Πιο πιθανά έχει κάνει η κλιματική αλλαγή γεγονότα ακραίων βροχοπτώσεων, παρόμοια με αυτά που οδήγησαν στις πλημμύρες του περασμένου μήνα στη Γερμανία, το Βέλγιο, τις Κάτω Χώρες και το Λουξεμβούργο.

Η κλιματική αλλαγή έχει κάνει μεταξύ 1,2 και 9 φορές πιο πιθανό να συμβούν τέτοιες ακραίες εκδηλώσεις, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη απόδοσης διεθνούς ομάδας επιστημόνων για το κλίμα, η οποία διαπίστωσε επίσης ότι τέτοιες βροχοπτώσεις στην περιοχή είναι τώρα 3-19% πιο έντονες λόγω της θέρμανσης που έχει προκληθεί από τον άνθρωπο.

Τα αποτελέσματα ενισχύουν τα συμπεράσματα της νέας έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ (IPCC), η οποία ανέφερε ότι υπάρχουν πλέον κατηγορηματικές αποδείξεις ότι οι άνθρωποι θερμαίνουν το κλίμα του πλανήτη και ότι η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο είναι ο κύριος μοχλός των αλλαγών στις ακραίες καιρικές συνθήκες. Η έκθεση διαπίστωσε ότι, καθώς αυξάνονται οι θερμοκρασίες, η Δυτική και η Κεντρική Ευρώπη θα εκτεθούν σε αυξημένες ακραίες βροχοπτώσεις και πλημμύρες.

Οι έντονες βροχοπτώσεις έπληξαν τμήματα της Δυτικής Ευρώπης από τις 12-15 Ιουλίου. Πάνω από 90 mm βροχής σημειώθηκαν σε μια μέρα γύρω από τους ποταμούς Ahr και Erft στη Γερμανία, πολύ πιο πάνω από τα προηγούμενα ρεκόρ. Οι πλημμύρες που προκλήθηκαν προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 220 ανθρώπων στο Βέλγιο και τη Γερμανία.

«Αυτό το γεγονός αποδεικνύει για άλλη μια φορά στο 2021 ότι ακραίες εκδηλώσεις του κλίματος, που επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή, μπορούν να χτυπήσουν οπουδήποτε, να προκαλέσουν τεράστιες ζημιές και θανάτους. Οι τοπικές και εθνικές αρχές της Δυτικής Ευρώπης πρέπει να γνωρίζουν τους αυξανόμενους κινδύνους από τις έντονες βροχοπτώσεις για να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για πιθανά μελλοντικά γεγονότα », δήλωσε ο Δρ Frank Kreienkamp, ​​Επικεφαλής του Περιφερειακού Γραφείου Κλίματος του Πότσνταμ, Deutscher Wetterdienst (Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία).

Η μελέτη διεξήχθη από 39 ερευνητές στο πλαίσιο της ομάδας World Weather Attribution, συμπεριλαμβανομένων επιστημόνων από πανεπιστήμια και εθνικούς μετεωρολογικούς και υδρολογικούς οργανισμούς του Βελγίου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Λουξεμβούργου, των Κάτω Χωρών, των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Μέσα από διεθνή συνεργασία, η μελέτη αναλύει και κοινοποιεί την πιθανή επίδραση της κλιματικής αλλαγής σε ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως καταιγίδες, ακραίες βροχοπτώσεις, καύσωνες, κρύο και ξηρασίες.

«Αυτές οι πλημμύρες μας έδειξαν ότι ακόμη και οι ανεπτυγμένες χώρες δεν είναι ασφαλείς από σοβαρές επιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων που έχουμε δει και γνωρίζουμε ότι επιδεινώνονται με την κλιματική αλλαγή. Αυτό αποτελεί μια επείγουσα παγκόσμια πρόκληση και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Η επιστήμη είναι σαφής και είναι εδώ και χρόνια », δήλωσε ο Δρ Friederike Otto, Αναπληρωτής Διευθυντής Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Αλλαγής, από Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στέλεχος της ομάδας World Weather Attribution και επικεφαλής συγγραφέας της IPCC.

Για να υπολογίσουν τον ρόλο της κλιματικής αλλαγής στις έντονες βροχοπτώσεις που προκάλεσαν τις πλημμύρες, οι επιστήμονες ανέλυσαν καιρικά δεδομένα και προσομοιώσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών για να συγκρίνουν το κλίμα όπως είναι σήμερα, μετά από περίπου 1,2 ° C της υπερθέρμανσης του πλανήτη από τα τέλη του 1800, με το κλίμα στο παρελθόν, ακολουθώντας μεθόδους αξιολόγησης αντίστοιχες με αυτές που στήριξαν μερικά από τα βασικά ευρήματα της έκθεσης IPCC.

«Συνδυάσαμε τις γνώσεις ειδικών από διάφορους τομείς σπουδών για να κατανοήσουμε την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στις τρομερές πλημμύρες τον περασμένο μήνα και να καταστήσουμε σαφές τι μπορούμε και τι δεν μπορούμε να αναλύσουμε σε αυτήν την περίπτωση. Είναι δύσκολο να αναλυθεί η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στις έντονες βροχοπτώσεις σε πολύ τοπικό επίπεδο, αλλά καταφέραμε να δείξουμε ότι, στη Δυτική Ευρώπη, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έχουν κάνει πιο πιθανές τέτοιες εκδηλώσεις », δήλωσε ο Δρ Sjoukje Philip, ερευνητής του κλίματος από το Ολλανδικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο (KNMI)

Η μελέτη επικεντρώθηκε στις ακραίες βροχοπτώσεις που προκάλεσαν πλημμύρες σε δύο περιοχές που επλήγησαν ιδιαίτερα: την περιοχή Ahr και Erft της Γερμανίας, όπου, κατά μέσο όρο, έπεσαν 93 mm σε μία ημέρα και τη βελγική περιοχή Meuse, όπου καταγράφηκαν 106 mm βροχής σε δύο ημέρες Ε Οι επιστήμονες ανέλυσαν τις βροχοπτώσεις και όχι τα επίπεδα των ποταμών εν μέρει επειδή ορισμένοι σταθμοί μέτρησης καταστράφηκαν από τις πλημμύρες.

Πηγή: Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός- WMO (World Meteorological Organization)