Το ρωσικό υπουργείο δεν έκανε λόγο για ενδεχόμενη ανταλλαγή αιχμαλώτων, αντίθετα με την Ουκρανία

Διακόσιοι εξήντα πέντε oυκρανοί μαχητές που είχαν οχυρωθεί στο εργοστάσιο της χαλυβουργίας Azovstal, τελευταίο προπύργιο της ουκρανικής αντίστασης στη Μαριούπολη, παραδόθηκαν στις φιλορωσικές δυνάμεις και θεωρούνται αιχμάλωτοι, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Κατά το τελευταίο 24ωρο, 265 μαχητές κατέθεσαν τα όπλα τους και θεωρούνται αιχμάλωτοι, περιλαμβανομένων 51 σοβαρά τραυματισμένων» ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε μια ανακοίνωση για την κατάσταση της ρωσικής επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας.

«Όλοι όσοι χρειάζονται ιατρική φροντίδα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο του Νοβοαζόφσκ», σε έδαφος που τελεί υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών», διευκρίνισε.

Ανταλλαγή αιχμαλώτων ζητά η Ουκρανία

Το υπουργείο δεν έκανε λόγο για ενδεχόμενη ανταλλαγή αιχμαλώτων, αντίθετα με την Ουκρανία. Η ανταλλαγή «θα πραγματοποιηθεί προκειμένου να επαναπατριστούν το ταχύτερο δυνατό αυτοί οι Ουκρανοί ήρωες» ανέφερε στο Telegram το τμήμα στρατιωτικών πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, επιβεβαιώνοντας έμμεσα πως οι άνδρες αυτοί, που «εκπλήρωσαν» την αποστολή τους, βρίσκονται πράγματι στα χέρια των Ρώσων.

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ έκανε, επίσης, λόγο για ανταλλαγή, η οποία όμως θα αφορά μόνο «52 στρατιωτικούς που έχουν τραυματιστεί σοβαρά».

«Μετά τη σταθεροποίηση της κατάστασής τους, θα τους ανταλλάξουμε με Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου», ανέφερε στο Telegram. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια τηλεφωνικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αρνήθηκε να πει αν αυτοί οι στρατιώτες θα θεωρηθούν αιχμάλωτοι πολέμου ή εγκληματίες πολέμου, καθώς η Μόσχα κατηγορεί πολλούς Ουκρανούς στρατιωτικούς, ιδίως εκείνους του τάγματος Αζόφ της Μαριούπολης, ότι αποτελούν «νεοναζιστικές ένοπλες συμμορίες». 

Ερωτηματικό η στάση της Μόσχας

Φωνές στη Μόσχα εκφράζουν τη διαφωνία τους ως προς το ενδεχόμενο ανταλλαγής Ουκρανών με Ρώσους στρατιωτικούς. Η Κρατική Δούμα εξετάζει την απαγόρευση μιας τέτοιας ανταλλαγής κρατουμένων, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του σώματος, Βιάτσεσλαβ Βολοντίν. Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, ο ίδιος ανέφερε ότι δεν πρέπει γίνει ανταλλαγή «εγκληματιών Ναζί».

Από την πλευρά του, ο Ρώσος βουλευτής Λεονίντ Σλούτσκι, ο οποίος συμμετείχε στις συνομιλίες με το Κίεβο, ανέφερε στο κοινοβούλιο ότι οι «εγκληματίες πολέμου» του Αζόφ αξίζουν τη θανατική ποινή. «Δεν τους αξίζει να ζουν μετά τα τερατώδη εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που έχουν διαπράξει και που διαπράττουν συνεχώς εναντίον των κρατουμένων μας» είπε. 

Κρεμλίνο: Σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες η αντιμετώπιση των Ουκρανών

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε πάντως ότι οι Ουκρανοί που «παραδόθηκαν» στο εργοστάσιο χάλυβα Αζόφσταλ θα τύχουν αντιμετώπισης «σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες», κάτι που σύμφωνα με τη Μόσχα, είχε εγγυηθεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν.