Εάν ζούσατε στην αρχαιότητα, ως τουρίστας, οι πρώτες επιλογές σας σίγουρα θα ήταν να επισκεφτείτε τα παρακάτω αξιοθέατα

¨Τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου¨ Από τον Φάρο της Αλεξάνδρειας έως τους Κρεμαστούς Κήπους της Βαβυλώνας, αυτά τα επιτεύγματα της μηχανικής χτίστηκαν από Έλληνες και Αιγύπτιους πριν από χιλιάδες χρόνια. Μόνο ένα από τα επτά – η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας – παραμένει σε γενικές γραμμές ανέπαφο. Εδώ λοιπόν, με τη βοήθεια των Budget Direct και των NeoMam Studios βλέπουμε  πώς θα έμοιαζαν αυτά τα απίστευτα μέρη αν ήταν τουριστικά αξιοθέατα σήμερα.

 

 

 

Κολοσσός της Ρόδου, Ελλάδα

Ο Κολοσσός της Ρόδου θεωρείται ως ένα από τα Επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. Ήταν ένα τεράστιο σε διαστάσεις άγαλμα το οποίο απεικόνιζε τον θεό Ηλιο. Το άγαλμα καταστράφηκε από σεισμό, γύρω στο 222π.Χ.  περίπου 60 χρόνια μετά τα αποκαλυπτήρια. ΟΙ Σαρακινοί,900 χρόνια μετά την κατάρρευση του Κολοσσού, λεηλάτησαν τη Ρόδο και πούλησαν τον τεμαχισμένο Ήλιο ως μέταλλο. χρησιμοποιήθηκαν 900 καμήλες για τη μεταφορά των θραυσμάτων στη Συρία.

 

Ναός της Άρτεμις, Έφεσος

Ο ναός της Αρτέμιδος βρισκόταν στην Έφεσο της σημερινής Τουρκίας. Αποκαλείται και Αρτεμίσιο και κατασκευάστηκε το 440 π.Χ. Χρειάστηκαν 120 χρόνια για να αποπερατωθεί ενώ είχε αρχικά ξεκινήσει από τον βασιλιά της Λυδίας, Κροίσο. Ήταν αφιερωμένο στην Άρτεμη, την θεά του κυνηγιού και της φύσης. Σύμφωνα με τον Πλίνιο, ο ναός είχε μήκος 129 μέτρα και πλάτος 68 μέτρα – αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο από το μέγεθος του Παρθενώνα στην Αθήνα.

 

Ο Φάρος της Αλεξάνδρειας

Κατασκευάστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. και παρέμεινε σε λειτουργία ως την πλήρη καταστροφή του από δύο σεισμούς τον 14ο αιώνα μ.Χ. Ήταν ένας πύργος συνολικού ύψους 140 μέτρων και ήταν για εκείνη την εποχή το πιο ψηλό ανθρώπινο οικοδόμημα του κόσμου μετά τις πυραμίδες του Χέοπα και του Χεφρήνου ή Χεφρένης.

 

Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού

Ήταν ο τάφος του Μαύσωλου, σατράπη της Καρίας. Η λέξη μαυσωλείο χρησιμοποιείται από τότε για να δηλώσει μεγάλο, μνημειώδη τάφο. Αυτό το μεγαλοπρεπές έργο χτίστηκε για να φυλαχθεί το σώμα του Μαύσωλου και της γυναίκας του Αρτεμισίας.Υπολογίζεται ότι το ύψος του Μαυσωλείου ήταν 45 μέτρα και ήταν λευκού χρώματος.  Οι Έλληνες αρχιτέκτονες, Σάτυρος και Πύθεος, το σχεδίασαν και άλλοι τέσσερις Έλληνες γλύπτες το φιλοτέχνησαν.

 

Άγαλμα του Δία στην Ολυμπία, Ελλάδα

Το επιχρυσωμένο άγαλμα 12μέτρων  δημιουργήθηκε γύρω στο 436 π.Χ. από τον Έλληνα γλύπτη Φειδία και τοποθετήθηκε στο Ναό του Δία στην Ολυμπία της δυτικής Ελλάδας. Το άγαλμα είχε τεράστια επιρροή στη ρωμαϊκή και ελληνική τέχνη, εμπνέοντας τα πάντα, από κεραμική έως νομίσματα. Ο ναός εντυπωσίασε τον αρχαίο κόσμο για χίλια χρόνια και το επισκεπτόταν όλοι όσοι παρακολουθούσαν τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες. Κανείς δεν ξέρει ακριβώς πώς το άγαλμα έφτασε στο τέλος του. Ο Ναός του Δία καταστράφηκε το 426 μ.Χ. και το άγαλμα εξαφανίστηκε τότε ή κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς όταν μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη 50 χρόνια αργότερα.

 

Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας, Αίγυπτος

Το παλαιότερο – και το μοναδικό θαύμα που εξακολουθεί να υπάρχει ουσιαστικά σήμερα – είναι η Μεγάλη Πυραμίδα, γνωστή και ως Πυραμίδα του Χούφου. Είναι μία από τις τρεις πυραμίδες, Khufu, Khafre και Menkaure, που χτίστηκε στη δυτική όχθη του Νείλου κοντά στη Γκίζα στη βόρεια Αίγυπτο. Ολοκληρώθηκε περίπου το 2570 π.Χ., κατασκευάστηκε ως τάφος για την τέταρτη δυναστεία του Αιγύπτου Φαραώ Khufu, πιθανόν να χρειάστηκε περίπου 20.000 εργάτες και 20 χρόνια για να χτιστεί.

 

 

Κρεμαστοί Κήποι της Βαβυλώνας

Πιθανώς το πιο μυστηριώδες από όλα τα θαύματα της λίστας, οι μυθικοί αρχαίοι κήποι πιστεύεται ότι βρισκόταν κοντά στο βασιλικό παλάτι στη Βαβυλώνα. Οι κήποι πιστεύεται ότι έχουν χτιστεί από τον αυτοκράτορα Ναβουχοδονόσορ κατά τη διάρκεια της βασιλείας του περίπου 605-561 π.Χ., για τη σύζυγό του Αμύτη. Ωστόσο, επειδή τα χειρόγραφα από την εποχή δεν αναφέρουν τους κήπους, ορισμένοι πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να είναι απλώς ένας μύθος..  Οι κήποι έφθαναν τα 22 μέτρα ύψος. Η περιοχή αυτών βρίσκεται στο σημερινό Ιράκ.