Μια καμπάνια που εξασφαλίζει δωρεάν σχολικά γεύματα στην Αγγλία

σχολικά γεύματα

«Δε θα μπορούσα να είμαι πιο υπερήφανος που είμαι Βρετανός», είπε ο ποδοσφαιριστής Marcus Rashford μετά την ανταπόκριση της κοινότητας στην εκστρατεία του για δωρεάν γεύματα τα οποία θα διανέμονται σε παιδιά. Ακόμη, συμβούλια και επιχειρήσεις έχουν προσφερθεί να παρέχουν φαγητό κατά τη διάρκεια του διαλείμματος σε όσα παιδιά δικαιούνται δωρεάν σχολικά γεύματα. Και φυσικά, μπροστά σε όλη αυτή την υποστήριξη, ο Άγγλος επιθετικός δήλωσε «συγκλονισμένος».

Ενώ αρχικά η κυβέρνηση είχε απορρίψει την πρόταση, μετά την εκστρατεία του Rashford, η κυβέρνηση άλλαξε την πολιτική της για να επιτρέψει σε 1,3 εκατομμύρια παιδιά στην Αγγλία να ζητήσουν δωρεάν κουπόνια για σχολικά γεύματα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών.

Ωστόσο, η κυβέρνηση απέκλεισε την παράταση δωρεάν γευμάτων σε εθνικό επίπεδο πέραν του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, λέγοντας ότι έχει διαθέσει 63 εκατομμύρια λίρες για τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες εξαιτίας της πανδημίας, καθώς και στήριξη της κοινωνικής πρόνοιας με το ποσό των 9,3 δισεκατομμυρίων λίρων.

Στη Σκωτία και την Ουαλία, οι κυβερνήσεις έχουν παρατείνει τα δωρεάν γεύματα κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών έως το Πάσχα του 2021.

Παρά την ψηφοφορία των βουλευτών την Τετάρτη, Συμβούλια και από τις δύο πολιτικές πλευρές, συμφώνησαν να παρέχουν κουπόνια σίτισης για τους μαθητές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ζουν στο Μάντσεστερ, στο Μπέρμιγχαμ, στο Κένσινγκτον και στην Τσέλσι.

Το Hillingdon Council, η τοπική αρχή για την εκλογική περιφέρεια του πρωθυπουργού Boris Johnson, δήλωσε ότι θα προσφέρει δωρεάν σχολικά γεύματα σε όσα παιδιά τα δικαιούνται κατά τη διάρκεια της μισής σχολικής περιόδου.

Ωστόσο, ένας από τους βουλευτές της περιοχής, ο David Simmonds -που εκπροσωπεί τους Ruislip, Northwood και Pinner- δήλωσε πως το κράτος «από μόνο του δεν πρόκειται να δώσει βοήθεια σε άτομα που την χρειάζονται».

Ακόμη, δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη πως ήταν «μια πολύ περίπλοκη κατάσταση», η οποία δεν αντιμετωπίστηκε σαν «μια απλή λύση για όλους, όπως δωρεάν σχολικά γεύματα», προσθέτοντας ότι τα πιο αποτελεσματικά μέτρα περιλαμβάνουν την επέκταση της Universal Credit και επιπλέον χρήματα για τις τοπικές αρχές.

Ένας άλλος βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος, ο Ben Bradley, ο οποίος υποστήριξε την κυβέρνηση, υπερασπίστηκε τη θέση του, αφού κατηγορήθηκε πως στιγμάτισε τις οικογένειες της εργατικής τάξης μέσω ενός tweet του.

Σχολιάζοντας ένα σχολείο στο Μάνσφιλντ, ο κ. Bradley είπε ότι «ένα παιδί ζει σ’ ένα κρησφύγετο, ένα άλλο σ’ ένα πορνείο».

Καθώς δέχθηκε σφοδρή κριτική για τη συγκεκριμένη του δήλωση, ο κ. Bradley  έσπευσε να απαντήσει στο BBC Breakfast: «Απλώς έθεσα το επιχείρημα ότι υπάρχουν παιδιά που ζουν σε πραγματικά χαοτικές καταστάσεις, πραγματικά δύσκολες ζωές, όπου στην πραγματικότητα τους δίνουμε ένα κουπόνι για το να ξοδέψουν σε ό,τι δεν είναι χρήσιμο». Έπειτα, συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση είχε δώσει χρήματα στην τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία ήταν σε καλύτερη θέση για να παρέχει στοχευμένη υποστήριξη, προσθέτοντας: «Πρέπει να στηρίξουμε ως κοινωνία αυτές τις οικογένειες».

Η πρωτοβουλία των δωρεάν γευμάτων στηρίχθηκε

Ψαροταβέρνες, παμπ, εστιατόρια και καφετέριες είναι από τους χώρους που προσφέρουν τα δωρεάν γεύματα. Η Rebecca Horton, η οποία είναι ιδιοκτήτρια του Taste Sandwich Bar στο Dingle στο Λίβερπουλ, είπε ότι εντάχθηκε στην εκστρατεία του Rashford επειδή προέρχεται από μια φτωχή περιοχή και ήθελε να υποστηρίξει την κοινότητά της.

«Βλέπω οικογένειες που αγωνίζονται, βλέπω παιδιά πεινασμένα – δεν ήταν καθόλου εύκολο να συσπειρώσω και να οργανώσω κάτι», δήλωσε χαρακτηριστικά στο πρόγραμμα Today.

Τέλος η Horton κατέληξε: «Μπορεί να μην συμφωνούν με όλα όσα προτείνει ο Marcus Rashford, αλλά η συγκεκριμένη καμπάνια μας δίνει την ευκαιρία να βρούμε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για την καταπολέμηση της παιδικής πείνας για πάντα».

Πηγή: bbc.com
Επιμέλεια: Άννα Σαϊνίδου