Με φόντο τον υπερπληθωρισμό, η Βενεζουέλα θα διαγράψει έξι μηδενικά από το νόμισμά της, το μπολίβαρ, από την 1η Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα η Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

Οι περισσότερες συναλλαγές στη Βενεζουέλα γίνονται πλέον σε δολάρια. Στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου ο πληθωρισμός έφτασε το 250% ενώ το 2018 ο υπερπληθωρισμός ανήλθε στο 400.000%.

Τον Αύγουστο του 2019, ενώ η χώρα βίωνε μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση, οι αρχές είχαν ήδη διαγράψει 5 μηδενικά από το εθνικό νόμισμα. Αν και είναι μια χώρα πλούσια σε πετρέλαιο, η Βενεζουέλα είδε το ΑΕΠ της να μειώνεται κατά 80% από το 2013 και το 65% των νοικοκυριών ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Στο πλαίσιο των νέων μέτρων θα τυπωθούν νέα χαρτονομίσματα, αν και τα ήδη υπάρχοντα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από την κυκλοφορία. Όσες συναλλαγές δεν γίνονται σε δολάρια, γίνονται με κάρτες ή με ηλεκτρονική μεταφορά χρημάτων.

Η κυβέρνηση επικαλείται συχνά τις διεθνείς οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά το 2019, κυρίως από τις ΗΠΑ, αν και η κρίση διαρκεί σχεδόν οκτώ χρόνια.

Η παραγωγή πετρελαίου στη Βενεζουέλα, που έφτανε παλαιότερα στα 3,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, σήμερα έχει μειωθεί σε περίπου 500.000.