Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν σήμερα κατά τη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη να κρατήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας και να βελτιώσουν τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας παρά τις διαφωνίες, όπως ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Όπως δήλωσε ο Ερντογάν μετά τις συνομιλίες, οι δύο χώρες φέρουν μια ιδιαίτερη ευθύνη για την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη, η οποία άλλαξε με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ η αυξημένη συνεργασία τους θα έχει και περιφερειακά οφέλη.

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι διατηρεί την πεποίθησή του να σημειωθεί πρόοδος σε ζητήματα όπως τα προβλήματα του Αιγαίου, οι μειονότητες, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η λαθρομετανάστευση και να ανέβουν οι σχέσεις σε υψηλότερο επίπεδο.

Τι αναφέρουν πηγές από το Μαξίμου

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαξίμου, «η συνάντηση κράτησε πάνω από 2 ώρες και έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Προφανώς και οι δυο πλευρές επανέλαβαν τις πάγιες θέσεις τους στα θέματα των διμερών μας σχέσεων χωρίς την οξύτητα και την ένταση που μας είχε συνηθίσει η τουρκική πλευρά το τελευταίο διάστημα».

Επιπλέον, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι «συμφωνήθηκε πως θα γίνει προσπάθεια για να πέσουν οι τόνοι της ρητορικής μιας και στα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί η ρωσική εισβολή Ουκρανία είναι προς όφελος όλων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο να υπάρξει σταθερότητα.

Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι οι 2 πλευρές συνομίλησαν σαν σύμμαχοι που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις προκλήσεις της νέας αρχιτεκτονικής ασφαλείας στην Ευρώπη που δημιουργεί η εισβολή στην Ουκρανία.

Τονίζεται μάλιστα ότι δόθηκε έμφαση στις οικονομικές σχέσεις και στη θετική ατζέντα των δυο κρατών και στα υπόλοιπα θέματα συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία στη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων στην Ουκρανία.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Μαξίμου, συμφωνήθηκε ότι αν τα πράγματα εξελιχθούν στο πνεύμα της σημερινής συνάντησης να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το 5ο ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας το φθινόπωρο.

Συμφωνήθηκε ακόμη να γίνει τον επόμενο μήνα στην Άγκυρα η συνάντηση των δυο πλευρών για τα ΜΟΕ.

Όπως αναφέρει το Μαξίμου, η σημερινή συνάντηση μπορεί να αξιολογηθεί ως ένα θεμέλιο για μια ουσιαστική βελτίωση του κλίματος των δυο πλευρών.

Πώς «κλείδωσε» η συνάντηση

Όπως έγραφε σήμερα η «Καθημερινή της Κυριακής», από το Μέγαρο Μαξίμου δεν είχε περάσει απαρατήρητο πως, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος παλαιότερα δήλωνε ότι δεν επιθυμούσε να βρεθεί στο ίδιο δωμάτιο με τον κ. Μητσοτάκη, αντέδρασε ιδιαίτερα θετικά στις ευχές που του έστειλε ο πρωθυπουργός όταν ο ίδιος και η σύζυγός του νόσησαν με κορωνοϊό.

«Εύχομαι στον πρόεδρο Ερντογάν και στη σύζυγό του γρήγορη ανάρρωση», έγραψε στο Twitter στις 5 Φεβρουαρίου ο κ. Μητσοτάκης, όταν γνωστοποιήθηκε ότι ο Τούρκος πρόεδρος νοσεί, και ο τελευταίος ανταποκρίθηκε αμέσως μέσω social media. «Σας ευχαριστώ για τις ευχές σας, κύριε πρωθυπουργέ. Η σύζυγός μου κι εγώ στέλνουμε τους χαιρετισμούς μας σε εσάς, στην οικογένειά σας και στον ελληνικό λαό», απάντησε ο Ερντογάν.

Βεβαίως, το tweet Ερντογάν δεν ήταν ο μόνος λόγος που η Αθήνα εστίασε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Από το Μέγαρο Μαξίμου δεν πέρασε απαρατήρητο ότι ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί να «κλείσει μέτωπα» στην περιοχή, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την προσπάθεια προσέγγισης με το Ισραήλ. Ετσι, ο κ. Μητσοτάκης εξέπεμψε δύο διαδοχικά μηνύματα ότι είναι ανοικτός σε μια συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, αρχικά μέσω της ομιλίας του στη Βουλή κατά τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για το Ουκρανικό και στη συνέχεια στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης. Η θετική ανταπόκριση από την Αγκυρα ήλθε και μέσω του σταθερού «διαύλου» της κ. Ελένης Σουρανή με τον εξ απορρήτων του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, το ραντεβού των δύο ηγετών έκλεισε για σήμερα.