Ο αριθμός των ανθρώπων που πέρασαν τα ευρωπαϊκά σύνορα, χωρίς χαρτιά, τον Ιανουάριο του 2022, ανήλθε σε 13.160, 78% περισσότεροι από τον Ιανουάριο του 2021 και 23% από το 2020, σύμφωνα με προκαταρκτικούς υπολογισμούς της Frontex.

Οι αφίξεις ξεπερνούν εκείνες προ πανδημίας, όπως φανερώνουν τα στοιχεία για το 2021. Την περασμένη χρονιά, περίπου 200.000 άνθρωποι πέρασαν παράτυπα τα σύνορα της ΕΕ, καταγράφοντας ρεκόρ αφίξεων, από το 2017.

Σε ό,τι αφορά στην Ανατολική Μεσόγειο υπήρξε μικρή αύξηση, κατά 28%, στον αριθμό των αυξήσεων του Ιανουαρίου 2022 συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, με 1163 αντί των 911, εκ των οποίων 303, στα ελληνικά σύνορα.

Αύξηση των αφίξεων στα Δυτικά Βαλκάνια

Για τον Ιανουάριο, η σημαντικότερη αύξηση παρατηρήθηκε στο πέρασμα των Δυτικών Βαλκανίων με 5.826 αφίξεις, 148% περισσότερες από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα. Η Συρία, το Αφγανιστάν και η Τουρκία ήταν οι τρεις πρώτες χώρες προέλευσης μεταναστών σε αυτή τη διαδρομή.

Ταυτόχρονα, η πίεση στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ μειώθηκε κατά σχεδόν 75%. Η διαδρομή αυτή παρουσίασε έντονη πίεση από τον Μάιο του 2021 με υπερδεκαπλασιασμό σε σύγκριση με το 2020. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην σκλήρυνση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της Ελλάδας και της «Ευρώπης-φρούριο».

Το πέρασμα της Μεσογείου και της Μάγχης

Στη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου, ο αριθμός των αφίξεων ανήλθε σε 2.150, 107% περισσότερες από ό,τι τον ίδιο μήνα πέρυσι. Τα δύο τρίτα των μεταναστών προήλθαν από τη Λιβύη, ενώ οι υπόλοιποι από την Τυνησία. Οι υπήκοοι της Αιγύπτου, του Μπαγκλαντές και της Ακτή Ελεφαντοστού αντιπροσώπευαν την πλειονότητα των αφίξεων από τη Λιβύη, ενώ οι Τυνήσιοι αντιπροσώπευαν περίπου το 67% των μεταναστών που καταγράφηκαν από την Τυνησία.

Σύμφωνα με τις εποχικές τάσεις που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες, ο αριθμός των εντοπισμών στη διαδρομή της Δυτικής Μεσογείου μειώθηκε κατά 55% σε 693. Σχεδόν το 60% των μεταναστών που καταγράφηκαν σε αυτή τη διαδρομή ήταν υπήκοοι της Αλγερίας.

Η διαδρομή της Δυτικής Αφρικής παρουσίασε αύξηση 50% με 3.007 ανιχνεύσεις. Οι μισές αναχωρήσεις σε αυτή τη διαδρομή έγιναν από το Μαρόκο.

Στις αρχές του έτους, στο πέρασμα της Μάγχης εξακολούθησε να σημειώνεται σημαντική αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Ευρωπαϊκή Ένωση -και ειδικά τη Γαλλία- προς τη Βρετανία. Τον Ιανουάριο του 2022, ο αριθμός των θαλάσσιων διελεύσεων που εντοπίστηκαν κατά την έξοδο αυξήθηκε κατά 273% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021. Πάνω από 2.500 μετανάστες εντοπίστηκαν και στις δύο πλευρές της Μάγχης.

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πέρασμα χαρακτηρίζεται για την σοβαρή επικινδυνότητα στη διέλευση του, με εκατοντάδες καταγεγραμμένους θανάτους προσφύγων ετησίως, οι οποίοι χάνουν τη ζωή τους στην προσπάθεια να βρουν μία καλύτερη τύχη.

Επιπλέον, γιατί η Frontex δεν περιλαμβάνει στις εκθέσεις της και τους θανάτους προσφύγων και μεταναστών στα νερά του Αιγαίου και της Μεσογείου, αριθμός ο οποίος αφενός δεν είναι ασήμαντος, σε καμία περίπτωση, και αφετέρου συνοδεύεται από το βάρος των ευθυνών των ιθυνόντων της τραγωδίας αυτών των ανθρώπων.