Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό πέρασε έξι μήνες ο Γάλλος αστροναύτης Τομά Πεσκέ πέρυσι και η οπτική του για τον πλανήτη μας δεν κόβει μόνο την ανάσα του, αλλά είναι και αρκετά ανησυχητική.
Λέει ότι από την προηγούμενη επίσκεψή του στο διάστημα, το 2016, οι συνέπειες της ανθρώπινης δραστηριότητας έχουν γίνει ακόμη πιο εμφανείς, με τους παγετώνες να υποχωρούν ορατά και να αυξάνονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
«Όταν κοιτάς τη Γη από τον διαστημικό σταθμό, το τοπίο είναι απόλυτα μαγικό. Δεν είσαι τόσο μακριά, οπότε έχεις ακόμα μια σχετικά κοντινή θέα. Αλλά βλέπεις την καμπυλότητα και βλέπεις την ατμόσφαιρα. Λάμπει μπλε χρώμα. Κόβει την ανάσα η πρώτη φορά που το βλέπεις. Είναι το πιο όμορφο τοπίο που μπορείς να φανταστείς» λέει ο αστροναύτης πέρσι και η οπτική του για τον πλανήτη μας είναι αρκετά ανησυχητική.
«Μπορείτε να δείτε πολλές από τις συνέπειες της ανθρώπινης δραστηριότητας από το διάστημα. Μερικές από αυτές προέρχονται από την κλιματική αλλαγή, και άλλες από ρύπανση ποταμών, ατμοσφαίρας και άλλα. Το πιο οπτικό ορατό αποτέλεσμα είναι οι παγετώνες που υποχωρούν χρόνο με το χρόνο και αποστολή μετά από αποστολή», σημειώνει ο Πεσκέ.
Μετά την επιστροφή του στον πλανήτη, τα όσα είχαν δει τα μάτια του, τον ευαισθητοποίησαν έτι περισσότερο, με αποτέλεσμα να καταστεί πρέσβης στο πρόγραμμα Τροφίμων και Αγροτικής Οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών (FAO).
«Αν βάλουμε τον εαυτό μας στον σωστό δρόμο, δε θα υπάρχει τίποτα που να μη μπορούμε πλέον να κάνουμε. Κατασκευάσαμε αυτή την απίστευτη εγκατάσταση στο διάστημα, ο διαστημικός σταθμός, για καλούς λόγους. Τον χρησιμοποιούμε καθημερινά, σε ειρηνική συνεργασία μεταξύ χωρών που δεν είναι απαραίτητα φιλικές μεταξύ τους. Στο πλαίσιο αυτό, αν μπορέσουμε να μεταφέρουμε αυτό το μοντέλο στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το περιβάλλον στη Γη, νομίζω ότι θα [μπούμε στον σωστό δρόμο]. Είμαστε αρκετά δημιουργικοί, έχουμε την τεχνολογία και έχουμε θέληση. Οπότε είμαι αισιόδοξος για το μέλλον. Αν μπορούμε να κάνουμε έναν διαστημικό σταθμό να πετάξει, τότε μπορούμε να σώσουμε και τον πλανήτη».