Η Εφημερίδα των Συντακτών
ΦΩΤΟ αρχείου

Μια ακόμη… παράπλευρη επίπτωση έφερε ο Αλεξέι Ναβάλνι στη Ρωσία, σύμφωνα με το newsbeast.gr. Όπως παραδέχθηκε το Κρεμλίνο σήμερα (04/02), υπήρξε μεγαλύτερος αριθμός συλληφθέντων στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν με αφορμή τη σύλληψη και τη δίκη του αντιπολιτευόμενου πολιτικου, από αυτόν που μπορούν να εξυπηρετήσουν τα υπάρχοντα κρατητήρια.

Μάλιστα, οι αρμόδιες Αρχές επισήμαναν πως λαμβάνουν όλα τα μέτρα ώστε να επιλυθεί το ζήτημα των απαιτούμενων διατυπώσεων.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σχολίαζε τις άσχημες συνθήκες κράτησης των συλληφθέντων στις πρόσφατες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, όπου σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ και πολυάριθμες μαρτυρίες των ίδιων των συλληφθέντων, περιμένουν ώρες μέσα στις κλούβες, στα κρατητήρια δεν υπάρχει χώρος ενώ αντιμετωπίζουν προβλήματα επικοινωνίας με τους δικούς τους και ακόμη και με το νερό.

«Συνελήφθησαν περισσότεροι από όσους χωρούν τα κρατητήρια, ώστε να μπορούν να διεκπεραιωθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες διατυπώσεων, σε περιορισμένα χρονικά πλαίσια. Γι’ αυτόν το λόγο δημιουργήθηκαν, δυστυχώς, τέτοια προβλήματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος ου Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ .

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ίδιος πρόσθεσε ότι «αναμφισβήτητα τα αρμόδια όργανα λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να διευθετήσουν την κατάσταση».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε επίσης ότι «η κατάσταση αυτή δεν προκλήθηκε από τα όργανα επιβολής του νόμου… αλλά από τη συμμετοχή σε δράσεις που δεν είχαν την έγκριση των αρχών. Στην περίπτωση αυτή δεν πρέπει να μιλάμε για τις συνέπειες. Πρωτίστως πρέπει να μιλάμε για άτομα που πήραν μέρος σε μη νόμιμες εκδηλώσεις».

«Δεν υπάρχουν διώξεις»

Ερωτηθείς αν έχουν δείξει στον Ρώσο πρόεδρο βίντεο από τους χώρους κράτησης των συλληφθέντων, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απάντησε αρνητικά λέγοντας: «Ο ίδιος (ο Πούτιν) δεν μπορεί να δει όλα τα βίντεο».

Ερωτηθείς εάν η διεύθυνση της προεδρίας ελέγχει τα όσα μεταδίδονται για ξυλοδαρμούς διαδηλωτών από την Αστυνομία, ο Πεσκόφ απάντησε : «Όχι η διεύθυνση της προεδρίας δεν μπορεί να ασχολείται με το να ερευνά τέτοια μεμονωμένα περιστατικά. Αλλά, όλοι μας γνωρίζουμε την αρκετά άμεση αντίδραση και του υπουργείου Εσωτερικών και της Εθνικής Φρουράς, που ανακοίνωσαν ότι κάθε συγκεκριμένο περιστατικό θα ελεγχθεί υπηρεσιακά και θα υπάρξουν τα κατάλληλα συμπεράσματα».

Αναφερόμενος στις ενέργειες της Αστυνομίας κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων συμπαράστασης στον Ναβάλνι, είπε ότι πρόκειται για μέτρα «που λαμβάνονται σε σχέση με όσους συμμετέχουν σε παράνομες διαδηλώσεις».

«Κάποιοι με τη θέλησή τους, κάποιοι θύματα υποκινητών συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων από την Αστυνομία και την Εθνική Φρουρά. Δεν υπάρχουν διώξεις. Ξεχνάτε ότι υπήρξαν άμεσες και πολυάριθμες επιθέσεις εναντίον αστυνομικών», επισήμανε στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ο Πεσκόφ ερωτηθείς για το περιστατικό της εθελόντριας Αλιόνα Κιτάγιεβα από το επιτελείο της δικηγόρου Λιουμπόφ Σόμπολ (έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό έως τις 23 Μαρτίου), την οποία όταν τη συνέλαβαν την απείλησαν ότι θα της φορέσουν κουκούλα στο κεφάλι και θα τη χτυπήσουν με Taser, αν δεν ξεκλείδωνε το κινητό της τηλέφωνο, είπε ότι «αν πράγματι αυτό συνέβη» και πως «θα πρέπει η ίδια να πάει στον εισαγγελέα και να κάνει μήνυση. Πρέπει να χρησιμοποιήσει όλες τις δυνατότητες που προσφέρει ο νόμος για να υπερασπισθεί τα δικαιώματά της ως πολίτης».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αρνήθηκε να σχολιάσει την σύλληψη του δημοσιογράφου Σεργκέι Σμιρνόφ, που καταδικάστηκε σε 25 ημερών φυλάκιση για ένα retweet που αφορούσε τον ίδιο του τον εαυτό, λέγοντας ότι δεν σχολιάζει αποφάσεις δικαστηρίων.