Γράφει η Μαρία Λίλα

 

«Οι πρεσβευτές των ΗΠΑ δίνουν εντολές στο Βερολίνο, υποστηριζόμενοι από τους Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται στο έδαφος της» είπε σε αποκλειστική της συνέντευξη στο «Russia Today», η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για  ενδεχόμενο κλείσιμο του αγωγού Nord Stream 2, κατά την συνάντησή του με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στην Ουάσιγκτον, η Ζαχάροβα τόνισε ότι το Βερολίνο παραμένει σε κατοχή υπό τις ΗΠΑ, πολύ μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

«Η Γερμανία, σύμφωνα με μια σειρά από σχετικά χαρακτηριστικά – δεν είναι ούτε δική μου γνώμη, ούτε γνώμη της Ρωσίας, αλλά σύμφωνα με πολιτικούς και λογικούς όρους και μετρήσεις – παραμένει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, κατεχόμενο κράτος με 30.000 Αμερικανούς [στρατιώτες] να βρίσκονται εκεί» , είπε στο RT.

Η Ζαχάροβα πρόσθεσε ότι «οι Αμερικανοί πρεσβευτές στη Γερμανία, οι οποίοι υποτίθεται ότι εργάζονται εκεί για να βελτιώσουν τις διμερείς σχέσεις, δίνουν εντολές σε Γερμανούς αξιωματούχους». Ο Ρίτσαρντ Γκρένελ, ο οποίος ήταν ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Βερολίνο, κατά τη διάρκεια της προεδρίας Τραμπ, «τους έδινε εντολές κυριολεκτικά κάθε μέρα για το τι να κάνουν σε θέματα, όπως το Nord Stream 2».

Η Γερμανία αντιμετωπίζεται ως «απλώς ένα προτεκτοράτο» από τις ΗΠΑ, σημείωσε, η Ζαχάροβα επισημαίνοντας ότι «το γιατί το Βερολίνο επιτρέπει στον εαυτό του να του φέρονται έτσι είναι ένα ερώτημα που πρέπει να θέσουμε στη Γερμανία, αλλά είναι γεγονός πως δεν πρόκειται για μια σχέση ίσων μερών».

«Οι προσπάθειες της Ουάσιγκτον να εμποδίσει το Βερολίνο να αγοράσει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω του αγωγού Nord Stream 2 δείχνουν πλήρη περιφρόνηση για τα γερμανικά συμφέροντα» εξήγησε.

«Η Γερμανία χρειάζεται αυτό το αέριο όχι επειδή τους αρέσει η Ρωσία ή θέλουν να μας ευχαριστήσουν – απλώς το χρειάζονται, είναι αυτό που τροφοδοτεί την οικονομία της, είναι ένας πόρος από τον οποίο εξαρτάται η βιομηχανική της ανάπτυξη, είναι αυτό που χρειάζονται για να ζήσουν, βασικά… ένα ζωτικό ζήτημα».
«Αντίθετα, η Ουάσιγκτον προσπαθεί να ωθήσει τη Γερμανία για να αγοράσει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τις ΗΠΑ. Ωστόσο, η τιμή του αμερικανικού LNG είναι πολύ υψηλότερη, έτσι οι ΗΠΑ είπαν στη Γερμανία να φορολογήσει λίγο περισσότερο τους ανθρώπους και να καλύψουν τη διαφορά μέσω επιδοτήσεων» υποστήριξε, η Ζαχάροβα.

«Τι είδους κουβέντα είναι αυτή; Για ποια ελεύθερη αγορά μιλάς; Ή η φιλελεύθερη οικονομία ή ο ΠΟΕ;» ρώτησε, σημειώνοντας ότι η Ουάσινγκτον χρησιμοποιεί κυριολεκτικά την ενέργεια ως πολιτικό μοχλό – ακριβώς όπως οι ΗΠΑ κατηγορούσαν τη Ρωσία ότι ήθελε να κάνει.

Κατά την άποψη της Ζαχάροβα και η υπόλοιπη Ευρώπη δεν είναι καλύτερη. «Και μιλάνε έτσι σε όλους», είπε η Ζαχάροβα. Η Ρωσία, η Κίνα και μερικές άλλες χώρες αρνήθηκαν να λάβουν τη διαταγή των ΗΠΑ, είπε. «Αλλά οι περισσότεροι από αυτούς, αν πάρετε για παραδειγμα την ΕΕ, απλώς παραδόθηκαν. Δεν γίνεται λόγος για κυριαρχικά δικαιώματα και συμφέροντα, εδώ και πολύ καιρό».