
Τον Νοέμβριο του 2019, δώδεκα μπουκάλια Chateau Petrus 2000 – ένα σπάνιο και ακριβό κόκκινο κρασί από το Μπορντό της Γαλλίας κόστους περί 5000€ το έκαστο – έκαναν μια βόλτα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό πάνω στο σκάφος Northrop Grumman. Μαζί με 320 βλαστούς άμπελου των Merlot και Cabernet Sauvignon. Για ένα χρόνο, και τα δύο αμπελουργικά προϊόντα εκτέθηκαν στο μοναδικό περιβάλλον μικροβαρύτητας του σταθμού ως μέρος ενός πειράματος διάρκειας 14 μηνών για τη διαδικασία γήρανσης.
Την 1η Ιανουαρίου, τα μπουκάλια κρασιού και τα κλήματα επέστρεψαν στη γη πάνω στο σκάφος SpaceX, και στο Ινστιτούτο Αμπέλου και Επιστήμης Οίνου (ISVV) στο Πανεπιστήμιο του Μπορντό. Οι ερευνητές έχουν ήδη αρχίσει να αναλύουν τις αλλαγές που υπέστησαν σε τροχιά, και κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αποκάλυψαν τα προκαταρκτικά ευρήματά τους. Φυσικά, είχαν επίσης δοκιμάσει το κρασί.
Την 1η Μαρτίου, μια ομάδα δώδεκα τυχερών ειδικών εμπειρογνωμόνων γεύτηκανδύο μπουκάλια του Chateau Petrus 2000. Ένα από τα μπουκάλια είχε περάσει το χρόνο στο διαστημικό σταθμό και το άλλο είχε παραμείνει με ασφάλεια σε ένα κελάρι πίσω στη γη. Σε μια τυφλή δοκιμή, έντεκα από τους δώδεκα συμμετέχοντες εντόπισαν διαφορές.
«Σε αυτό που ήταν στο διάστημα, θα έλεγα ότι οι διαφορές που βρήκα περισσότερο ήταν η αυξημένη χαρακτηριστική γεύση λουλουδιών», δήλωσε η Jane Ansen, συγγραφέας κρασιού με δίπλωμα γευσιγνωσίας κρασιού από το ISVV.
Η έμφαση της έρευνας, ωστόσο, αφορούσε περισσότερο το κλίμα παρά το αλκοόλ.
Προς έκπληξη των ερευνητών, και οι 320 βλαστοί κλήματος επέζησαν και αναπτύχθηκαν κατά τη διαμονή τους στο διάστημα. Το κρασί, προς όφελος των διοργανωτών του πειράματος, φαίνεται επίσης ότι έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές.
Η παραμονή του στο διάστημα φαίνεται πως κατάφερε να αναδείξει τα αρώματά του, με κυρίαρχα αυτά του πορτοκαλιού και του τριαντάφυλλου.