Οι πιστωτικές κάρτες μπορεί να είναι βολικές και αξιόπιστες, αλλά εδώ είναι μερικές περιπτώσεις όπου η σάρωση ή η εισαγωγή του pin σας μπορεί να είναι επικίνδυνη.

 

  • Όταν μια διεύθυνση ιστότοπου δεν ξεκινά με “HTTPS”

Εάν δεν βλέπετε αυτά τα πέντε γράμματα στη γραμμή διευθύνσεων του ιστότοπου στον οποίο προσπαθείτε να πραγματοποιήσετε πληρωμή, αυτό σημαίνει ότι ο ιστότοπος δεν είναι ασφαλής. “Το HTTPS είναι ένα πρωτόκολλο για ασφαλή επικοινωνία μέσω δικτύου υπολογιστών που χρησιμοποιείται ευρέως στο Διαδίκτυο”, εξηγεί ο Robert McKee, δικηγόρος και πιστοποιημένος διεθνής επαγγελματίας απορρήτου.

 

  • Όταν απαντάτε σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

“Υπάρχει μια τεχνική που ονομάζεται” phishing “ή” spear phishing “και περιλαμβάνει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν σχεδιαστεί για να εξαγάγουν τον αριθμό της πιστωτικής σας κάρτας για μη εξουσιοδοτημένη αγορά”, προειδοποιεί ο Stephen Lesavich, PhD, JD, πληρεξούσιος, ειδικός σε πιστωτικές κάρτες.

 

  • Όταν οι φιλανθρωπικοί έρανοι πλησιάζουν στο δρόμο

Πολύ συχνά, και κυρίως σε μεγάλες πόλεις, θα δείτε φιλανθρωπικούς έρανους να περπατούν στους δρόμους σε μια προσπάθεια να συλλέγουν δωρεές. Μπορεί να σας ζητήσουν μόνο να καταγράψετε το όνομά σας, ώστε να μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σας αργότερα, αλλά εάν σας ζητήσουν την πιστωτική σας κάρτα, προσέξτε. “Παρόλο που είναι νόμιμο σε ορισμένες περιπτώσεις, θα μπορούσαν αντ ‘αυτού να είναι απάτη για τη χρέωση της πιστωτικής σας κάρτας και να λάβουν τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας. Προειδοποιεί ο Lesavich.

 

  • Όταν μιλάτε σε οποιονδήποτε μέσω τηλεφώνου

Προσπαθήστε να αποφύγετε να δώσετε τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας μέσω τηλεφώνου για τον απλό λόγο ότι δεν ξέρετε πού θα πάει μόλις κλείσετε το τηλέφωνο. Επίσης, δεν γνωρίζετε ποιος ακούει την κλήση – είτε είναι άτομα γύρω σας, κάποιος άλλος στη γραμμή ή ακόμη και το άτομο στο άλλο άκρο του τηλεφώνου που καταγράφει τα ψηφία σας.

 

  • Όταν ένας διαδικτυακός έμπορος δεν έχει κριτικές ή προηγούμενες καταχωρίσεις

Εάν σκέφτεστε να αγοράσετε από έναν έμπορο – από το eBay έως το Etsy – αναζητήστε τον στο διαδίκτυο. Αν τους κάνετε Google και υπάρχει μόνο μία καταχώριση για τον έμπορο, χωρίς κριτικές στο διαδίκτυο, χωρίς προηγούμενες εμπειρίες από άλλους πελάτες και χωρίς λογαριασμούς κοινωνικών μέσων, θα πρέπει να σκεφτείτε δύο φορές για να δώσετε τα στοιχεία της κάρτας σας. Αυτό ισχύει για τους εμπόρους στο διαδίκτυο αλλά και για εμπόρους πραγματικού κόσμου.

 

  • Όταν κάνετε μια αγορά δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά

«Χρησιμοποιήστε την πιστωτική σας κάρτα για την ευκολία που παρέχει και τυχόν ανταμοιβές που μπορεί να λάβετε, αλλά χρεώστε σε αυτή μόνο ό, τι γνωρίζετε ότι μπορείτε να εξοφλήσετε πλήρως στο τέλος του μήνα», προτείνει ο Jusko. “Ενώ μερικοί άνθρωποι συσσωρεύουν χρέος στις πιστωτικές τους κάρτες, άλλοι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τις κάρτες τους ως εργαλείο ευκολίας κερδίζουν πραγματικά από τις κάρτες τους.”

 

  • Αυτό το σενάριο είναι πιθανό να συμβεί όταν πληρώνετε το λογαριασμο σας σε εστιατόριο ή μπαρ. Αν δώσετε την κάρτα σας επιτρέπετε σε οποιονδήποτε έμπορο να έχει την ευκαιρία να αφαιρέσει την κάρτα σας, έχονατς  τη δυνατότητα να γράψει ή να τραβήξει. φωτογραφίες της κάρτας για μελλοντική χρήση. «Ένα παράδειγμα προορισμού υψηλού κινδύνου είναι η Βραζιλία. Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016, πολλά άτομα είχαν κλωνοποιήσει τα CC τους ενώ βρίσκονταν σε εστιατόρια.

Καλό είναι να μην αφήσετε ποτέ την κάρτα σας από τα μάτια σας και να μην φοβάστε να ζητήσετε από τους εμπόρους να σας φέρουν επιλογές πληρωμής.

 

  • Κατά την αγορά στο διαδίκτυο ενώ είστε συνδεδεμένοι σε δημόσιο Wi-Fi

Η εισαγωγή οποιωνδήποτε προσωπικών πληροφοριών σε έναν ιστότοπο (είτε ο ίδιος ο ιστότοπος είναι ασφαλής είτε όχι) μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους εάν η σύνδεση στο Διαδίκτυο δεν είναι ασφαλής και αυτό περιλαμβάνει δημόσιο Διαδίκτυο ή οποιοδήποτε Διαδίκτυο χωρίς προστασία με κωδικό πρόσβασης.

 

  • Όταν αγοράζετε κάτι σε δημόσιο υπολογιστή

Όταν περιηγείστε στον ιστό σε δημόσιο υπολογιστή ή υπολογιστή άλλου ατόμου που δεν γνωρίζετε ή δεν εμπιστεύεστε “Ένας δημόσιος υπολογιστής μπορεί να διαθέτει συσκευές ή λογισμικό για την καταγραφή όλων των πληκτρολογήσεών σας, γνωστών και ως keyloggers”, εξηγεί ο McKee. “Οι υπολογιστές ενδέχεται επίσης να περιέχουν κακόβουλο λογισμικό με άλλα εργαλεία για κλοπή των πληροφοριών σας.” Επειδή δεν μπορείτε να επαληθεύσετε την ασφάλεια ενός δημόσιου υπολογιστή, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε την πιστωτική σας κάρτα σε έναν ιστότοπο στον οποίο έχετε πρόσβαση από αυτόν τον υπολογιστή.