Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς επανέλαβε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.
«Όλοι έχουμε έναν κοινό στόχο: η Ρωσία δεν πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, η Ουκρανία πρέπει να επιβιώσει», τόνισε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και επανέλαβε ότι η στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας πρέπει να συνεχιστεί, μέχρι ο Ρώσος πρόεδρος να αναθεωρήσει και να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να σπάσει την ικανότητα της χώρας να υπερασπιστεί τον εαυτό της.
«Μόνο τότε θα είναι έτοιμος να υπερασπιστεί σοβαρά την ειρήνη», τόνισε ο καγκελάριος, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης κυβερνητικής δήλωσης ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τόνισε εκ νέου ότι «δεν θα υπάρξει μια υπαγορευμένη ειρήνη, η οποία θα επιβληθεί στρατιωτικά από τη Ρωσία».
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «εξακολουθεί να πιστεύει ότι μπορεί να υπαγορεύσει μια ειρήνη με βομβαρδισμούς. Οι Ουκρανοί πολύ απλά δεν θα τη δεχτούν – ούτε κι εμείς», τόνισε και διαβεβαίωσε για μία ακόμη φορά για τη γερμανική υποστήριξη, τόσο στο πεδίο των κυρώσεων όσο και με την παράδοση όπλων – «συμπεριλαμβανομένου του βαρέως εξοπλισμού».
«Συμβολή στον τερματισμό της επίθεσης»
«Η βοήθεια προς μια χώρα που έχει δεχθεί βάναυση επίθεση για να αμυνθεί, δεν συνιστά κλιμάκωση, αλλά συμβολή στον τερματισμό της επίθεσης», συνέχισε, διαβεβαιώνοντας και πάλι ότι η Γερμανία δεν θα αναλάβει καμία πρωτοβουλία η οποία θα ενέπλεκε το ΝΑΤΟ στον πόλεμο.
Η μεγάλη αξία της Συμμαχίας φαίνεται και από την επιθυμία της Φινλανδίας και της Σουηδίας, επισήμανε ο καγκελάριος: «Το λέω χωρίς δισταγμό: αγαπητοί φίλοι στη Σουηδία και στη Φινλανδία, είστε ευπρόσδεκτοι. Με εσάς στο πλευρό μας, το ΝΑΤΟ θα γίνει ισχυρότερο».
Σχετικά με την επιθυμία της Ουκρανίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Όλαφ Σολτς παρέπεμψε στη δήλωση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ότι «θα μπορούσε να πάρει χρόνια», τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να συντομευθεί ο δρόμος προς την ΕΕ», σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «αυτό απαιτεί επίσης δικαιοσύνη έναντι των άλλων υποψηφίων για ένταξη». Τα Βαλκάνια ανήκουν στην ΕΕ, δήλωσε, ενώ από τα θεωρεία της Bundestag παρακολουθούσε τη συνεδρίαση ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Βόρειας Μακεδονίας.
Οι συνέπειες του πολέμου
Ο κ. Σολτς έκλεισε την ομιλία του αναφέροντας ότι οι συνέπειες του ρωσικού πολέμου υπερβαίνουν κατά πολύ την πολιτική ασφάλειας και έκανε λόγο για τις τιμές της ενέργειας, των πρώτων υλών, την παγκόσμια προσφορά τροφίμων. «Είμαι πεπεισμένος. Θα το διαχειριστούμε – στη Γερμανία, στην Ευρώπη και στον κόσμο. Επειδή ξέρουμε τι υπερασπιζόμαστε: την ειρήνη, την ελευθερία, τη δικαιοσύνη», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Σολτς δέχθηκε κατόπιν δριμεία κριτική από τον αρχηγό του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος τον κατηγόρησε για «διπλή» πολιτική στο θέμα της αποστολής όπλων στην Ουκρανία. Νωρίτερα σήμερα ο ουκρανός πρέσβης στο Βερολίνο, ‘Αντριι Μέλνικ, είχε για μία ακόμη φορά κατηγορήσει το Βερολίνο για «ελλιπή υποστήριξη» στη χώρα του σε ό,τι αφορά τον στρατιωτικό εξοπλισμό. Περιέγραψε μάλιστα την καγκελαρία ως «τροχοπέδη» στο θέμα της παράδοσης όπλων, ενώ ανέφερε ότι μετά την απόφαση που έλαβε η Bundestag στις 28 Απριλίου, η Ουκρανία δεν έχει λάβει κανένα βαρύ όπλο από τη Γερμανία.
«Τι παιχνίδι παίζετε;», απευθύνθηκε στον καγκελάριο για το θέμα ο Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος άσκησε επίσης κριτική στον κ. Σολτς για τη δήλωσή του περί πολιτικών που πηγαίνουν στην Ουκρανία μόνο για να φωτογραφηθούν.
Ο ίδιος ο αρχηγός του CDU έχει επισκεφθεί πρόσφατα το Κίεβο, όπως και η πρόεδρος της Bundestag Μπέρμπελ Μπας και η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ, αλλά και πολλοί ξένοι αξιωματούχοι, σημείωσε. Ο αρχηγός του CDU ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων που η ίδια εξήγγειλε πριν από τρεις μήνες, ενώ κάλεσε τον καγκελάριο να αποπέμψει την υπουργό Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ, τόσο λόγω των προβλημάτων στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία όσο και λόγω του πρόσφατου σκανδάλου με τις πτήσεις του γιου της με στρατιωτικά ελικόπτερα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η υπουργός δεν έχει τον σεβασμό των ενόπλων δυνάμεων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