Σεισμός: Διασώστες απεγκλωβίζουν μικρά παιδιά από τα συντρίμμια σε Τουρκία και Συρία – Συγκλονιστικά βίντεο

Ανθρώπινες ιστορίες που γεννούν ελπίδα εν μέσω θρήνου για τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων από τους σεισμούς σε Τουρκία και Συρία.

Ομάδες διάσωσης -ανάμεσα τους και η ελληνική ΕΜΑΚ- εργάζονται πυρετωδώς, από τα ξημερώματα της Δευτέρας, προκειμένου να απεγκλωβίσουν ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στα ερείπια κτιρίων στη νότια Τουρκία, καθώς ο αριθμός των νεκρών στη χώρα από τον καταστροφικό σεισμό αγγίζει τις 3.500.

Μαζί με τους περισσότερους από 1.600 νεκρούς στη Συρία, το σύνολο ανέρχεται ήδη σε πάνω από 5.000 νεκρούς στις δύο χώρες, τη στιγμή που εκφράζεται φόβος ότι ο αριθμός αυτό θα αυξηθεί έτι περαιτέρω.

Κραυγές αγωνίας ανθρώπων ακόμη θαμμένων στα ερείπια γέμιζαν τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, καθώς συγγενείς αδυνατούν να συγκρατήσουν τα δάκρυα και τον φόβο για τους δικούς τους. Τα σωστικά συνεργεία ζητούσαν αγωνιωδώς ησυχία για να αφουγκραστούν κάθε σημάδι ζωής κάτω από τα άπειρα ερείπια.

Μάχη με το χρόνο, το κρύο και τους μετασεισμούς

Το έργο των σωστικών συνεργείων δυσκολεύουν οι καιρικές συνθήκες αλλά και το μέγεθος της καταστροφής, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας, Fahrettin Koca. Η δε UNICEF ανέφερε σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα πως “βαριές χιονοπτώσεις έχουν πλήξει πρόσφατα περιοχές της Συρίας και της Τουρκίας, ενώ καταγράφονται θερμοκρασίες υπό το μηδέν”.

Η Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών της Τουρκίας (AFAD) απευθύνει έκκληση στον κόσμο να αφήσει τους δρόμους ανοικτούς, ώστε να μπορέσουν τα σωστικά συνεργεία και τα οχήματα έκτακτης ανάγκης που κατευθύνονται προς τις ζώνες που έχουν πληγεί από τον σεισμό να κάνουν τη δουλειά τους.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS,) έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 100 μετασεισμοί μεγέθους 4 βαθμών και πάνω. Νωρίτερα την Τρίτη, το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) ανακοίνωσε πως καταγράφηκε νέα σεισμική δόνηση 5,6 Ρίχτερ στην κεντρική Τουρκία, με εστιακό βάθος μόλις 2 χλμ.

Η ελπίδα που αναδύεται μέσα από τα συντρίμμια
Μεταξύ των θυμάτων είναι και πολλά παιδιά, με την αρμόδια υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών να ανακοινώνει ότι ο κύριος σεισμός και οι μετασεισμοί έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες παιδιά.

“Οι σεισμοί που έπληξαν τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία ίσως έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες παιδιά” δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της UNICEF, Τζέιμς Έλντερ, σε δημοσιογράφους σε ενημέρωση στη Γενεύη. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο οργανισμός δεν μπορεί να προσδιορίσει ακριβή απολογισμό των νεκρών παιδιών.

Εν μέσω θρήνου πάντως για τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων, ανθρώπινες ιστορίες που ενισχύουν την ελπίδα έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Διασώστης απομάκρυνε ένα μικρό κορίτσι από τα συντρίμμια στην πόλη Χατάι. Η μικρή έκλαιγε και ζητούσε απεγνωσμένα τη μητέρα της. Άγνωστο παραμένει εάν εκείνη είναι ζωντανή.

VIDEO: ‘Where is my mum?’

Child pulled alive from rubble of home destroyed by Turkey quake.

Turkey’s southeastern city of Hatay, on the border with Syria, is among the cities struck hardest by the major earthquake pic.twitter.com/QY3hUVKR3q

— AFP News Agency (@AFP) February 7, 2023
Hatay’da 2 aylık Uğur Gök ve 7 yaşındaki Elif Erdem, enkaz altından yaralı olarak çıkarıldı.

@omerlutfugozsuz

— Yeni Şafak (@yenisafak) February 7, 2023
Συγκλονίζει, επίσης, η στιγμή που οι διασώστες ανασύρουν ζωντανό ένα αγοράκι δύο μηνών έπειτα από 29 ώρες στα χαλάσματα στην ίδια περιοχή. Από τα ερείπια απομακρύνθηκαν τραυματισμένοι και ο γονείς του μωρού.

Hatay’da Mehmet Çınar isimli 2 aylık bebek, enkaz altından canlı olarak çıkarıldı.

— Yeni Şafak (@yenisafak) February 7, 2023
Mehmet Çınar adlı 2 aylık bebek, 29 saat sonra enkazdan sağ olarak çıkarıldı. pic.twitter.com/qoxpGeVBfM

— GİZLİ SERVİS (@gizliservis06) February 7, 2023
Τυχερό ήταν και ένα τρίχρονο αγόρι. Ύστερα από 23 ώρες κάτω από τα ερείπια πολυκατοικίας στη Μαλάτια, ανασύρθηκε ζωντανό.

