«Κάθομαι εδώ και περιμένω να έρθουν. Δεν υπάρχει κανείς να βοηθήσει εμένα ή την οικογένειά μου. Απλώς κάθομαι μαζί τους και με το σύζυγό μου. Και θα έρθουν για ανθρώπους σαν εμένα και θα με σκοτώσουν. Δεν μπορώ να αφήσω την οικογένειά μου. Έτσι κι αλλιώς, πού να πάω;»

Αυτά ήταν τα λόγια της γενναίας Ζαρίφα Γκαφάρι στο iNews.com.,την ώρα που η Ταλιμπάν κατέλαβαν τη χώρα.

Η Ζαρίφα  είναι η πρώτη γυναίκα αλλά και η νεότερη δήμαρχος σε ολόκληρο το Αφγανιστάν. Στα 27 της χρόνια, έκανε αυτό που καμία άλλη δεν μπόρεσε. Με τους Ταλιμπάν, όμως, να βρίσκονται κοντά, ήταν αδύνατο να κρατήσει τη θέση της. Εργάστηκε σε ένα ασφαλέστερο πόστο, στο υπουργείο Άμυνας της Καμπούλ, κι ήταν υπεύθυνη για την ασφάλεια των στρατιωτικών.

«Οι νέοι ξέρουν τι γίνεται», έχουν social media. Επικοινωνούν. Πιστεύω πως θα συνεχίσουν να παλεύουν για την πρόοδο και τα δικαιώματά μας. Πιστεύω πως αυτή η χώρα έχει μέλλον».

Δήλωνε η Ζαρίφα Γκαφάρι τρείς βδομάδες νωρίτερα.

Η 27χρονη δήμαρχος της πόλης Μαϊντάν Σαρ, δέχθηκε μεγάλη επίθεση αναφορικά με την ηγεσία της στη σχετικά συντηρητική επαρχία της, καθώς και πολλές απειλές για θάνατο, ενώ επέζησε από πολλές απόπειρες δολοφονίας της.

Τον Νοέμβριο, ο πατέρας της, Αμπντούλ Γουάζι Γκαφάρι, συνταγματάρχης στον αφγανικό στρατό, δολοφονήθηκε στην Καμπούλ, την πρωτεύουσα της χώρας. Η Γκαφάρι απέδωσε τη μοιραία επίθεση στους Ταλιμπάν.

«Δεν με θέλουν στο Μαϊντάν Σαρ. Γι’ αυτό σκότωσαν τον πατέρα μου», είχε δηλώσει τότε, σύμφωνα με τους «New York Times». «Είμαι συντετριμμένη», πρόσθεσε. «Δεν ξέρω σε ποιον να βασιστώ. Αλλά δεν θα σταματήσω τώρα, ακόμη κι αν με κυνηγήσουν. Δεν φοβάμαι πλέον να πεθάνω».

Τον περασμένο Μάιο, η Γκαφάρι είπε στο περιοδικό «Time» ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν δεν θα την αποτρέψει από το να συνεχίσει το έργο της.

«Για περισσότερα από 60 χρόνια, οι άνδρες είχαν όλες τις ευκαιρίες, αλλά δεν πέτυχαν ή δεν βρήκαν λύσεις για τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις. Είμαι σίγουρη ότι εμείς, ως γυναίκες, μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον».

Τις τελευταίες 24 ώρες, εξέχουσες γυναικείες προσωπικότητες στην Καμπούλ και ακτιβίστριες για τα δικαιώματα των γυναικών στην περιοχή, εκφράζοτουν τον προβληματισμό τους μέσα από τα Social Media για τον νέο τρόπο ζωής που έχουν αρχίσει ήδη να επιβάλουν δια της βίας οι Ταλιμπάν.

Η Αφγανή ακτιβίστρια Παστάνα Ντουράνι, δήλωσε στο BBC πως αν και οι Ταλιμπάν δεν έχουν διευκρινίσει πώς σκοπεύουν να κυβερνήσουν τώρα που βρίσκονται στην εξουσία, η ίδια δεν έχει λόγο να τους εμπιστεύεται.

«Μας αφαιρούν τα πολιτικά δικαιώματα, τα δικαιώματα μετακίνησης, τα κοινωνικά μας δικαιώματα. Αυτά λοιπόν είναι μερικά άμεσα πράγματα που γνωρίζουμε ότι πρόκειται να συμβούν ή βρίσκονται στη διαδικασία να συμβούν», δήλωσε χαρακτηριστικά καταλήγοντας πως «όσο οι Ταλιμπάν ήταν στην εξουσία, σε ορισμένα μέρη ήταν καλά να ζεις ενώ σε άλλα απλώς σου έκοβαν το λαιμό χωρίς λόγο».