Τα έθιμα για τον εορτασμό του Πάσχα στη χώρα μας τα γνωρίζουμε, ας δούμε λοιπόν πως γιορτάζεται το Πάσχα σε άλλες χώρες της Ευρώπης και σίγουρα κάποια από αυτά θα σας φανούν γνωστά.

 

 

Οι Ιταλοί το αποκαλούν La Pasqua. Το Πάσχα γιορτάζεται ως  μια πραγματικά μεγάλη γιορτή σε αυτήν τη μεσογειακή χώρα. Η γιορτή του Paschal γιορτάζεται με τον Agnellino, το ειδικό δημοφιλές πιάτο της Ιταλίας για το Πάσχα. Αυτό είναι ένα ψητό αρνί. Τα παιδιά απολαμβάνουν ένα πλούσιο ψωμί φτιαγμένο ειδικά για το Πάσχα. Έχει σχήμα κορώνα και γεμάτο με χρωματιστές Πασχαλινές καραμέλες.

Σε πολλές περιοχές της Ιταλίας την αυγή της Μ. Παρασκευής οι γυναίκες πάνε στην εκκλησία σερνόμενες στα γόνατα. Συγχρόνως λένε προσευχές και μάλιστα πολλές από αυτές τις προσευχές είναι πολύ παλιές.

 

 

Οι Γερμανοί το αποκαλούν Ostern, πιθανώς με το όνομα της αγγλοσαξονικής θεάς της άνοιξης, Eostre. Τα παιδιά του σχολείου έχουν αρκετές μέρες. Κανείς δεν εργάζεται τη Μεγάλη Παρασκευή, το Σάββατο του Πάσχα και την Κυριακή του Πάσχα. Πολλοί άνθρωποι τρώνε ψάρια τη Μεγάλη Παρασκευή και το Σάββατο το απόγευμα του Πάσχα υπάρχει συχνά μια μεγάλη φωτιά του Πάσχα. Αυτό το έθιμο είναι πολύ δημοφιλές και πολλοί άνθρωποι μαζεύονται για να το παρακολουθήσουν. Αυτές οι πυρκαγιές του Πάσχα συμβολίζουν το τέλους του χειμώνα και τυχόν κακών συναισθημάτων.

Την Κυριακή του Πάσχα, οι οικογένειες τρώνε πλούσιο πρωινό μαζί και τα παιδιά ψάχνουν  τα Πασχαλινά γλυκά, αυγά και μικρά δώρα που έχουν κρύψει νωρίτερα οι γονείς τους. Αυγά ζωγραφισμένα στο χέρι διακοσμημένα με παραδοσιακά σχέδια ανταλλάσσονται μεταξύ φίλων. Παλαιότερα, σε πολλές περιοχές ήταν συνηθισμένο τα κορίτσια του χωριού να δίνουν στους μνηστήρες τους ένα κόκκινο αυγό.

 

 

Οι Ολλανδοί το αποκαλούν Pasen ή Pasen Zondag. Σε ολόκληρη τη χώρα το Πάσχα γιορτάζεται ως υπέροχες ανοιξιάτικες διακοπές. Οι άνθρωποι στρώνουν τραπέζια για το  δείπνο του Πάσχα με ξεχωριστή διακόσμηση από χρωματιστά αυγά και πρώιμα λουλούδια. Το γλυκό ψωμί γεμιστό με σταφίδες και κρεμα, είναι ένα από τα αγαπημένα πιάτα της γιορτής του Πάσχα.

 

Στη Γαλλία οι καμπάνες σταματούν να χτυπούν από την Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο. . Αυτό είναι ένα σημάδι πένθους για τον σταυρωμένο Χριστό.

