Γράφει η Μαρία Λίλα
Η απειλή ενός ατυχήματος σε οποιονδήποτε από τους 15 πυρηνικούς σταθμούς της Ουκρανίας -συμπεριλαμβανομένου του Τσέρνομπιλ- όπως και η κλιμάκωση —τυχαία ή μη— με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, αυξάνει δραματικά, τον επείγοντα χαρακτήρα του άμεσου τερματισμού του πολέμου, που μετράει σήμερα την όγδοη μέρα, από τη ρωσική στρατιωτική επίθεση
Και δεν υπάρχει κανένα «εθνικό συμφέρον»- είτε των ΗΠΑ, είτε της Ρωσίας- που να αξίζει να θέσει σε μια δοκιμασία τρόμου ολόκληρη την ανθρωπότητα, κάτω από το φόβο μιας σύγκρουσης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων του κόσμου ή μιας νέας θανάσιμης διαρροής ραδιενέργειας, στην Ευρώπη.
Για αυτό και γίνεται παγκοσμίως έκκληση για κατάπαυση του πυρός, προστασία των αμάχων και προσφυγή στη διπλωματία για την ειρήνευση, στην ευρύτερη περιοχή
Με διαπραγματεύσεις που θα πρέπει να τεθούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και που θα έχουν ρίζες και θέσεις συμβατές με το Διεθνές Δίκαιο και όχι σε μια διφορούμενη «παγκόσμια τάξη» την οποία επικαλείται συχνά-πυκνά η Δύση, αλλά σε πραγματικούς κανόνες του διεθνούς δικαίου, που βρίσκονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, στη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων και στις συμφωνίες ελέγχου των όπλων.
Στο μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να επωφεληθούν από τις αυξανόμενες ρωγμές στη ρωσική κοινωνία, καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός πολιτών της χώρας, εκφράζει ανοιχτά πλέον, την αντίθεσή του στην εισβολή που αποφάσισε και διέταξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, στην Ουκρανία.
Η στρατηγική των ΗΠΑ είναι συχνά ωμή και βασίζεται σε τακτικές πληροφοριακού πολέμου, όπως οι άμεσες εκκλήσεις του προέδρου της χώρας, Τζο Μπάιντεν στον ρωσικό λαό ή ο νέος λογαριασμός Telegram στη ρωσική γλώσσα που άνοιξε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Προσεταιρισμός λοιπόν των Ρώσων αντιφρονούντων, που όπως αποκαλύφθηκε από πρώην αξιωματούχους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, γίνονται εντεινόμενες προσπάθειες για την στρατολόγηση πληροφοριοδοτών.
«Γνωρίζουμε ότι πολλοί από εσάς, δεν θέλετε να συμμετέχετε σε αυτόν τον πόλεμο», είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν χθες, απευθυνόμενος στον ρωσικό λαό.
«Εσείς — όπως οι Ουκρανοί, οι Αμερικανοί, όπως οι άνθρωποι παντού — θέλετε τα ίδια βασικά πράγματα: καλές δουλειές, καθαρό αέρα και νερό, την ευκαιρία να μεγαλώσετε τα παιδιά σας σε ασφαλείς γειτονιές, να τα στείλετε σε καλά σχολεία, να τους χαρίσετε καλύτερη ζωή από αυτή που έχετε. Με ποιον τρόπο η απρόκλητη επιθετικότητα του προέδρου Πούτιν κατά της Ουκρανίας, σας βοηθά να επιτύχετε οποιοδήποτε από αυτά τα πράγματα;» ρώτησε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο Πούτιν, εν τω μεταξύ, χρησιμοποιεί τον εκτεταμένο έλεγχό του στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης για να υποκινήσει τον εθνικισμό και να τον στρέψει υπέρ του πολέμου.
Τα ρωσικά ειδησεογραφικά μέσα είναι ήδη γεμάτα με τίτλους που απευθύνονται σε τέτοια συναισθήματα, όπως αυτοί που ισχυρίζονται ότι οι Ρωσόφωνοι στην Ουκρανία αντιμετωπίζουν μια «γενοκτονία».
