Στα ύψη παραμένει η ένταση στην Ανατολική Ουκρανία, με την ουκρανική κυβέρνηση να προχωρά στην κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εκτός από το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ.
Την απόφαση αυτή έλαβε το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ουκρανίας και η πληροφορία μεταδίδεται από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα διαρκέσει αρχικά 30 ημέρες και θα φέρει αυξήσεις στους ελέγχους εγγράφων και οχημάτων, μεταξύ άλλων μέτρων. Η σύσταση του συμβουλίου απαιτεί κοινοβουλευτική έγκριση πριν τεθεί σε ισχύ.
Εξάλλου, η Βουλή της Ουκρανίας ενέκρινε κυρώσεις σε βάρος 351 Ρώσων περιλαμβανομένων βουλευτών που τάχθηκαν υπέρ της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών περιοχών και της αποστολής ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία.
Ουκρανία: Άρχισε η επιστράτευση εφέδρων ηλικίας 18-60 ετών
Η Ουκρανία άρχισε σήμερα να επιστρατεύει εφέδρους ηλικίας 18-60 ετών μετά την έκδοση σχετικού διατάγματος από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Ο μέγιστος χρόνος επιστράτευσής τους είναι ένα έτος.
Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, την επιστράτευση εφέδρων, όμως απέκλεισε μια γενική επιστράτευση μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι μετακινεί στρατεύματά της μέσα στην ανατολική Ουκρανία.
Η Ουκρανία έχει περισσότερους από 200.000 εφέδρους επιπλέον των 250.000 μελών των τακτικών ένοπλων δυνάμεών της.
Η άρνηση εφέδρων να παρουσιαστούν κατά την επιστράτευση χωρίς εύλογο λόγο θα τιμωρείται με «διοικητικές και ποινικές κυρώσεις», διευκρίνισαν οι ένοπλες δυνάμεις.
Το Κίεβο κάλεσε επίσης σήμερα τους πολίτες του να εγκαταλείψουν το συντομότερο τη Ρωσία, σ’ ένα πλαίσιο «εντατικοποίησης των επιθέσεων της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», εξηγεί σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.
Σχεδόν τρία εκατομμύρια Ουκρανοί ζουν στη Ρωσία, σύμφωνα με ουκρανικές εκτιμήσεις.
Έτοιμος για διπλωματικές λύσεις ο Πούτιν, αλλά…
Από την πλευρά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επέμεινε πως είναι διατεθειμένος να βρει «διπλωματικές λύσεις» με τους Δυτικούς για την αποκλιμάκωση της κρίσης γύρω από την Ουκρανία, όμως επέμεινε ότι τα συμφέροντα και η ασφάλεια της χώρας του είναι «αδιαπραγμάτευτα».
Χαρακτηρίζοντας ως απειλές για τη Ρωσία «τη χαλάρωση του συστήματος ελέγχου εξοπλισμών» και «τις στρατιωτικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ», ο Πούτιν εκτίμησε για μία ακόμη φορά ότι οι ανησυχίες της χώρας του παραμένουν «χωρίς απάντηση».
Παράλληλα δεσμεύθηκε να συνεχίσει να αναπτύσσει τις δυνατότητες του στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας με «προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες» και τεχνητή νοημοσύνη, όπως και με «υπερηχητικά» όπλα.
Και μπορεί ο πρόεδρος της Ρωσίας να κάνει λόγο για διπλωματικές προσπάθειες για εξεύρεση λύσης, ωστόσο οι Δυτικοί επικαλούμενοι δορυφορικές εικόνες αμερικανικής ιδιωτικής εταιρείας, ισχυρίζονται πως η Μόσχα αναπτύσσει 100 και πλέον στρατιωτικά οχήματα στη Νότια Λευκορωσία.
Οι εικόνες που δημοσιοποιήθηκαν από την εταιρεία, η οποία παρακολουθεί συστηματικά το τελευταίο διάστημα τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων γύρω από τα ουκρανικά σύνορα, δεν ήταν δυνατό να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
https://twitter.com/JackDetsch/status/1496270493984432139?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1496270493984432139%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.ethnos.gr%2FWorld%2Farticle%2F196798%2Fsekatastashektakthsanagkhsmpaineihoykraniaxekinhsehepistrateyshefedron
Απαντά με κυρώσεις η Δύση
Οι εξελίξεις αυτές έρχονται στον απόηχο της ανακοίνωσης του πρώτου γύρου κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.
Το πράσινο φως του ρωσικού κοινοβουλίου χθες Τρίτη στην έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στην Ανατολική Ουκρανία σηματοδοτεί «την έναρξη εισβολής» στη χώρα, κατήγγειλε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποκαλύπτοντας το πρώτο πακέτο οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, σε συντονισμό με τους εταίρους των ΗΠΑ στη Δύση.
Ο φόβος ότι επίκειται στρατιωτική κλιμάκωση στην Ουκρανία, προ των πυλών της οποίας είναι ανεπτυγμένοι 150.000 ρώσοι στρατιωτικοί σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, έχει φθάσει σε επίπεδο παροξυσμού αφότου ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναγνώρισε τη Δευτέρα ως ανεξάρτητες κρατικές οντότητες τις αυτοανακηρυγμένες Λαϊκές Δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και του Ντανιέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, που βρίσκονται εν μέρει στα χέρια φιλορώσων αυτονομιστών.
Ο ρώσος πρόεδρος ετοιμάζει «δικαιολογίες για να πάει πολύ πιο μακριά», προειδοποίησε ο Τζο Μπάιντεν, 24 ώρες μετά την ανακοίνωση της κρίσιμης απόφασης του ομολόγου του. «Υπάρχει ακόμα χρόνος για να αποφευχθεί το χειρότερο», πρόσθεσε πάντως.