Malatya Turkey a 3 year old boy rescued after being under the rubble for more than 22 hours #earthquakeinturkey #earthquake #Turkey #Turkiye #Syria pic.twitter.com/dipo7wFgKi

— Aami Shaw (@PGTAnalytics) February 7, 2023
Επίσης, μια μητέρα και τα 3 παιδιά της απεγκλωβίστηκαν από τα συντρίμμια ενός κτιρίου που καταστράφηκε στην περιοχή Νιζίπ του Γκαζιαντέπ. Η Döne Özkılıç και τα παιδιά της Abdulkadir, Beyza και Elif Özkılıç, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο από τις τοπικές ομάδες διάσωσης.

A mother and her three children were rescued from the rubble of a house in Gaziantep after 28 hours. pic.twitter.com/agCTn7ywA5

— The last word (@Thelast05015969) February 7, 2023
Στην Αντιόχεια, δε, οι διασώστες έδωσαν αγώνα για να εμψυχώσουν μία γυναίκα που έμεινε εγκλωβισμένη στα συντρίμμια ενώ δίπλα της το μωρό της έμοιαζε νεκρό.

Νεογέννητο βρέθηκε ζωντανό ενωμένο ακόμα με τη νεκρή μητέρα του
Ακόμη μια ιστορία έρχεται από τα ερείπια σπιτιού στην Τζαντάιρις, πόλης στη Συρία που επλήγη σφοδρά από τον σεισμό, όπου οι διασώστες εντόπισαν ένα ζωντανό νεογέννητο βρέφος, το οποίο ήταν ακόμα ενωμένο με τον ομφάλιο λώρο με τη νεκρή μητέρα του.

Το μικρό κορίτσι είναι η μοναδική επιζήσασα μιας οικογένειας, όλα τα μέλη της οποίας σκοτώθηκαν όταν κατέρρευσε η τετραώροφη πολυκατοικία στην οποία διέμεναν.

Στην πόλη αυτή, στα σύνορα με την Τουρκία, οι διασώστες ανέσυραν το πτώμα του πατέρα του βρέφους, Αμπντάλα Μλεϊχάν, της μητέρας του, Ααφρα, τεσσάρων αδελφών της και της θείας της.

“Αναζητούσαμε τον Αμπού Ρουντάινα (το επώνυμο του Αμπντάλα) και την οικογένειά του, αρχικά βρήκαμε την αδελφή του, στη συνέχεια τη σύζυγό του, στη συνέχεια τον Αμπού Ρουντάινα. Βρίσκονταν όλοι ο ένας κοντά στον άλλο” εξήγησε ένας στενός φίλος της οικογένειας. “Στη συνέχεια ακούσαμε έναν ήχο όταν σκάβαμε (…) τραβήξαμε τα χώματα και βρήκαμε τη μικρή, δόξα τω Θεώ” πρόσθεσε.

Το βρέφος ήταν ακόμα ενωμένο με τον ομφάλιο λώρο με τη μητέρα του. “Τον κόψαμε και ο εξάδελφός μου μετέφερε το βρέφος στο νοσοκομείο” συνέχισε ο ίδιος.

Σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται ένας άνδρας να κρατά μέσα στα ερείπια ένα γυμνό βρέφος, καλυμμένο με σκόνη, με τον ομφάλιο λώρο να κρέμεται. Την ώρα που θερμοκρασία βρίσκεται κοντά στους μηδέν βαθμούς Κελσίου, ένας άλλος ρίχνει μια κουβέρτα για να καλύψει το νεογέννητο.

Newborn baby found under the rubble in Aleppo, #Syria.

The building collapsed after 7.8 magnitude #earthquake jolted #Turkiye & Syria.

The mother of the baby was under the rubble. She died after he was born.#Turkey #TurkeyEarthquake pic.twitter.com/pkkjXNuqkc

— Ali Javed (@AliJaved29) February 6, 2023
Επιχείρηση διάσωσης από την ελληνική ΕΜΑΚ
Στην επιχείρηση διάσωσης εγκλωβισμένων στην Τουρκία συμμετέχει και η ελληνική ΕΜΑΚ, η οποία το μεσημέρι της Τρίτης (06/02) καταβάλλει προσπάθεια να απεγκλωβίσει δύο παιδιά.

Πρόκειται για ένα κοριτσάκι 7 ετών που ακούει στο όνομα Φατμέ. Οι άνδρες της ΕΜΑΚ επιχειρούν με ειδικά εργαλεία να απομακρύνουν κομμάτια από τσιμέντο και να ανοίξουν δίοδο ώστε να φτάσουν στο κοριτσάκι, του οποίου το χέρι έχει παγιδευτεί.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ΕΡΤ, το παιδί βρίσκεται εγκλωβισμένο για πάνω από ένα 24ωρο, ενώ έγινε αντιληπτό από τους διασώστες όταν άρχισε να φωνάζει κάτω από τους τόνους μπάζων.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει εντοπιστεί ένα ακόμη παιδί, που ακούστηκε να φωνάζει μέσα από τα χαλάσματα.

Οι δυνάμεις της ΕΜΑΚ έχουν χωριστεί σε δύο ομάδες και επιχειρούν στα συντρίμμια ενώ συνδράμουν και δυνάμεις των τουρκικών συνεργείων.