Η προπαγάνδα της ρωσικής τηλεόρασης έχει αντικαταστήσει την ειδησεογραφία αναγκαστικά. Υπενθυμίζεται ότι το Κρεμλίνο ψήφισε νόμο, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον οποίο εάν κάποιος διαδώσει είδηση που δεν αρέσει στο καθεστώς του Βλαντίμιρ Πούτιν, κινδυνεύει με 15 χρόνια φυλάκιση.
Οι εικόνες φρίκης στην πόλη Μπούκα της Ουκρανίας, με δεκάδες πτώματα να κείτονται στους δρόμους, έχει συγκλονίσει όλο τον κόσμο… πλην Μόσχας. Μάλιστα, η ρωσική τηλεόραση κάνει λόγο για ψέμματα των Ουκρανών και της Δύσης και για «κακούς ηθοποιούς», που… ξάπλωσαν στους δρόμους και παριστάνουν τους πεθαμένους!
Η προπαγάνδα της ρωσικής τηλεόρασης έχει αντικαταστήσει την ειδησεογραφία αναγκαστικά. Υπενθυμίζεται ότι το Κρεμλίνο ψήφισε νόμο, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον οποίο εάν κάποιος διαδώσει είδηση που δεν αρέσει στο καθεστώς του Βλαντίμιρ Πούτιν, κινδυνεύει με 15 χρόνια φυλάκιση.
Όπως σημειώνουν οι Financial Times, αυτή η εκπομπή ονομάζεται «Antifake» και, για τις εικόνες της σφαγής που πρόβαλε από την Μπούκα, ισχυρίστηκε ότι είναι «κακοί ηθοποιοί» ή σοροί που συγκέντρωσαν οι Ουκρανοί και τις πέταξαν στους δρόμους για να κατηγορήσουν τους Ρώσους.
Στη συνέχεια, έδειξε πλάνα από ρώσους στρατιώτες, που μοιράζουν βοήθεια στους ουκρανούς πολίτες. Την ίδια στιγμή, το αφήγημα της ρωσικής προπαγάνδας στα κανάλια κάνει λόγο για «εξαφάνιση» της Ουκρανίας, μίας χώρας «που μισεί» τη Ρωσία και πρέπει να τιμωρηθεί. Όποιος είναι εχθρικός στους ρώσους «απελευθερωτές», είναι «Ναζί» και γι’ αυτό η Μόσχα θέλει να «καθαρίσει» την Ουκρανία από τους εχθρούς της.
Πολλοί Ρώσοι, που δεν έχουν καμία άλλη πηγή ενημέρωσης, πιστεύουν την προπαγάνδα του Κρεμλίνου, σημειώνουν ειδικοί. Ανεξάρτητη δημοσκόπηση, την περασμένη εβδομάδα, έδειξε ότι το 81% των ερωτηθέντων υποστηρίζουν τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και τον πόλεμο.
Πώς καταρρίπτονται τα fake news για τη σφαγή στη Μπούκα
Από την πρώτη στιγμή, η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία για «σκόπιμη σφαγή», αλλά η Ρωσία έκανε λόγο για «σκηνοθετημένη πρόκληση του καθεστώτος του Κιέβου». Προέβη, δε, σε σειρά αβάσιμων ισχυρισμών σχετικά με τις εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Το BBC εξέτασε διεξοδικά το ζήτημα, καταρρίπτοντας κάποιους ισχυρισμούς της ρωσικής πλευράς.
Ισχυρισμός: «Ψεύτικα πτώματα»
Μετά την αποχώρηση των Ρώσων, πλάνα που τραβήχτηκαν μέσα από ένα αυτοκίνητο καθώς περνούσε από την πόλη έδειχναν πτώματα να κείτονται στο δρόμο.
Στη συνέχεια, φιλορωσικοί λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσίασαν μια επιβραδυνόμενη έκδοση του βίντεο, υποστηρίζοντας ότι το χέρι ενός «πτώματος» κουνιόταν.
Η ρωσική πρεσβεία στον Καναδά, μάλιστα, ανήρτησε το βίντεο στο Twitter, με τη λεζάντα «σκηνοθετημένο βίντεο που δείχνει ψεύτικα πτώματα στην πόλη Μπούκα κοντά στο Κίεβο».
Το βίντεο είναι θολό, αλλά μια πιο προσεκτική ανάλυσή του δείχνει ότι αυτό που παρουσιάζεται ως κινούμενο χέρι είναι στην πραγματικότητα ένα σημάδι στην κάτω δεξιά γωνία του παρμπρίζ του οχήματος.
Ένας άλλος ρωσικός ισχυρισμός επικεντρώνεται σε διαφορετικό σημείο του βίντεο. Το αυτοκίνητο προσπερνά ένα άλλο πτώμα που βρίσκεται δίπλα σε πεζοδρόμιο.
Καθώς το αυτοκίνητο προχωρά, το πτώμα φαίνεται για λίγο στον δεξιό εξωτερικό καθρέφτη. Φιλορώσοι υποστηρίζουν ότι το πτώμα «βρίσκεται όρθιο». Όμως μια επιβραδυνόμενη έκδοση του βίντεο δείχνει ότι ο εξωτερικός καθρέφτης παραμορφώνει σαφώς την αντανάκλαση του πτώματος, καθώς και τα σπίτια στο βάθος.