Τουρκία: Προς αναβολή οι εκλογές – Τι εξετάζει ο Ερντογάν

Περίπου 15 ημέρες μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερνγτογάν φαίνεται πως πήρε τις αποφάσεις του για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Στη διεξαγωγή των τουρκικών εκλογών τον Ιούνιο και όχι τον Μάιο, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, προσανατολίζεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον απόηχο των καταστροφικών σεισμών στη χώρα.

Πηγές από το περιβάλλον του τούρκου προέδρου άφηναν το προηγούμενο διάστημα ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβολής τους, μιλώντας για “σοβαρές δυσκολίες” μετά τον σεισμό και τονίζοντας ότι ο Ταγίπ Ερντογάν και ο εθνικιστής σύμμαχός του, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, θα αξιολογήσουν τα δεδομένα αφού αφουγκραστούν τις αντιδράσεις της κοινωνίας.

Σήμερα, λοιπόν, τρεις τούρκοι αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters ισχυρίζονται ότι ο τούρκος πρόεδρος προσανατολίζεται σε διεξαγωγή των εκλογών τον Ιούνιο και τάσσεται κατά της μακράς αναβολής τους, απαντώντας ουσιαστικά στα σενάρια που έκαναν λόγο για εξάμηνη τουλάχιστον παράταση.

Οριστική απόφαση μετά τη συνάντηση με Μπαχτσελί

“Είναι πολύ πιθανό να επιτευχθεί μια συμφωνία για τη διεξαγωγή των εκλογών στις 18 Ιουνίου” σημείωσε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι ο Ερντογάν και ο Μπαχτσελί θα συναντηθούν για να καταλήξουν σε μια τελική απόφαση.

Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι χάνει έδαφος η ιδέα αναβολής των εκλογών λόγω της εικόνας που θα δινόταν ότι η κυβέρνηση αποφεύγει τις εκλογές.

Ο ίδιος και οι άλλοι αξιωματούχοι μίλησαν στο Reuters υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, καθώς δεν έχουν εξουσιοδότηση να μιλήσουν δημόσια για το θέμα. Η τουρκική προεδρία και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP του Ερντογάν δεν απάντησαν σε αίτημα για σχόλιο σχετικά με την ημερομηνία των εκλογών.

Πριν από την καταστροφή του σεισμού, η δημοτικότητα του Ερντογάν είχε διαβρωθεί από το αυξανόμενο κόστος ζωής και την πτώση της λίρας. Έκτοτε έχει αντιμετωπίσει ένα κύμα κριτικής για την ανταπόκριση της κυβέρνησής του στον πιο φονικό σεισμό στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Η Τουρκία ξεκίνησε σήμερα ένα προσωρινό πρόγραμμα στήριξης μισθών και απαγόρευσε τις απολύσεις σε 10 πόλεις για να προστατεύσει εργαζόμενους και επιχειρήσεις από τις οικονομικές επιπτώσεις του σεισμού.

Το πιθανότερο σενάριο

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι η επιλογή για εκλογές τον Μάιο, όπως είχε σχεδιάσει προηγουμένως ο Ερντογάν, θα δώσει λίγο χρόνο στις εκλογικές αρχές να προετοιμαστούν και να κάνουν υλικοτεχνικές ρυθμίσεις ώστε να ψηφίσουν πολίτες στις πληγείσες επαρχίες του σεισμού, όπου ζουν περίπου 13 εκατομμύρια άνθρωποι.

Ανώτερος αξιωματούχος του AKP τόνισε, επίσης, ότι το σενάριο που επικρατεί είναι οι εκλογές να διεξαχθούν στις 18 Ιουνίου.

“Ο Ερντογάν και ο Μπαχτσελί θα συζητήσουν το θέμα και θα πάρουν μια τελική απόφαση, αλλά αυτή τη στιγμή η 14η Μαΐου φαντάζει μια ημερομηνία πολύ νωρίς και και οι δύο ηγέτες θα συμφωνήσουν για τις 18 Ιουνίου” είπε.

Ένας άλλος ανώτερος τούρκος αξιωματούχος δήλωσε, επίσης, ότι η ιδέα της μακράς αναβολής των εκλογών έχει εγκαταλειφθεί. “Αν επρόκειτο να υπάρξει μια καθυστέρηση, θα χρειαζόταν μια καθυστέρηση ενός έτους για να έχει νόημα. Αυτό δεν αρέσει καθόλου στο κοινό. Εν μέρει για αυτόν τον λόγο, η 18η Ιουνίου θεωρείται ως η επικρατέστερη ημερομηνία αυτή τη στιγμή”.

Πηγή:news247