Και ο Πούτιν είναι βέβαιο ότι θα χρησιμοποιήσει τον ίδιο μοχλό με την πάροδο του χρόνου για να πείσει τον λαό του και να κατηγορήσει τη Δύση για τις κυρώσεις και όχι τον πόλεμο του.
Αμερικανοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι πατούν σε πάνω σε μια κινούμενη άμμο
«Ο στόχος είναι να μεταφέρουμε πληροφορίες και αλήθεια στον ρωσικό λαό» είπε η Λιζ Άλεν, βοηθός του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών για παγκόσμιες υποθέσεις, της οποίας το γραφείο είναι κατεξοχήν αρμόδιο για την προσέγγιση των απλών Ρώσων πολιτών. «Παίρνουμε αποφάσεις κάθε μέρα για το τι έχει νόημα να πούμε και τι όχι» δήλωσε.
«Πολλοί Ρώσοι που αποφασίζουν να βοηθήσουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ, το κάνουν συχνά αφού περάσουν πολλά χρόνια αυξανόμενης δυσαρέσκειας προς τη δική τους ηγεσία, υποστήριξε στην Politico, ο Τζον Σάιφερ, πρώην πράκτορας της CIA που εργαζόταν στη Ρωσία. «Συνειδητοποιούν ότι το σύστημα είναι σάπιο», είπε. «Είναι τόσο βρώμικο στην κορυφή, που δεν έχουν άλλη επιλογή».
Χθες, Τετάρτη, ο πιο σημαντικός αντιφρονών της Ρωσίας, ο φυλακισμένος Αλεξέι Ναβάλνι, προέτρεψε τους συμπολίτες του να πραγματοποιούν καθημερινές διαδηλώσεις ενάντια στον πόλεμο, αποκαλώντας τον Πούτιν «προφανώς παράφρονα τσάρο».
«Αν για να σταματήσουμε τον πόλεμο πρέπει να γεμίσουμε τις φυλακές, τότε θα γεμίσουμε φυλακές» έγραψε ο Ναβάλνι στον λογαριασμό του στο Twitter.
Πολλοί Ρώσοι έχουν παρευρεθεί σε δεκάδες αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις και χιλιάδες έχουν συλληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας. Χιλιάδες, επίσης Ρώσοι ακαδημαϊκοί και επιστήμονες έχουν υπογράψει υπέρ της ειρήνης καταγγέλλοντας το Κρεμλίνο για την έναρξη ενός νέου πολέμου στην Ευρώπη.
Μακροπρόθεσμα, πάντως, η πιο ισχυρή προσέγγιση προς τους Ρώσους μπορεί να μην προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά από την Ουκρανία, οι πολιτικοί ηγέτες της οποίας, καθώς και απλοί πολίτες αποδεικνύονται επιδέξιοι στον πόλεμο πληροφοριών. Πολλοί Ουκρανοί και Ρώσοι έχουν φίλους, ο ένας στις χώρες του άλλου, για να μην αναφέρουμε συγγενείς.
Από ένα viral βίντεο μιας ηλικιωμένης γυναίκας που επικρίνει Ρώσους στρατιώτες μέχρι μια προσπάθεια της ουκρανικής κυβέρνησης να βοηθήσει τις ρωσικές οικογένειες να χρησιμοποιήσουν διαδικτυακές πλατφόρμες για να εντοπίσουν τους στρατιώτες που σκοτώθηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν , το Κίεβο επιδεικνύει τη δύναμη των μέσων ενημέρωσης του και των Ουκρανών χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Αυτό αφορά ακόμη και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο οποίος κατάφερε με τους λόγους και τα μηνύματά του, αφενός να ενώσει και να εμψυχώσει τους Ουκρανούς και αφετέρου να συγκινήσει ολόκληρο τον κόσμο.