόσμιας αλληλεγγύης «απαιτεί τουλάχιστον σημαντική μείωση του βάρους του χρέους για τις φτωχότερες χώρες, που έχει επιδεινωθεί λόγω της πανδημίας».

Οι χρηματαγορές πρέπει να πλαισιωθούν από νόμους και κανόνες που θα διασφαλίζουν ότι λειτουργούν για το κοινό καλό, γράφει ο πάπας Φραγκίσκος, απευθύνοντας έκκληση για «δίκαια χρηματοδοτούμενη εμβολιαστική αλληλεγγύη».
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον νόμο της αγοράς να υπερισχύσει του νόμου της αγάπης και της υγείας για όλους», γράφει.

Καθώς οι εμβολιαστικές εκστρατείες στις φτωχές χώρες της Αφρικής παραπαίουν, ο πάπας καλεί τους πολιτικούς και οικονομικούς ηγέτες του κόσμου να προσφέρουν «εμβόλια για όλους, ιδιαίτερα για τους πλέον ευάλωτους και φτωχούς».