Συμφωνία αποκλιμάκωσης της έντασης στα σύνορα με Ισραήλ ανακοίνωσε η Χαμάς

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Έπειτα από αρκετές εβδομάδες συγκρούσεων, η Χαμάς ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι –με τη μεσολάβηση του Κατάρ– επιτεύχθηκε συμφωνία για την αποφυγή κλιμάκωσης και την αποκατάσταση της ηρεμίας στα σύνορα με το Ισραήλ.

«Έπειτα από έναν κύκλο συνομιλιών, και με τη μεσολάβηση του εκπροσώπου του Κατάρ Μοχάμεντ αλ Εμαντί, επιτεύχθηκε συμφωνία για την αποφυγή κλιμάκωσης και τη σταθεροποίηση της κατάστασης. Ανακοινώθηκαν διάφορες ενέργειες που θα εξυπηρετήσουν και θα μετριάσουν την κατάσταση για τους ανθρώπους μας στη Γάζα, δεδομένου ότι μας έχει πλήξει και η κρίση του κορονοϊού», υπογράμμισε ανακοίνωση του γραφείου του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, Γιάχια Σινουάρ.

Πηγές στη Χαμάς ανέφεραν στην εφημερίδα Haaretz ότι σε μια συνάντηση που είχε ο αλ Εμαντί με την ηγεσία της Χαμάς, έκανε λόγο για συμφωνία με το Ισραήλ, ώστε να εξακολουθήσει το Κατάρ να παρέχει ρευστότητα στη Γάζα. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν επίσης ότι το Ισραήλ ενέκρινε την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου από το Κατάρ, καθώς και τη δημιουργία μιας γραμμής τροφοδοσίας ηλεκτρικής ενέργειας στη Γάζα. Τοπικοί αξιωματούχοι ανέφεραν επίσης ότι η συμφωνία περιλαμβάνει μια δέσμευση από το Κατάρ να αυξήσει το ετήσιο χρηματικό ποσό που παρέχει στη Γάζα, για μια περίοδο αρκετών μηνών.

Η Χαμάς προειδοποίησε πρόσφατα ότι οι ανθρωπιστικές συνθήκες στη Γάζα επιδεινώνονται, λόγω της έλλειψης προόδου στις συνομιλίες με το Ισραήλ.

Οι συγκρούσεις

Σημειώνεται πως ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας σχεδόν κάθε βράδυ από τις 6 Αυγούστου ως αντίποινα σε εκτοξεύσεις εμπρηστικών μπαλονιών, ακόμα και πυραύλων από τον παλαιστινιακό θύλακο προς την ισραηλινή επικράτεια. Σε απάντηση στα εμπρηστικά μπαλόνια, τα οποία προκάλεσαν περισσότερες από 400 πυρκαγιές στο Ισραήλ, σύμφωνα με μια συλλογή στοιχείων της πυροσβεστικής υπηρεσίας, το εβραϊκό κράτος έσφιξε τον αποκλεισμό που έχει επιβάλλει στην Λωρίδα της Γάζας κλείνοντας το σημείο διέλευσης των εμπορευμάτων Κερέμ Σαλόμ και σταματώντας παραδόσεις καυσίμων στο παλαιστινιακό έδαφος, αναγκάζοντας τον μοναδικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Λωρίδα της Γάζας να κλείσει.

Αυτή η κλιμάκωση στη Γάζα εντάθηκε την τελευταία εβδομάδα μεσούσης της επιδημίας και των πρώτων κρουσμάτων της Covid-19 εκτός τοπικών «κέντρων καραντίνας», εγείροντας φόβους για ταχεία εξάπλωση του ιού σε μια μικρή, πυκνοκατοικημένη περιοχή. Στη Γάζα οι μισοί από τα δύο εκατομμύρια των κατοίκων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, είναι στόχοι τακτικών βομβαρδισμών και στερούνται ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με μια πηγή της Χαμάς, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, όλες οι παλαιστινιακές παρατάξεις στη Λωρίδα της Γάζας συμφώνησαν να σταματήσουν να εκτοξεύουν εμπρηστικά μπαλόνια και βλήματα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Γάζα θα τροφοδοτηθεί εκ νέου από αύριο, Τρίτη, με καύσιμα που θα καταστήσουν δυνατή την επαναλειτουργία του τοπικού σταθμού παραγωγής ενέργειας.

 

Πηγή : EFSYN