Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν, πριν από λίγο, ότι ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο και οι μάχες διεξάγονται στους δρόμους της ενώ συνεχίζεται η πολιορκία του Κιέβου.
Το Χάρκοβο βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα (12,4 μίλια) νότια των συνόρων με τη Ρωσία και τα βίντεο που αναρτήθηκαν σε ουκρανικά μέσα ενημέρωσης και μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ρωσικά οχήματα να κινούνται στην πόλη.
Σήμερα, τέταρτη μέρα του πολέμου που κήρυξε η Ρωσία στην Ουκρανία, πάνω από 150.000 πολίτες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα ενώ οι ουκρανικές αρχές ζητούν τώρα από τον άμαχο πληθυσμό να τρέξει σε καταφύγια.
Σέρνοντας βαλίτσες και κουβαλώντας παιδιά, δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί έσπευσαν στα σύνορα το Σάββατο καθώς τα ρωσικά στρατεύματα εισβολής συνέχιζαν την πορεία τους προς την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο.
Russian forces pushing into Kharkiv pic.twitter.com/XxV2ah7SQZ
— OSINTtechnical (@Osinttechnical) February 27, 2022
Πάνω από 150.000 οι Ουκρανοί πρόσφυγες
Τουλάχιστον 150.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία και βρίσκονται στην Πολωνία και τη Ρουμανία και σε άλλες γειτονικές χώρες μετά τη ρωσική εισβολή, όπως ανακοίνωσε χθες Σάββατο η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Μερικοί περπάτησαν πολλά μίλια μέσα στη νύχτα, ενώ άλλοι τράπηκαν σε φυγή με τρένο, αυτοκίνητο ή λεωφορείο, σχηματίζοντας ουρές μήκους χιλιομέτρων στα συνοριακά περάσματα. Τους υποδέχτηκαν συγγενείς και φίλοι που περίμεναν ή κατευθύνθηκαν μόνοι τους σε κέντρα υποδοχής, που οργανώθηκαν από γειτονικές κυβερνήσεις.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αναμένει έως και 4 εκατομμύρια Ουκρανών προσφύγων και εκτοπισμένων αν δεν σταματήσουν οι εχθροπραξίες.
Μέχρι σήμερα οι Ουκρανοί πρόσφυγες είναι κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, αφού ο Ουκρανός πρόεδρος απαγόρευσε την έξοδο σε άνδρες ηλικίας από 18 έως 60 ετών. Μερικοί Ουκρανοί άντρες, μάλιστα, επέστρεψαν στην Ουκρανία από άλλες χώρες για να πάρουν τα όπλα ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις.