Γιατί ο «ξαφνικός θάνατος» που υποστήριξαν από τις φυλακές πως πέθανε θα μπορούσε να είναι η αιτία θανάτου του.

 Ο Αλεξέι Ναβάλνι άφησε την τελευταία του πνοή στις σκληρές φυλακές της σωφρονιστικής αποικίας ΙΚ – 3 στο Χαρπ, γνωστές ως φυλακές «Polar Wolf», κοντά στην Αρκτική, την Παρασκευή (17.2.2024).

Από τις φυλακές διέρρευσε ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι πέθανε από το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου και η σορός του μεταφέρθηκε στο νεκροτομείο της περιοχής.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι άφησε την τελευταία του πνοή στις σκληρές φυλακές της σωφρονιστικής αποικίας ΙΚ – 3 στο Χαρπ, γνωστές ως φυλακές «Polar Wolf», κοντά στην Αρκτική, την Παρασκευή (17.2.2024).

Από τις φυλακές διέρρευσε ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι πέθανε από το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου και η σορός του μεταφέρθηκε στο νεκροτομείο της περιοχής.

Ωστόσο στο τελευταίο βίντεο ντοκουμέντο πριν από τον θάνατό του, που δημοσιεύτηκε στα social media, ο Ναβάλνι φαίνεται ευδιάθετος και κάνει χιούμορ ζητώντας από τον ομοσπονδιακό δικαστή να «του βάλει χρήματα στον λογαριασμό του από τον τεράστιο μισθό του».

Τώρα η οικογένειά του και η ομάδα του ζητούν τη σορό του ώστε να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια θανάτου του Ναβάλνι και στη συνέχεια η οικογένειά του να τον κηδέψει.

Τα δύο σενάρια για τον θάνατό του

Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως η σορός του Ναβάλνι δεν θα παραδοθεί ποτέ στην οικογένεια, γιατί τότε θα αποκαλυφθεί η πραγματική αιτία θανάτου του.

Το πρώτο σενάριο θέλει τον Ναβάλνι να δολοφονείται μέσα στις φυλακές. Με τον τρόπο αυτό, στην ουσία ο Πούτιν εξουδετέρωσε τον μεγαλύτερο πολιτικό αντίπαλό του, ωστόσο υπάρχουν μόνο ενδείξεις και – όσο η σορός του Ναβάλνι δεν δίνεται στην οικογένεια – καμία αποδείξη για αυτές τις κατηγορίες.

Το δεύτερο σενάριο θέλει τον Ναβάλνι να πεθαίνει από φυσικά αίτια αλλά ως αποτέλεσμα της προηγούμενης δηλητηρίασής του το 2020.

Μιλώντας σε ανεξάρτητα ρωσικά Μέσα ενημέρωσης ο αναισθησιολόγος που αποτέλεσε μέρος της ομάδας των γιατρών που ανέλαβε τον Ναβάλνι μετά την υπόθεση δηλητηρίασής του, είπε ότι ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος ή ο «ξαφνικός θάνατος» – όπως είναι ευρέως γνωστός – που υποστήριξαν από τις φυλακές πως πέθανε θα μπορούσε όντως να είναι η αιτία θανάτου του.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του αναισθησιολόγου, ο «ξαφνικός θάνατος» θα μπορούσε να είναι απότοκος της δηλητηρίασης που είχε υποστεί τον Αύγουστου 2020 με νευροπαραλυτική ουσία ο Ναβάλνι.

Στην ουσία δηλαδή ο γιατρός υποστήριξε πως μπορεί να σώθηκε τότε, αλλά το δηλητήριο συνέχισε να δρα μέσα του για τέσσερα χρόνια.

Ωστόσο, επεσήμανε πως η κλινική εικόνα του Ναβάλνι πριν πεθάνει, ότι δηλαδή αισθάνθηκε άσχημα και στη συνέχεια έχασε τις αισθήσεις του, δεν συνάδουν με την κλινική εικόνα που παρουσιάζουν οι ασθενείς που «φεύγουν» λόγω αιφνίδιου καρδιακού θανάτου.

340 συλλήψεις σε εκδηλώσεις για τον Ναβάλνι στο μεγαλύτερο κύμα συλλήψεων στη Ρωσία μετά το 2022

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 340 άνθρωποι συνελήφθησαν σήμερα σε 30 ρωσικές πόλεις σε εκδηλώσεις που έγιναν στη μνήμη του Αλεξέι Ναβάλνι, σύμφωνα με την οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων OVD-Info.