Το Βερολίνο θα δεχτεί 1500 αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα

2
Η Εφημερίδα των Συντακτών

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ άναψαν το πράσινο φως για την υποδοχή από τη Γερμανία περίπου 1.500 μεταναστών, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται πηγές της κυβέρνησης συνασπισμού.

Περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι, ως επί το πλείστον πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, την Αφρική και τη Συρία, έμειναν χωρίς καταφύγιο, αποχέτευση ή πρόσβαση σε τρόφιμα και νερό, μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στο υπερκορεσμένο στρατόπεδο της Μόριας, στη Λέσβο, την περασμένη Τετάρτη.

Οι πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι η Γερμανία θα φιλοξενήσει μετανάστες των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν ήδη γίνει αποδεκτές, προσθέτοντας ότι δεν θα μεταφερθούν μόνο πρόσφυγες από τη Λέσβο.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, θα είναι κυρίως οικογένειες και άτομα που έχουν ήδη αναγνωριστεί στην Ελλάδα, ως χρήζοντα προστασίας.

Στα ελληνικά νησιά συνολικά, υπάρχουν περίπου 30.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα, η πρόταση ήταν του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών, την οποία αποδέχθηκε η Άνγκελα Μέρκελ.

Η πρόταση έχει ήδη συζητηθεί με την ελληνική κυβέρνηση. Δεν είναι ακόμα σαφής η θέση των Σοσιαλδημοκρατών, που ζητούν να μεταφερθούν «μερικές χιλιάδες». Σύμφωνα με το dpa, το Γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών θέλει να στείλει αντιπροσωπεία στη Λέσβο για να εξακριβώσει ποιοι από τους εκεί πρόσφυγες χρήζουν άμεσης βοήθειας, προκειμένου να είναι «αντικειμενικά τα κριτήρια», όταν γίνει η επιλογή και «να μην υπάρξουν ανεξέλεγκτες συνέπειες».

Την ίδια ώρα, το Taggespiegel γράφει ότι γενικώς η ελληνική κυβέρνηση θέλει να φύγουν όσοι έχουν ήδη πάρει άσυλο και βρίσκονται στην ενδοχώρα.

 

Πηγή : EFSYN