Η εταιρία που παράγει την βότκα Stolichanya ανακοίνωσε την Παρασκευή τη μετονομασία του διάσημου προϊόντος σε «Stoli».

Η αφαίρεση της ρωσικής κατάληξης από την εμπορική επωνυμία έρχεται ως αντίδραση των ιδρυτών του γκρουπ στην ρωσική εισβολή.

Ο γεννημένος στη Ρωσία δισεκατομμυριούχος Γιούρι Σέφλερ, είχε εξοριστεί από τη χώρα το 2.000 λόγω της αντίθεσής του στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το ποτό πωλείται ως ρωσική βότκα όπως οι παραγωγικές εγκαταστάσεις του βρίσκονται από φέτος στη Λετονία.

Η εταιρία σημείωσε επίσης την επιθυμία των εργαζομένων της να αναλάβουν δράση και να τονίζουν τις λετονικές ρίζες της βότκας. S

Επιπλέον η εταιρία ανακοίνωσε ότι εφεξής θα χρησιμοποιεί υλικά από τη Σλοβακία ώστε να διασφαλίσει ότι κανένα από τα συστατικά του προϊόντος της δεν θα παράγεται πλέον στη Ρωσία.

Στις ΗΠΑ, από το Οχάιο έως το Νιου Χάμσάϊρ, πολιτειακοί αξιωματούχοι έχουν ζητήσει από τα καταστήματα πώλησης αλκοολούχων ποτών να αφαιρέσουν ρωσικά ή διαφημιζόμενα ως ρωσικά προϊόντα, κάτι που στις περισσότερες περιπτώσεις αφορά τη βότκα.

Ωστόσο, τέτοιου τύπου μποϊκοτάζ δεν αναμένεται να να έχουν ιδιαίτερη επίδραση στη ρωσική οικονομία -τουλάχιστον από την αγορά των ΗΠΑ-  καθώς η ρωσική βότκα δεν αντιπροσωπεύει παρά ένα πολύ μικρό ποσοστό από τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια που είναι ο τζίρος των ετήσιων πωλήσεων βότκας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Στις ΗΠΑ, λιγότερο από 1% της καταναλισκόμενης βότκας παράγεται στη Ρωσία, ενώ περισσότερες από τις μισές ποσότητες που καταναλώβνονται στην αμερικανική αγορά δεν είναι παρά βότκα made in the USA.

Mε πληροφορίες από CNN