Προσφυγικό και το μεταναστευτικό επανέρχονται στην κορυφή της ατζέντας της ΕΕ σήμερα καθώς οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών συγκεντρώνονται στη Λιλ για διήμερες επαφές και διαβουλεύσεις.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απευθύνθηκε στους υπουργούς χθες το βράδυ, ζητώντας να «εξισορροπηθεί εκ νέου» το σύστημα ελεύθερης κυκλοφορίας Σένγκεν, σημειώνοντας ότι είχε επινοηθεί σε διαφορετική εποχή, πριν από τις πρόσφατες μεταναστευτικές τάσεις και τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ο Μακρόν επιδιώκει μεταρρύθμιση του χώρου Σένγκεν τύπου ευρωζώνης – Euractiv Greece

Ο Μακρόν έκανε μια πρόταση για ένα «Συμβούλιο Σένγκεν» — ένα πολιτικό σχέδιο που θα έβλεπε τις χώρες της ΕΕ να αναλαμβάνουν πολιτική ευθύνη των μεταναστευτικών ζητημάτων, όπως έκαναν και κατά την κρίση της Ευρωζώνης.

Ήταν μια ιδέα που έπεσε τον περασμένο Δεκέμβριο και μπήκε στο τραπέζι χθες το βράδυ:

«Αυτό που πραγματικά θέλουμε είναι ένα συμβούλιο Σένγκεν, με συντονιστή, έτσι ώστε οι υπουργοί να μπορούν να λαμβάνουν τακτικά αποφάσεις … και να κατευθύνουν πολιτικά αυτόν τον τομέα … όπως κάνουμε για έναν άλλο κοινό μας θησαυρούς, το ευρώ».

Γάλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι υπάρχει πολιτική υποστήριξη για τη διεξαγωγή του πρώτου συμβουλίου στις 3 Μαρτίου.

Το γεγονός ότι ο Μακρόν χρησιμοποίησε την άτυπη συγκέντρωση των υπουργών για να εκφωνήσει μια ομιλία για τη μετανάστευση αποτελεί ένδειξη της κεντρικής σημασίας του θέματος για τις επικείμενες γαλλικές προεδρικές εκλογές — και της ικανότητας του Μακρόν να χρησιμοποιήσει μερικές από τις μεγάλες στιγμές της Γαλλίας, όπως η εξάμηνη προεδρία του Συμβουλίου- για να προωθήσει ιδέες που μετρούν στο εσωτερικό της χώρας του.

Θέλοντας να διεκδικήσει επανεκλογή τον Απρίλιο, ο Μακρόν αντιμετωπίζει εκλογικές προκλήσεις από τη δεξιά και την ακροδεξιά, με αντιπάλους όπως ο Ερίκ Ζεμούρ και η Μαρίν Λεπέν να χτυπούν την πολιτική που ακολουθεί με αιχμή το ζήτημα της μετανάστευσης.

Η Λεπέν τον περασμένο μήνα, επισκέφτηκε τα σύνορα μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας στα Πυρηναία, όπου βρίσκεται μια κύρια χερσαία οδός παράνομης εισόδου μεταναστών.
Ρεκόρ όμως σημειώθηκε και στα θαλάσσια σύνορα της Γαλλίας με πενήντα δύο χιλιάδες ανθρώπους να επιχειρούν να διασχίσουν τη Μάγχη πέρυσι, αλλά αυτή την εβδομάδα ο Μακρόν έριξε την ευθύνη για την κρίση —η οποία οδήγησε στο θάνατο 27 ανθρώπων τον περασμένο Νοέμβριο—στη Βρετανία.

Εντούτοις, από τη Λιλ, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον, λίγο μετά την ομιλία του Μακρόν φάνηκε αισιόδοξη, σχετικά με την προοπτική προόδου στο σύμφωνο μετανάστευσης της ΕΕ τους επόμενους μήνες.

«Η ομιλία του Μακρόν ήταν πολύ ενθαρρυντική και πολύ εμπνευσμένη» είπε. «Νομίζω ότι η Γαλλία, και ο Μακρόν προσωπικά, επιδεικνύουν εξαιρετική ηγεσία, όσον αφορά τη Σένγκεν και όσον αφορά τη μετανάστευση».

Ειδικότερα, η Γιόχανσον επαίνεσε την έκκληση του Μακρόν για το Συμβούλιο Σένγκεν και περισσότερη πολιτική ευθύνη για τη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας στους υπουργούς, μετά τη δημοσίευση των νέων κανόνων που ενισχύουν τον συντονισμό των ενεργειών τους, από την Επιτροπή.

 

What is Frontex?

«Έχουμε εκατομμύρια και εκατομμύρια ανθρώπους που φτάνουν στον χώρο Σένγκεν. Ο Frontex υπολόγισε ότι 39 εκατομμύρια αφίξεις δεν ελέγχθηκαν στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν» είπε, προσθέτοντας ότι χιλιάδες παράτυπες αφίξεις δεν καταγράφηκαν στο EURODAC — τη βάση δεδομένων δακτυλικών αποτυπωμάτων ασύλου της ΕΕ.

«Πρέπει πραγματικά να ενισχύσουμε την ασφάλεια του Σένγκεν», τόνισε η Γιόχανσον.
Η Γιόχανσον ελπίζει να προχωρήσει σε συναίνεση για συγκεκριμένα σημεία του συμφώνου για τη μετανάστευση —μια σύνθετη πρωτοβουλία της ΕΕ— κατά τη γαλλική προεδρία του Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένης της εγγραφής και του ελέγχου στα σύνορα και της πολιτικής των επιστροφών.

Οι υπουργοί θα συζητήσουν επίσης σήμερα τη συνεργασία με τρίτες χώρες που αποτελούν την πηγή και παρέχουν τις οδούς διέλευσης για τους μετανάστες, καθώς και τον διορισμό ενός «συντονιστή επιστροφής» της ΕΕ.

Το θέμα είναι πιθανό να παρουσιαστεί στη σύνοδο κορυφής ΕΕ- Αφρικής Ένωσης στις 17-18 Φεβρουαρίου.