Η δικαιολογία προς τα παιδιά είναι πως οι καμπάνες ταξιδεύουν μέχρι τη Ρώμη και στην επιστροφή τους, θα αφήνουν στο πέρασμά τους διάφορα πασχαλινά γλυκά ,τα οποία έχουν κρύψει οι γονείς στς αυλές των σπιτιών. .Έτσι, την Κυριακή του Πάσχα, αμέσως μετά την αναστάσιμη λειτουργία, πηγαίνουν όλοι μαζί στον κήπο του σπιτιού τους και ξεκινούν το «κυνήγι των σοκολατένιων αυγών». Αμέσως μετά, όλη η οικογένεια μαζεύετε γύρω από το τραπέζι και τρώνε το παραδοσιακό κατσίκι.

 

Στην Ισπανία , η Μεγάλη Πέμπτη, η Μεγάλη Παρασκευή και η Δευτέρα του Πάσχα είναι αργίες. Το πασχαλινό γλυκό που ετοιμάζουν είναι το Mona, ένα λαχταριστό τσουρέκι που το διακοσμούν με ένα αυγό στο κέντρο Το αυγό μπορεί να είναι κόκκινο ή και σε κάποιο άλλο χρώμα, αλλά και σοκολατένιο. Άνοιξη και Πάσχα έρχονται μαζί στην Ισπανία. Αποτελούν μια αδιάσπαστη ενότητα. Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας ολόκληρη η καθολική Ισπανία τιμά με παραδοσιακά ήθη και έθιμα τα Πάθη του Ιησού και την Ανάσταση. Λέγεται δε ότι μαζί με την Ιταλία η Ισπανία είναι η μόνη καθολική χώρα στην Ευρώπη όπου οι παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα του Πάσχα τηρούνται τόσο πιστά.


Στην Αγγλία, το κύριο πιάτο είναι το Ζαμπόν του Πάσχα! Για τους Άγγλους, το γουρουνάκι, συμβολίζει την καλή τύχη. Τα πασχαλινά αυγά είναι παράδοση και για τους Άγγλους. Πάντα ετοιμάζουν μεγάλη γιορτή με αρκετά εδέσματα που απολαμβάνουν μικροί και μεγάλοι. Σε κάποιες περιοχές της Αγγλίας, τα πιτσιρίκια, συνηθίζουν να ντύνονται με αποκριάτικες στολές και να γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι ζητώντας σοκολάτες.


Στη Φιλανδία  τα παιδιά, μεταμφιέζονται σε μάγισσες ή γριές και γυρίζουν στη γειτονιά ζητώντας σοκολάτες και καραμέλες. Αυτό το έθιμο με τις μάγισσες που ονομάζετε Virpominen, προέρχεται από έναν παλιό θρύλο ο οποίος κρατάει εδώ και 100 χρόνια. Επίσης, λένε, πως την Κυριακή του Πάσχα πρέπει να ξυπνήσουν πολύ πρωί για να δουν «το χορό του Ήλιου». Το πασχαλινό χρώμα είναι το κίτρινο, όπως άλλωστε και στη Νορβηγία, και τη Δανία.

 

Οι Σουηδοί το αποκαλούν Påskdagen. Σε ολόκληρη τη χώρα το αυγό, σύμβολο της ζωής και της ανάστασης, εμφανίζεται σε όλα τα πασχαλινά φαγητά και τα παιχνίδια του Πάσχα. Κάθε νοικοκυριό έχει πάρτι χρωματισμού αυγών. Οι διαγωνισμοί κυλιόμενων αυγών είναι η αγαπημένη Πασχαλινή δραστηριότητα των νεότερων αγοριών και κοριτσιών.


Στη Ρωσία βάφουν κόκκινα αυγά, όπως κι εμείς, αλλά, χρησιμοποιούν φλούδες κρεμμυδιού για να δώσουν χρώμα. Τους αρέσει το κατσίκι με βούτυρο ή το ζαμπόν στο φούρνο. Σαν επιδόρπιο, έχουν το Kulich. Ένα γλύκισμα με ρούμι και σαφράν αλλά και το Paskha, ένα κρεμώδες παραδοσιακό ρωσικό Πασχαλινό γλυκό που γευστικά μοιάζει με το cheesecake αλλά έχει ιδιαίτερο, κωνικό σχήμα.